Focaccia s maslinama i cherry rajčicama

Tradicionalna talijanska pogača s dizanim tijestom može se oplemeniti različitim začinima. Ono što je zajedničko svakoj je meko i sočno tijesto. Mi vam donosimo odličan recept autorice bloga O slanom i slatkom

Sastojci:

700 g brašna tip 00

20 g svježeg ili 12 g  suhog kvasca (+ 50 ml mlakog mlijeka + žličica šećera + žličica brašna)

420 ml mlake vode

10 g soli

3 žlice maslinova ulja

15 komada kalamata maslina

15 komada cherry rajčica

grančica ružmarina

par grančica timijana

cvijet soli

Priprema:

Brašno pomiješajte s uzdiglim kvascem (suhi ili svježi kvasac umutite s 50 ml mlakog mlijeka i žličicom brašna i žličicom šećera i ostavite na toplom da se digne), mlakom vodom, solju i maslinovim uljem. Dobro izmiješajte pa umijesite rukama. Bit će ljepljivo, dodajte brašna po potrebi i nastaviti mijesiti tijesto oko 10 minuta. Kad dobijete lijepu, glatku kuglu tijesta, lagano je nauljite maslinovim uljem, stavite u veću zdjelu, prekrijte i pustite da se diže oko sat vremena na sobnoj temperaturi.

Uzdiglo tijesto istresite na pobrašnjenu površinu pa ga  lagano premijesite. Maslinovim uljem nauljite veći pleh (onaj od pećnice), prebacite u njega tijesto, lagano ga pritisnite rukama da se ravnomjerno rasporedi, prekrijte krpom i pustite dizati još sat vremena. Ispunit će cijeli pleh. Namočite prste u vodu pa dobro ispritiskajte tijesto.

Narežite cherry rajčice, pripremite masline, dodajte ružmarina i timijana pa sve to utisnite u uzdiglo tijesto. Pospite krupnom morskom solju i pustite dizati još 20-30 minuta. Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 230°C i pecite oko 30 min.

Pustite da se focaccia hladi barem 15 minuta pa je narežite i poslužite toplu.

Pročitajte još i:

Brza focaccia

Focaccia s krumpirom, ružmarinom i rajčicama

Više o autorici recepta doznajte na blogu O slanom i slatkom i na Instagram profilu @oslanomislatkom.

 

Sandra Rončević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci