Kako razlikovati alergiju od prehlade

To je definitivno alergija - osim ako, naravno, nije prehlada. Evo kako prema simptomima razlučiti što vas točno muči

Toplo travanjsko sunce u kobinaciji s kišnim periodima rađaju svibanjske cvjetove koji donose pelud – zbog čega se brojni žale na alergije. Iako je alergija neprikladan imunološki odgovor na alergene, a prehlada virusna infekcija, oni imaju slične simptome. Prije nego okrivite Majku prirodu, naučite ih razlikovati.

Period godine

Prehlada: Iako virusi postoje tijekom cijele godine, najvjerojatnije ćete ih uhvatiti tijekom jeseni i/li zime jer se virusi bolje razmnožavaju na niskim temperaturama.

Alergija: Simptomi alergije se javljaju sezonski, kada je prisutan pelud koji izaziva reakcije u tijelu. Drveće obično započinje oprašivanje u proljeće, a ambrozija mnoge muči u ljetnim mjesecima. Ako ste iste simptome imali prošle godine u isto vrijeme, to je dobar pokazatelj da je u pitanju alergija.

Trajanje

Prehlada: Imunitet se zahvaljujući bijelim krvnim stanicama brani od virusa i stvara antitijela kako bi ih neutralizirali, i taj proces obično traje pet do deset dana.

Alergija: S druge strane, alergije mogu trajati sve dok ste izloženi alergenu, što može biti danima i tjednima ili do završetka peludne sezone.

Nosna šupljina

Prehlada: Nos je začepljen i možete imati žućkasti iscijedak. Za ublažavanje simptoma, možete isprobati dekongestant u spreju za nos, ali ga koristite samo za tri do pet dana – duže korištenje može rezultirati kontraefektom i nos može biti još začepljeniji.

Alergija: Začepljen nos i proziran iscijedak su uobičajeni simptomi. Ispirite nosnu šupljinu slanom ili fiziološkom otopinom uz pomoć neti posudice. Antihistaminici i steroidni sprejevi za nos također mogu pomoći ublažiti simptome.

Kako razlikovati alergiju od prehlade

Tijelo

Prehlada: Možete osjećati bolove u tijelu i imati blago povišenu tjelesnu temperaturu. Ako je potrebno ibuprofen ili paracetamol mogu pomoći sniziti temperaturu i ublažiti bol.

Alergija: Alergije ne uzrokuju bolove u tijelu.

Grlo

Prehlada: Može boljeti kada razgovarate ili gutate. Isprobajte pastile za grlo ili čaj od kadulje a ako je bol jaka i dugotrajna, testirajte se na streptokok – u tom ćete slučaju trebati antibiotik.

Alergija: Možete osjetite lagano grebanje ili iritaciju u grlu, ali osjećaj ne bi trebao biti jako bolan.

Razina energije

Prehlada: Prehlada vas može iscrpiti jer imunološki sustav naporno radi da se othrva virusima. Osim toga, začepljen nos i neumorni kašalj mogu poremetiti san pa možete biti umorniji.

Alergije: Suočavanje sa simptomima alergije također može uvelike smanjiti razinu energije.

Oči

Prehlada: Osim umora, oči mogu suziti ili, pak biti, suhe, crvene i nadražene. Neke prehlade popraćene su i konjunktivitisom.

Alergija: Svrbež, crvene i suzne oči tipičan su znak sezonske alergije. Kapi za oči bit će najbolji prijatelj vaših zjenica - barem do zime.

Pročitajte i:

Najbolja eterična ulja protiv alergija

Homeopatijom protiv alergija

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci