Nametnuti ideali ljepote: Kako se osjećati ljepše u svojoj koži bez dodatnih proizvoda

Cijela industrija ljepote predano radi na smanjenju našeg samopouzdanja i stalno nameće novi ideal ljepote. Da bismo ga dostigli moramo kupovati nove kozmetičke proizvode, ići na skupe tretmane i činiti sve kako bi ga zadovoljili. No, ipak moguće je osjećati se lijepo u svojoj koži bez dodatnih kozmetičkih proizvoda

Industrija ljepote

Ne događa se često razgovor s nekim o čijim ćete riječima razmišljati danima ili tjednima nakon toga. Tako me se dojmio razgovor s jednim od najpopularnijih pisaca o ljepoti našeg vremena, a nekoliko njegovih misli promijenilo je način na koji gledam na vlastiti rad, industriju i ljepotu samu.

"Industrija ljepote pokušala je zauzeti nematerijalni, filozofski koncept ljepote i svrstati ga u ovo usko razumijevanje fizičke ljepote. I mislim da zato nikada nismo stvarno zadovoljni fizičkom ljepotom", kaže stručnjakinja za ljepotu i novinarka Jessica DeFino. "Stalno kupujemo više, želimo više, isprobavamo nove stvari i primjenjujemo ih jer tražimo to zadovoljstvo kojim ćemo usavršiti aktualne predodžbe o ljepoti. Tražimo ljepotu u industriji koja nam je servira samo po definiciji".

Tijekom razgovora koji me se dojmio puno smo razgovarali o problemima u kozmetičkoj industriji - uključujući i prirodnu ljepotu - ali ovdje sam željela podijeliti neke pozitivne pomake. Nadam se da će vam ovo pomoći da se osjećate lijepo - nije potreban nikakav kozmetički proizvod: 

1. Uključite terapiju i iscjeliteljske postupke

Ponekad (ili možda često) popravljanje vašeg izgleda samo je pokušaj popravljanja unutrašnjosti. Problem je što ovako nećete riješiti korijenski problem. Vrlo je važno pronalaženje i liječenje uzroka, a ne simptoma.

"Bilo bi sjajno kad bismo mogli primijeniti više terapije i više iscjeljenja u industriju ljepote. Da, fizička ljepota je zaista važna, i savjeti kako joj se približiti da bi bili sretniji. Ali zapravo ona nas ne čini sretnima. Moramo riješiti stvarni problem - zbog čega se zapravo osjećamo loše." 

2. Priznajte da su toksični standardi ljepote štetni

U našem modernom svijetu - ispunjenom beskrajnim sadržajem i društvenim mrežama - čini se da ne možemo izbjeći da nas preplavi ono što mediji misle da bi trebali biti naši “idealni“ standardi ljepote. Kao što DeFino kaže, ti su standardi sami po sebi otrovni.

"Voljela bih da prirodna ljepota prevlada nad toksičnim standardima ljepote jednako kao i nad otrovnim kozmetičkim sastojcima", kaže ona. "Jer kada gledate fizičku i mentalnu štetu koju uzrokuju nametnuti standardi ljepote naspram kozmetičkih sastojaka, nema razlike: standardi ljepote razorni su za našu psihu i za naša fizička tijela."

Istina je: Nisko samopoštovanje zbog fizičkog izgleda može dovesti do depresije, tjeskobe i samoozljeđivanja. I premda jednostavno priznanje da se možda ne čini dovoljno, korak je u pravom smjeru. "Priznanje djeluje na nekoj razini, zato imamo cijele kampanje kako bismo umanjili štetu", kaže ona. 

3. Meditirajte i krećite se (ako je moguće u prirodi)

Nijedan kozmetički proizvod ne može zamijeniti jednostavan čin brige o sebi. Zato će vam pronalazak životnih praksi koje pomažu vašem umu u cjelini pomoći. "Zaista je jednostavno: što god je dobro za vas, dobro je i za vašu kožu, što god liječi vas, liječi i vašu kožu", kaže DeFino.

Za ljepotu je potrebno usredotočiti se na dva cilja. Prvo: "Volim meditirati. Znanstveno je dokazano da meditacija jača vašu kožnu barijeru i smanjuje gubitak vlage. To je moj prvi savjet", kaže ona. 

Drugi savjet je kretanje, posebno u prirodi kad je to moguće. "Pokušavam se znojiti nekoliko puta tjedno, jer je znoj vrlo dobar za kožu", kaže ona. "I volim provoditi vrijeme u prirodi koliko god mogu, jer to također podržava vaš mikrobiom kože i smanjuje stres."

Izvor: mindbodygreen

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci