Promo

Kako nas dobre bakterije čuvaju od stresa

Podnošenje stresnih situacija dobrim dijelom ovisi o stanju naše crijevne flore i odnosu bakterija u crijevima. Kako holistički očuvati zdravlje crijeva,
otkriva dr. Jeannette Gjurić iz zagrebačke Poliklinike Sinteza

Kronični stres slabi organizam

Obično nam se u životu događa da imamo tek jedan do dva zaista velika problema, pa je stoga ovo što proživljavamo u posljednje vrijeme, čak i za one najstabilnije, pravi izazov. Strahovi koji nam se javljaju nisu izmišljeni nego vrlo realni; traju iz dana u dan povećavajući disbalans u tijelu i ono što svi najmanje volimo – stres.

Stres je vrlo kompleksan sindrom koji u tijelu izaziva niz reakcija. Dok nas akutni stres na određen način čuva u različitim životnim situacijama, kronični stres, naprotiv, izaziva cijeli niz nepoželjnih reakcija u organizmu.

Nekoga boli glava, nekoga muči nesanica, jedni imaju različite probavne tegobe, dok se drugi nekontrolirano znoje – popis je zaista dug i zapravo svima dobro poznat.

Svatko od nas pokušava na različite načine doskočiti ovim problemima. Ipak, pokušajte koristiti metode koje će stvarno ojačati vaš organizam, kako ne biste iz svega ovoga izašli još slabiji i bolesniji.

Neravnoteža 'drugog mozga'

Dugo nije bilo poznato ono što je danas znanstveno dokazano – da stres izrazito utječe na naš mikrobiom, odnosno crijevnu floru. U našem organizmu ništa nije suvišno, sve ima svoju svrhu.

Jeste li se ikada zapitali zašto crijevo ima toliko krvnih žilica i živčanih završetaka? U crijevima imamo oko 10 milijuna živčanih stanica i ne bez razloga zovemo ih „drugim mozgom“.

Kako ćemo podnositi stresne situacije, dobrim dijelom ovisi i o stanju naše crijevne flore i odnosu bakterija u crijevima. Naše su crijevne bakterije iznimno osjetljive na sve informacije te vrlo brzo može doći do poremećaja odnosa dobrih i loših bakterija.

U međuvremenu, znamo da bakterije proizvode neurotransmitere koji se putem izuzetno bogate kapilarne mreže resorbiraju u krv i informacije prenose u mozak. Naš središnji živčani sustav reagira na takve informacije s periferije i ponovno šalje neurotransmitere prema crijevima izazivajući lokalne reakcije. Na taj se način krug zatvara.

Skladna kombinacija za zdravlje

Detaljnim je ispitivanjima ustanovljeno koji su bakterijski sojevi u takvim situacijama najugroženiji. Došlo se do zaključka da su to sojevi bifidobakterija, laktobacila i laktokokusa.

probiotikNa temelju tih spoznaja razvijen je izuzetan proizvod, OMNi-BiOTiC® STRESS, probiotik koji ima višestruko djelovanje u opisanom procesu. Kombinacija tih bakterija štiti sluznicu crijeva, smanjuje upalnu reakciju te povećava proizvodnju protuupalnih imunoglobulina.

Tako se sprečava lučenje neurotransmitera koji nose loše informacije prema mozgu i cijeli se proces smiruje. U preparatu se nalazi i inulin, posebna vrsta polisaharida koji služi kao hrana novonaseljenim bakterijama.

Cijelu kombinaciju dopunjuju i vitamini, kao što su riboflavin B2, koji djeluje kao važan kofaktor u antioksidativnom procesu, zatim B6, koji izrazito povoljno djeluje na živčani sustav, smanjuje umor i iscrpljenost te pridonosi normalizaciji psiholoških reakcija, i na kraju možda najvažniji vitamin iz te grupe, B12, bez kojega nema normalne funkcije živčanog sustava i nastajanja novih živčanih stanica.

Proizvodu OMNi-BiOTiC® STRESS u ovako zahtjevnim vremenima volim dodati i fitoterapiju, a preporučujem i što više kretanja u prirodi, pogotovo uz vodu ili u šumi. Jeste li ikada pokušali zagrliti drvo i osjetiti snagu i smirenost koju nam priroda pruža? Ovakvim ćemo načinom života sigurno bolje i lakše prebroditi ova vremena te spremno dočekati jedno smirenije sutra

Želite li saznati više o zdravlju crijeva, pogledajte intervju s dr. Jeannette Gjurić na Sensinom Instagram profilu Sensa Hrvatska.

dr. Jeannette Gjurić

Ostali članci