Nova definicija ljepote - prednosti i opasnosti pokreta Body Positivity

Različitosti nas čine posebnima i autentičnima, a povezuju nas empatija i razumijevanje prema drugačijemu. Pozitivan odnos prema tijelu – #bodypositive – u sve je većem fokusu u društvu i pomaže da bolje prihvatimo različitosti. Važno je početi od sebe, na kvalitetan način – onaj koji podržava našu realnost i naše zdravlje

Ono je jedino koje imate, tijelo je vaš dom

„Razgovarajte sa svojim tijelom tako da mu date podršku. Ono je jedino koje imate, ono je vaš dom i zaslužuje poštovanje“, rekla je na Ted Talksu u svom govoru Ending the Persuit od Perfection (Kraj potrazi za savršenstvom) plus-size model Iskra Lawrence.

Ova Instagram zvijezda, sa 4,4 milijuna pratitelja, mijenja pogled na različitosti i uzor je mnogim djevojkama koje se ne uklapaju u nametnute standarde. Svoj utjecaj koristi da prenese poruku o pozitivnom odnosu prema tijelu, a taj trend slijedi sve više ljudi.

Riječ je o društvenom pokretu Body Positivity koji se zalaže da se u društvu iskorijeni etiketiranje i diskriminacija na osnovi fizičkog izgleda. Sljedbenici ovog trenda, čiji broj iz dana u dan raste, smatraju kako ne bismo trebali osjećati pritisak da svoje tijelo trebamo ukalupiti u zamišljene idealne proporcije, odnosno da bismo svi trebali prihvatiti i (za)voljeti svoje tijelo, bez obzira na njegovu veličinu, oblik, sposobnosti, izgled ili boju kože.

Jednu lijepu definiciju ove filozofije dala je američka organizacija The Body Positive koja kaže da pozitivan odnos prema svom tijelu podrazumijeva stil života koji nam dopušta da volimo i njegujemo svoje tijelo te u njemu uživamo tijekom cijelog svog života.

Je li veličina (zaista) važna?

Primarno, pokret Body Positivity osmišljen je kao podrška marginaliziranim, često diskriminiranim osobama – pretile, transrodne i osobe drugačije boje kože – da bi ih potaknuo na spoznaju kako i oni zaslužuju voljeti sebe, da ljubav prema sebi nije rezervirana samo za „privilegirane“ – one mršavih, bijelih, utreniranih tijela.

S godinama, ovaj se trend širio jer su se s njegovom filozofijom počeli poistovjećivati i oni koji osporavaju sve što se trenutačno smatra prikladnim fizičkim izgledom, kao i osobe koje svojom vanjštinom od tzv. kanona idealne ljepote ne odskaču previše, ali žele prigrliti svoje male nedostatke.

žena

Kako je sve počelo?

Neki smatraju da ovaj pokret vuče korijene iz kasnih 60-ih i ranih 70-ih godina prošloga stoljeća, kad je u Americi pozitivan stav prema tijelu bio jedan od elemenata društveno-političke ideologije koja se protivila svakoj diskriminaciji, pa i kapitalističkoj industriji mršavljenja. Oni mlađi kao prekretnicu navode revolucionarnu marketinšku kampanju kozmetičkog brenda Dove iz 2004. godine, na čijim su reklamama u donjem rublju pozirale stvarne žene ‒ različite tjelesne težine i boje kože.

Veliki poticaj pokretu, smatraju neki, dao je i bestseler dr. Linde Bacon Health at Every Size (Zdravlje u svakoj veličini) koji promovira ideju da trebamo poštovati jedni druge bez obzira na tjelesnu težinu. U to vrijeme i Sensa je dala obol ovom pokretu veličajući tijelo svake žene. Iz broja u broj, objavljivali smo umjetničke crno-bijele „neobrađene“ fotografije aktova stvarnih žena, koje su nage odvažno stale pred objektiv pokazujući svijetu zašto su ponosne na svoja unikatna tijela.

em ford my pale faceEm Ford

Protiv struje društvenih normi

Iako mediji i društvene mreže, povijesno gledajući, nisu bili najsigurnije mjesto za stvaranje pozitivne slike o tijelu, neočekivano, zahvaljujući Instagramu, društvenoj mreži koja se smatra suvremenim predvodnikom ovog pokreta, ova se ideja proširila u svaki kutak svijeta. Osobe svih spolova i boja kože, različite tjelesne konstitucije i težine, ali i razine samopouzdanja dijele na toj platformi svoje priče i slike svog tijela popraćene hashtagovima kao što su #bodypositive, #bopo, #bodyacceptance.

Svakom riječju i slikom mijenjaju globalnu perspektivu društva, propagirajući stav da je svako tijelo lijepo, dostojno poštovanja i vrijedno. Sve brojniji body positive influenceri koračaju protiv struje uobičajenih društvenih normi kako bi svojim primjerom svakog od nas potaknuli da budemo zadovoljniji u svojoj koži, ne sramimo se i ne ispričavamo zato što imamo tijelo kakvo imamo.

Bez šminke, vitiligo, plus size modeli...

Grammyjem nagrađena pjevačica Alicia Keys pridružila se ovom pokretu objavljujući svoje fotografije bez trunke šminke, pokazujući da se istinska ljepota krije upravo u malim nesavršenostima. Inspirativne poruke o svom tijelu koje odskače od uobičajenih kriterija ljepote širi i model Winnie Harlow, koja boluje od vitiliga.

Iako su je zbog izgleda često zadirkivali, kanadska je manekenka svoju depigmentiranu kožu iskoristila kao prednost ‒ uspjela je izgraditi uspješnu karijeru, ali i samopouzdanje.

ashley grahamAshley Graham

Priča Ashley Graham

Ashley Graham, svjetski poznati plus-size model slavi svoju figuru od 85 kilograma u ime svih onih s viškom kilograma. Prodrmala je modnu scenu pozirajući na čak šest naslovnica svjetski renomiranih magazina, uključujući i Sports Illustrated na kojemu je osvanula u kupaćem kostimu kao prvi model s oblinama.

U svom Tedx govoru, Ashley, koja je već u tinejdžerskoj dobi postala model, iskreno progovara o svom iskustvu posramljivanja tijela. Prisjeća se kako su joj govorili da je poprilično lijepa za debelu curu, a kad bi rekla da je po zanimanju model, na sveopće čuđenje morala je, gotovo ispričavajući se, objašnjavati da je plus-size model.

Ni sama, priznaje, nije voljela svoj izgled i tražila je potvrdu izvana sve dok nije shvatila da sama mora stvoriti novu definiciju ženske ljepote. Naučila je, zaključuje u svom izlaganju, da ljepota prelazi granice konfekcijskih veličina, savjetujući gledateljima: „Budite svoji, budite stvarni, budite autentični ‒ budite svoj omiljeni tip žene!“

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci