Koja vam namirnica može pomoći pri mršavljenju?

Svi smo dobro upoznati s često napornim i neizdrživim tempom koji nam ispunjava svakodnevicu. Moderno vrijeme nam često nameće potpuno drukčije rutine od onih koje smo imali tijekom odrastanja. I baš zato su pred nama svakodnevni izazovi savladavanja prepreka, odnosno usavršavanje sposobnosti uz koje ćemo živjeti brzo, ali i zdravo

Naravno da se definicija zdravog života u velikoj mjeri odnosi na zdravu i raznovrsnu prehranu pa bi nam zbog toga unos kvalitetne hrane trebao biti iznimno važan. Hrana koju jedemo pomaže nam u prikupljanju energije uz čiju ćemo pomoć tijekom dana mnogo lakše rješavati izazove koji nas sustižu. Sjajno je ako uspijevate biti disciplinirani i pridržavati se svog plana prehrane na kojem su raznovrsne namirnice.

U kategoriji nutritivno vrlo poželjnih namirnica koje želimo na tanjuru je plava riba. Možemo reći da idealno pokriva potrebe modernog čovjeka. Tuna je plava riba te dijeli sve njezine posebnosti pa stručnjaci preporučuju konzumaciju plave ribe u tri obroka tjedno zbog njezinih brojnih dobrobiti. Tunjevina Rio Mare Natura iznimno je bogata proteinima, a pripremljena je tako da sadrži minimalno masnoća.

Taj visok omjer proteina nasuprot masnoćama idealan je u procesu mršavljenja i kasnijeg očuvanja postignute tjelesne mase. Konzumirajući proteinima bogate namirnice u svim obrocima postiže se veća sitost te veći utrošak energije pri samoj razgradnji hrane. Time namirnice bogate proteinima postaju iznimno poželjne u dijetama. Dodamo li tome visoku biološku vrijednost proteina te znatnu količinu esencijalnih aminokiselina tune, tunjevina zaista postaje proizvod izbora.

PR

Uspoređujući tunu s drugim namirnicama bogatim proteinima, možemo uočiti da sadrži manje masnoće od, primjerice, govedine, svinjetine ili peradi.

Konzervirana je u malo slane vode (ne sadrži višak tekućine i nije je potrebno cijediti prije konzumacije), bez dodatka masnoće i u jednom pakiranju sadrži samo 52 kalorije, što u dijeti za mršavljenje predstavlja pola jednog međuobroka. Dakle, uz pravilan unos namirnica možemo pojesti i mnogo više a da proces mršavljenja ostane neometan.

Proteini tune su lako razgradivi i bogati fosforom, čime se ujedno potiče i proces detoksikacije organizma, smanjenja urata i pravilan rad bubrega, što je iznimno važno tijekom mršavljenja.

Mršavljenje nije uvijek proces samo smanjenog broja kalorija nego ga možemo znatno olakšati i pravilnim izborom namirnica. Koristimo li namirnice bogate kvalitetnim proteinima kakve nalazimo u tunjevini Rio Mare Natura, organizmu omogućujemo da lakše sagori višak masnog tkiva uz provođenje režima dijete.

PR

Obrok bogat ribom nakon treninga omogućit će nadoknadu proteina, ali i nastavak procesa mršavljenja, za razliku od obroka bogatog ugljikohidratima koji može kočiti proces mršavljenja. Organizam koji treba mršavjeti zbog viška masnoća u trbušnoj šupljini izložen je neprestanoj tihoj upali koja je odgovorna za nastanak kroničnih bolesti povezanih s debljinom. Tuna je izvrstan izvor selena koji je jak antioksidans i brani organizam od slobodnih radikala koji pritom nastaju. Ujedno, tuna se smatra dobrim izvorom omega-3 masnih kiselina koje, uz protuupalno djelovanje, pomažu u snižavanju krvnog tlaka, triglicerida te u održavanju krvi tekućom i u smanjenju ateroskleroze, što su česte dodatne bolesti uz debljinu.

Konzumacijom tunjevine organizam dobiva potrebne proteine i zaštitne tvari, ali i manje masnoća, čime se može postići lakše mršavljenje uz dobro planiranu prehranu i tjelesnu aktivnost, otkrila nam je voditeljica Adhara centra za nutricionizam i ayurvedu mr. sc. Irena Švenda, mag. nutr.

Sljedeći put kada kasno dođete s posla ili iz teretane, a želite pojesti nešto kvalitetno i hranjivo, no ne stignete kuhati, bilo bi sjajno kada biste u hladnjaku imali konzervu tunjevine Rio Mare Natura. U svakom biste trenutku trebali imati na umu da pravilnom prehranom održavate dobro zdravlje, ali i da ćete tako s lakoćom obavljati fizičke aktivnosti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci