Kako spasiti presoljeno ili preljuto jelo

Preslan, prekiseo ili preljut ručak ili večera ne moraju biti smak svijeta, jer uz male trikove spasa ipak ima...

Presoljeno jelo moguće je spasiti na više načina – dodavanjem malo kiseline, bilo limunovog soka ili octa, pri čemu valja paziti da se i s tim ne pretjera. Također, ako za to već nije prekasno, tekućinu iz jela, ili barem njezin dio, može se odliti, gusti sadržaj isprati pod mlazom vode pa jelu dodati nova voda, ili dio svježe vode.

Ako je to neizvedivo, pomoći će dodavanje krumpira ili riže odnosno tjestenine u presoljeno jelo, budući je riječ o namirnicama koje će na sebe povući sol pa jelo više neće biti preslano.

Ako smo jelo pak učinili preljutim, to se donekle može neutralizirati dodavanjem vrhnja, bilo kiselog ili slatkog, kao i sa malo šećera s kojim, opet, treba pripaziti. Šećer će pomoći i kod previše zakiseljenih jela, dok se prekiselo začinjena salata može spasiti odlijevanjem octa, ispiranjem pod vodom i dodavanjem novih začina ako je potrebno.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci