Otkrivam svoje tijelo i prestajem s kritikama

Moje tijelo i ja nikada nismo imali velikih nesuglasica u pogledu zdravlja i mogućnosti. No tijekom odrastanja doživljavala sam mnogo kritiziranja, pa sam i sama bila kritična prema svojem tijelu i izgledu, gledajući samo negativno

Nakon završenog fakulteta počela sam razmišljati o tome što činim tijelu unosom brze, nekvalitetne studentske hrane te sjedilačkim načinom života. Kada sam počela proučavati namirnice, što mi je i struka, shvatila sam da tijelo mora dobiti najbolju moguću, izvornu hranu. Naime, toliko se užasavam zapadne medicine da želim što dulje ostati izvan tog sustava.

 Volim svoje tijelo NatalijaI tako je nekako krenuo moj „put k sebi“ (inspirirao me naslov iz jednog broja Sense). Nakon što sam počela čistiti tijelo od prerađene, nutritivno siromašne hrane, primijetila sam da je ono spontano poprimilo figuru koja mu je predodređena i koja je, kad gledam svoju mamu, naslijeđena. Ljudi oko mene komentirali su kako sam premršava i kriticizam je i dalje bio prisutan. Međutim, da bi sramežljiva i kritična žena zavoljela svoje tijelo ili, još teže, odlučila ga pokazati, često je potrebno ogledalo u obliku partnera koji nam sliku prikazuje onakvom kakvu je mi ne vidimo ili ne želimo prihvatiti. On je vidi realno, ali ja to nisam prihvaćala, nego sam preuveličavala nedostatke. Tek nakon što sam uz pomoć brojnih knjiga i Sense otkrila kako naše misli određuju sve naše stavove o nama samima i o svemu oko nas, shvatila sam da mi je bolje da počnem prihvaćati misli svojega zaljubljenog partnera kao svoju istinu. A on mi je ukazivao na to da „stvarno super izgledam“. Nakon što sam prestala analizirati svaku sitnicu u vezi s izgledom te počela raditi na čišćenju potisnutih emocija, otkrila sam ljubav prema sebi koja je bila zatrpana mnoštvom nekad izrečenih kritika.

Sada ta ljubav u meni raste dok otkrivam jogu kao sklad duha i tijela, paleo prehranu kao jedinu prihvatljivu te vlastite afirmacije. Ljepota koja dolazi iz mojih sretnih misli zrači iz mene i tek sada shvaćam da rečenica „Ljepota dolazi iznutra“ nije samo fraza. Doista, žene koje razmišljaju pozitivno sjaje ljepotom i srećom kakvu god figuru imale. Naučila sam da visoko samopouzdanje ne dolazi s dobrim izgledom, nego sa sređenom psihom.

Natalija (25)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci