Esencijalni vitamini i minerali za jačanje imuniteta

Uz uravnotežen jelovnik, s obiljem svježe i lokalne hrane u njezinom izvornom obliku, stručnjaci savjetuju obogatiti prehranu sljedećim vitaminima, mineralima i prirodnim dodacima prehrani kako bismo ojačali imunitet da se što lakše othrva virusima i bakterijama.

Iako ne postoje pouzdani dokazi da će prirodni lijekovi pomoći u zaštiti od ovog specifičnog soja koronavirusa, postoje znanstveno provjereni dodaci prehrani koji pomažu kod simptoma „obične“ prehlade i gripe.

Nedavna studija bolnice Shengjing s Kineskog medicinskog sveučilišta, objavljena u stručnom magazinu Journal of Medical Virology, preporučuje da prehranu obogatimo namirnicama koje obiluju sljedećim vitaminima i mineralima ili da ih uzimamo u obliku suplemenata. Njihov esencijalni popis vitamina i minerala, obogatili smo još nekim moćnim, prirodnim "podizačima" imuniteta kako bismo organizmu pomogli da se što lakše othrva virusima i bakterijama.

Vitamin A
Poznat kao antiinfektivni vitamin, neophodan je za rad imunološkog sustava, ali i za održavanje funkcije sluznica koje su prva linija obrane tijela od štetnih tvari.

Vitamini B skupine
Iako su svi vitamini B skupine esencijalni, vitamin B5 (pantotenska kiselina) može potaknuti rad nadbubrežne žlijezde čime opskrbljuje tijelo hormonima potrebnim za jačanje imunološkog sustava. Također, može povećati proizvodnju antitijela koja napadaju i uništavaju virus gripe. I vitamin B6 je bitan jer sudjeluje u procesu stvaranja antitijela i crvenih krvnih stanica koji su važni za obranu tijela od bakterija i virusa.

Vitamin C
Zasigurno jedan od najpoznatijih antioksidanasa, pomaže blokirati enzim neuraminidazu koji virusi trebaju da bi se razmnožavali. Studija na 470 ljudi je otkrila da C vitamin smanjuje simptome gripe za čak 85 posto.

Vitamin D
Zbog smanjenog boravka na otvorenom, važno je pojačati konzumiranje hrane prirodno bogate “sunčevim” vitaminom ili ga uzimati u obliku suplementa. Vitamin D može poboljšati sposobnost imuniteta da proizvodi antimikrobne proteine koji se bore protiv bakterija, virusa i gljivica u tijelu. Nedavno istraživanje na 19 tisuća ljudi je pokazalo da su oni s niskom razinom vitamina D češće obolijevali od prehlade i gripe.

Vitamin E
Istraživanja su pokazala da ovaj snažan antioksidans osnažuje imunitet tako što smanjuje proizvodnju citokina koji potiču upalne reakcije.

Selen
Pokazalo se da ovaj mineral, u kombinaciji s vitaminom E, može igrati važnu ulogu u prevenciji prehlada i drugih infekcija gornjeg dišnog sustava.

Cink
Više desetaka studija je utvrdilo da unos cinka može povećati otpornost prema respiratornim i ostalim infekcijama, posebice kod djece i starijih osoba, te da može skratiti trajanje prehlade i gripe.

Omega-3 masne kiseline
Ove su blagotvorne masne kiseline veoma značajne za naš organizam jer sudjeluju u smanjenju upalnih procesa i kontroli imunološkog odgovora.

Kurkumin i kvercetin
Prema najnovijim istraživanjima, objavljenim u znanstvenoj publikaciji ResearchGate, kurkumin i kvercitin mogli bi biti potencijalni inhibitori koronavirusa. Za prirodne izvore kvercitina jedite jabuke, šumsko voće, brokulu, kapare, agrume, luk ili grožđe, a protuupalni kurkumin pronađite u korijenu kurkume ili u dodacima prehrani.

Ljekovite gljive
Reishi, Maitake i Cordyceps (kordiceps) gljive, antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, izvrsno su sredstvo za poboljšanje imuniteta jer mogu pojačati proizvodnju naših prirodnih stanica ubojica koje se obračunavaju s virusima i bakterijama.

Kako se hraniti u razdoblju karantene?

Koloidno srebro
Istraživanja Sveučilišta Deakin i Sveučilišta Osaka otkrila su da koloidno srebro štiti stanice od infekcije gripom H3N2 i sprječava razmnožavanje virusa u plućima.

Propolis
Protuupalna i antivirusna svojstva ovog pčelinjeg proizvoda mogu olakšati grlobolju koja je čest popratni simptom gripe.

Prebiotici i probiotici
Prebiotici i probiotici nužni su za održavanje zdravog mikrobioma crijeva a poznato je da zdrava crijeva znače i snažan imunitet. Ispitivanjem učinka probiotika na pojavu gripe i prehlade kod predškolske djece, utvrđeno je da svakodnevna konzumacija probiotičkih bakterija u zimsko doba može smanjiti pojavu tipičnih simptoma prehlade kao što su začepljen nos, povišena temperatura i kašalj.

Resveratrol
Ovaj sastojak iz crvenog vina ili tamne čokolade snažan je antioksidans koji pomaže spriječiti prodor virusa i njihovo razmnožavanje u organizmu.

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci