5 jednostavnih načina za poboljšanje koncentracije

Uz malo truda i igre možete osnažiti moždane funkcije i steći bolju koncentraciju

Ako ste umorni, zaboravljate ili vas iste obaveze koje se ponavljaju svaki dan umaraju i ostavljaju bez inspiracije, možete isprobati ovih par savjeta za bolju koncentraciju i rad mozga:


Voda i kisik


Kako biste poboljšali funkcioniranje mozga, potrudite se svaki dan provesti bar 15 minuta na čistom zraku kako biste organizam opskrbili s dovoljno kisika. Nakon kraće šetnje bolje ćete obavljati radne zadatke koji vas očekuju. Svakako, ne zaboravite da pijete dovoljno vode jer ćete tako pojačati budnost, pažnju i fokus.


Računanje i pisanje

Oslanjajući se na nove tehnologije sve više se opuštamo i zaboravljamo oslanjati se na sebe. Trudite se češće pisati olovkom umjesto da tipkate bilješke u telefon ili računalo. Također, manje računske operacije rješavajte sami, bez upotrebe kalkulatora. Naime, istraživanjem na Sveučilištu Nebraska ustanovljeno je da pisanje koje uključuje izražavanje vlastitim riječima, zatim upotreba ruku tijekom pisanja kao i čitanje vlastitog rukopisa, poboljšava živčanu aktivnost.


Orašasti plodovi


Grickalice na plaži zasladite orašastim plodovima i suhim voćem umjesto slatkišima. Istraživači sa Sveučilišta Loma Linda ustanovili su da su orašasti plodovi zapravo najbolja hrana za mozak. Prema ovom istraživanju, orašasti plodovi pojačavaju frekvencije moždanih valova koji su povezane s liječenjem, memorijom, spoznajom, učenjem i opažanjem.

Meditacija


Poznato je da meditacijom možete povećati fokus i pažnju. Ipak, nova istraživanja su potvrdila da meditacija u velikoj mjeri povećava memoriju, pamćenje i sposobnost učenja. Potrudite se svaki dan provesti bar deset minuta meditirajući ujutro ili prije spavanja.

Zabava


Za početak, možete se igrati tako što ćete ručni sat staviti na suprotnu ruku ili pokušajte držati pribor za jelo u manje dominantnoj ruci. Ovakve vježbe pokazale su se odličnim u prevenciji demencije. Također, različite društvene igre mogu povećati vaše kognitivne sposobnosti i uz to pružiti zabavne trenutke i olakšati socijalizaciju.

Izvor: lovesensa.rs

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci