Gaz Oakley: Želim veganizirati svijet!

Gaz Oakley, 26-godišnji kuhar iz britanskoga grada Cardiffa, jedan je od najpopularnijih veganskih kuhara današnjice. Zvjezdani je status stekao u nepune tri godine, otkad se sa svojom platformom Avant-Garde Vegan proslavio na društvenim mrežama. Njegov kanal na YouTubeu bilježi 16 milijuna pregleda, a broj pretplatnika premašio je pola milijuna. „Kad ih bude milijun, otvorit ću vlastiti restoran“, najavio je ovaj miljenik svjetske veganske scene koji surađuje s raznim restoranima i proizvođačima namirnica koji promiču vege način života. Premda Oakley pripada generaciji milenijalaca, za koje je tipično da brzo streme postignućima pomoću digitalne tehnologije, često ističe da se njegov uspjeh nije dogodio preko noći, nego ga je gradio više od desetljeća. Sve je naposljetku došlo na svoje mjesto kad se, kako kaže, „veganizirao“. Razgovarali smo s njim na njegovu posjetu Zagrebu, gdje je održao predstavljanje knjige, predavanje i kulinarsku radionicu

Što vas je potaknulo na „veganizaciju“?
Od malih nogu strastveni sam kuhar. Rado sam pomagao ocu koji je u kući svakodnevno pripremao svježe obroke. Osim kuhanjem, volio sam se baviti i sportom, želio sam postati profesionalni igrač ragbija. No, shvatio sam da kuhanjem najbolje mogu izraziti svoju kreativnost.

U dobi od četrnaest godina počeo sam se školovati za chefa, u petnaestoj sam dobio prvi honorarni posao u hotelskom restoranu, a u šesnaestoj sam napustio srednju školu kako bih mogao kuhati puno radno vrijeme. Namjeravao sam postati najmlađi chef u Velikoj Britaniji s Michelinovom zvjezdicom. Radio sam danju i noću.

Nekoliko godina usavršavao sam se u poznatim restoranima, a pritom sam imao slobodu kreirati vlastita jela. Nisam uopće imao slobodnog vremena i zbog toga sam toliko 'sagorio' da sam napustio kuhanje. Zaposlio sam se u velikoj građevinskoj tvrtki; od radnika koji istovaruje kamione dogurao sam do voditelja prodaje. Ponovo sam se počeo baviti sportom, dizao sam utege i hranio se kao tipični bodibilder nastojeći dobiti velike količine bjelančevina iz mesa i mliječnih proizvoda.

Zbog toga sam se osjećao loše, pa sam počeo istraživati drugačije načine prehrane. Jednoga dana na radiju sam čuo kako moj omiljeni glazbenik, reper Jme, govori da je postao vegan nakon što je pogledao videosnimku govora Garyja Yourofskyja, američkog aktivista za prava životinja. To me potaknulo da i sam pogledam tu snimku. Bio sam toliko potresen da sam odmah odlučio biti vegan do kraja života. Počeo sam eksperimentirati s namirnicama i vratila mi se strast za kuhanjem!

Gaz Oakley

Jesu li vam u tom eksperimentiranju bile korisne i dotadašnje, „konvencionalne“ kuharske vještine?
Zapravo sam ponovo morao naučiti kuhati, ali definitivno mi je pomoglo dotadašnje iskustvo. I dalje koristim iste tehnike, samo sam pronašao nove načine kako ih koristiti. Moj je cilj stvarati veganska jela, neodoljiva i dekadentna, koja su čisti užitak. Ne propovijedam o veganstvu, nego puštam da moji recepti govore sami za sebe. Sretan sam što su to ljudi prepoznali čim sam prije tri godine predstavio svoje ideje na Instagramu.

U međuvremenu, to je preraslo u planetarno popularnu platformu, napisao sam knjigu sa stotinjak svojih najdražih recepata i božićnu kuharicu, idem na svjetske turneje... Mnogi mi zahvaljuju što sam ih inspirirao da postanu vegani, a ja sam njima zahvalan što podržavaju moja nastojanja da hranu dobivamo bez okrutnosti.

Kako biste opisali svoj kulinarski stil?
Volim 'veganizirati' jednostavna, klasična jela. Veliki sam ljubitelj začina jer se pomoću njih svaki recept može vrhunski dotjerati. Inspiriraju me razne kulture i načini kreativnog izražavanja ‒ želim otići puno dalje od kuhanja povezujući ga s ekologijom, vježbanjem, putovanjima, modom, glazbom...

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci