Klara Avsenik: Hrana je ljubav

Osnivačica bloga 'Curry and Love', Slovenka Klara Avsenik, zaljubljena je u okuse, ne samo kad je riječ o hrani nego i o načinu življenja. Njezino omiljeno mjesto u kući je kuhinja, a omiljena aktivnost je – putovanje. Klara savršen dan završava u haljini umrljanoj umakom od rajčice i obraza bijelih od brašna. Zagovara zdravu hranu, jede lokalne namirnice, voli zelene smoothieje i uživa u kolačima. Njezini najslađi trenuci povezani su s hranom; neprestano traži i istražuje kako jesti zdravo te u današnjem brzom svijetu pronaći vrijeme za uživanje...

Asketski život

U današnje vrijeme obilja, Klara Avsenik, autorica bloga Curry and Love, ima veliku želju živjeti asketski. Tako se svojevremeno, sa svojim dečkom, na nekoliko mjeseci preselila u srce prirode, i to na napuštenu farmu, gdje su u zajednici živjeli s još šestero ljudi. Isprva su spavali u šatoru, a želja im je bila doživjeti i osjetiti pozitivnu energiju i povezanost s prirodom. „Jutra bi počinjala između šest i devet sati, ovisno o tome koliko su patke bile glasne“, opisuje Klara.

Hrana je bila jednostavna, sastojala se od sezonskog povrća i raslinja nabranog u prirodi. „U proljeće je jestivog bilja bilo posvuda – na livadi, u šumi – i u njemu smo jednostavno uživali“, govori s oduševljenjem. Iako su imali jednostavan jelovnik, svako su jelo pripremali s ljubavlju i od njega spravljali najukusniji mogući obrok, a jednom tjedno ispekli bi štruce kruha od brašna kupljenog u obližnjemu mlinu.

Shvatila je da joj je takav asketski život blizak te da ubuduće želi jednostavnije živjeti i biti više povezana s prirodom. Iako su živjeli skromno, imali su svega dovoljno, a sustanarstvo je za sve bila velika životna škola.

Razumijevanje drugih i sebe

Šest ljudi, svatko sa svojim osobnošću, karakterom i iskustvima, trebalo je ostvariti duh zajedništva, ali to često nije bilo lako. „Naše dijeljenje životnog prostora u prirodi nije bilo isto kao život s cimerom. Uistinu smo koegzistirali kao cjelina – svatko je bio zadužen za određene poslove, a mnoge smo stvari obavljali timski.

Bilo je zanimljivo promatrati kako se svatko na različit način suočava s problemima; na površinu su izlazili događaji i traume iz djetinjstva. U takvim uvjetima mnogo naučiš i o sebi i o životu“, objašnjava Klara.

Jednom tjedno organizirali su tzv. sharing. Namjera im je bila udaljiti se od prigovora i osuda te međusobno dijeliti osjećaje i razmišljanja. „Tako smo mnogo naučili o razumijevanju drugih i sebe“, objašnjava i dodaje kako će joj to razdoblje života zauvijek ostati u sjećanju te da je zahvalna za sva iskustva koja je tamo doživjela.

Živimo u vremenu kad nam se nudi svega previše, zbunjeni smo jer ne znamo što odabrati, kako živjeti, što jesti... Zaboravili smo na sebe, na stvari koje su uistinu bitne. Klarina iskustva nekima su možda nepojmljiva, a u stvarnosti to je samo kap u moru života koji nam je na raspolaganju.

Svojim blogom Klara želi nadahnuti ljude, pobuditi im nadu i potaknuti ih da nauče živjeti život koji im se nudi. Na blogu objavljuje doživljaje i informacije u koje vjeruje i za koje živi. U jednostavnim jelima punima okusa i energije, čije recepte donosimo, osjetite njezinu srdačnost, iskrenost i veselje!

Temeljac od ostatka povrća

Poljupci od kruha

Zelena pržena riža

Pečene banane s medom

Kolač od oraha s jogurtom

Maja Sotošek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci