10 savjeta za kupnju madraca

Imate li problema sa spavanjem, budite li se umorni, boli li vas kralježnica, promjena madraca može biti lijek. Evo kako odabrati onaj koji će vam najbolje odgovarati

U krevetu provedemo čak trećinu životnog vijeka, stoga pri odabiru krevet trebamo dobro isprobati i uzeti onaj koji je po našoj mjeri, slično kao kad kupujemo odjeću i obuću. Da bismo se istinski odmorili, važno je spavati na udobnome madracu. Međunarodna udruga za proizvode povezane sa spavanjem IPSA (International Sleep Products Association) preporučuje:

1. Iskušavajte madrac dok ste odmorni

Kad kupujete madrac, nemojte žuriti! Skinite jaknu i cipele, legnite na leđa, pa na bok, pa se okrenite... Omogućuje li vam madrac da sve to učinite s lakoćom? Prilagođava li se brzo i bez otpora različitim položajima i pokretima vašeg tijela? Osjećate li kako vas madrac dovoljno podupire tako što nije ni pretvrd ni premekan i da se možete udobno opustiti? Iskušavajte madrac najmanje 15 minuta, i to dok ste odmorni. Ako ste umorni, svaki će vam se madrac činiti udobnim.

2.  Veličina je važna

Imate li dovoljno prostora? Madrac treba biti najmanje 20 cm duži od vas i širok barem 100 cm, a po mogućnosti i širi. Ako vam ne odgovara ponuda standardnih dimenzija madraca, možete naručiti izradu po mjeri.

3. Koja jezgra vam najbolje odgovara

Na tržištu je vrlo široka ponuda madraca s različitim jezgrama. Najčešće su načinjene od opruga, lateksa ili od visokotehnološke pjene ili gela. Često se ovi materijali na različite načine kombiniraju, npr. lateks i pjena ili opruge i pjena. Da biste ustanovili što vama najbolje odgovara, kupujte madrac u trgovinama koje imaju stručne savjetnike za zdravo spavanje.

4. Treba li vam višezonski madrac

Za što veću udobnost osmišljeni su takozvani višezonski madraci koji mogu imati tri, pet, sedam ili više ergonomskih zona, odnosno područja koja na optimalan način podupiru i rasterećuju određene dijelove tijela (npr. glavu, ramena, lumbalni dio kralježnice, bokove, koljena, itd.). Što više zona madrac ima, to je bolje prilagođen tijelu.

5. Jedan krevet dva madraca

Pri odabiru madraca za takozvani bračni krevet najbolje je da svaki partner ima zasebni madrac prilagođen građi svoga tijela, zdravstvenom stanju i navikama. Ako vam smeta „prijelaz“ na kojemu se madraci spajaju, možete ga prekriti navlakom za potpunu udobnost.

6. Podnica koja podržava tijelo

Za potpunu udobnost, ispod madraca mora biti odgovarajuća podnica (podloga) koja je dovoljno elastična i prilagodljiva kako bi u međudjelovanju s madracem optimalno podržavala tijelo i pratila njegove pokrete.

7. Zdravlje dječje kralježnice na prvom mjestu

Djeca moraju imati madrac i krevetnu podlogu prilagođenu njihovoj životnoj dobi i potrebama kako bi se spriječili nepravilni položaji tijekom spavanja i deformacije kralježnice.

8. Periva zaštita

Dobro je da madrac ima zaštitnu navlaku koja se može lako skinuti i oprati.

9. Dodatna udobnost

Dodatnu udobnost pruža nadmadrac – nekoliko centimetara debela podloga koja se može staviti na sve vrste madraca. Nadmadrac se lako može smotati i dobro je rješenje za spavanje tijekom godišnjeg odmora i putovanja, kao i za goste.

10. Kada promijeniti madrac

U deset godina madrac upije od 2000 do 3000 litara vlage, odnosno znoja, i postane stanište za dva milijuna grinja, a s prosječnom težinom spavača od 85 kilograma, „pretrpi“ opterećenje od 300 tona! Uz to, u madracu se s vremenom nakupljaju prašina, bakterije i drugi mikrobi. Stoga se preporučuje da se madrac zamijeni novim nakon pet do sedam godina korištenja.

 

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci