Pisanje rukom odličan je trening za mozak

Čini se da pisanje rukom doista izumire zbog suvremene tehnologije. No, upravo znanost upozorava da neke moždane funkcije zakržljaju kad se vještina pisanja rukom ne njeguje!

Današnja djeca sve više tipkaju – na mobitelima, tabletima, računalima... Ako se i sami često služite tipkovnicom, vjerojatno ste primijetili da vam se rukopis promijenio, postao nezgrapniji i nečitljiviji.

Otkad imamo mogućnost da na uređajima brzo unosimo i preslagujemo tekstove, sve više ljudi – osobito mladih – smatra da su olovka i papir dosadni, zastarjeli i nepotrebni.

Čini se da ručno pisanje, koje se tisućljećima prenosilo iz generacije u generaciju, doista izumire zbog suvremene tehnologije. No, upravo suvremena znanost upozorava da neke moždane funkcije zakržljaju kad se vještina pisanja rukom ne njeguje.

Naime, grafomotorika – sposobnost držanja olovke i oblikovanja slova – ne predstavlja samo spretnost šake, odnosno prstiju u izvođenju određenih pokreta, nego je to mnogo složenija aktivnost u kojoj sudjeluju područja mozga važna za razmišljanje, učenje i pamćenje. Štoviše, mozak radi intenzivnije i sveobuhvatnije kad zapisujemo nego kad tipkamo.

Brojna svjetska istraživanja pokazala su da djeca koja dobro svladaju pisanje rukom lakše čitaju, učinkovitije usmjeravaju i zadržavaju pozornost te imaju više ideja.

Stoga psiholozi, neurolozi, jezikoslovci, pedagozi i drugi stručnjaci preporučuju roditeljima da djeci ograniče uporabu računala i mobitela te im daju u ruke olovke i bojice. Razvijanje grafomotorike bitno je za razvoj svih potencijala i može pomoći u raznim zanimanjima, npr. sviranju glazbala, slikanju, kirurgiji, arheologiji... Koliko god tehnologija bila napredna, još je u mnogočemu potreban i cijenjen ručni rad.

Tradicionalnu vještinu pisanja valja njegovati cijeli život da bismo dublje i kreativnije razmišljali. Važan je i terapijski učinak pisanja, ne samo zato što mozak održava u formi nego i zato što oslobađa od stresa i jača samopouzdanja. Primjerice, vođenje dnevnika ili bilježenje stvari na kojima smo zahvalni u životu može nam pomoći da razbistrimo misli i bolje upoznamo sebe.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci