Focaccia s maslinama i cherry rajčicama
Tradicionalna talijanska pogača s dizanim tijestom može se oplemeniti različitim začinima. Ono što je zajedničko svakoj je meko i sočno tijesto. Mi vam donosimo odličan recept autorice bloga O slanom i slatkom

Sastojci:
700 g brašna tip 00
20 g svježeg ili 12 g suhog kvasca (+ 50 ml mlakog mlijeka + žličica šećera + žličica brašna)
420 ml mlake vode
10 g soli
3 žlice maslinova ulja
15 komada kalamata maslina
15 komada cherry rajčica
grančica ružmarina
par grančica timijana
cvijet soli
Priprema:
Brašno pomiješajte s uzdiglim kvascem (suhi ili svježi kvasac umutite s 50 ml mlakog mlijeka i žličicom brašna i žličicom šećera i ostavite na toplom da se digne), mlakom vodom, solju i maslinovim uljem. Dobro izmiješajte pa umijesite rukama. Bit će ljepljivo, dodajte brašna po potrebi i nastaviti mijesiti tijesto oko 10 minuta. Kad dobijete lijepu, glatku kuglu tijesta, lagano je nauljite maslinovim uljem, stavite u veću zdjelu, prekrijte i pustite da se diže oko sat vremena na sobnoj temperaturi.
Uzdiglo tijesto istresite na pobrašnjenu površinu pa ga lagano premijesite. Maslinovim uljem nauljite veći pleh (onaj od pećnice), prebacite u njega tijesto, lagano ga pritisnite rukama da se ravnomjerno rasporedi, prekrijte krpom i pustite dizati još sat vremena. Ispunit će cijeli pleh. Namočite prste u vodu pa dobro ispritiskajte tijesto.
Narežite cherry rajčice, pripremite masline, dodajte ružmarina i timijana pa sve to utisnite u uzdiglo tijesto. Pospite krupnom morskom solju i pustite dizati još 20-30 minuta. Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 230°C i pecite oko 30 min.
Pustite da se focaccia hladi barem 15 minuta pa je narežite i poslužite toplu.
Pročitajte još i:
Focaccia s krumpirom, ružmarinom i rajčicama
Više o autorici recepta doznajte na blogu O slanom i slatkom i na Instagram profilu @oslanomislatkom.
Ostali članci
-
Kako čuvati đumbir da ostane duže svjež
Kako bi korijen đumbira ostao svjež i trajao što duže, potrebno ga je…
-
Zero waste: Ideje i savjeti za kuhanje bez bacanja
Takozvanim kuhanjem "od korijena od stabljike" iskorištava se cijeli…
-
Klara Avsenik: Hrana je ljubav
Osnivačica bloga 'Curry and Love', Slovenka Klara Avsenik, zaljubljena je…
-
Gaz Oakley: Želim veganizirati svijet!
Gaz Oakley, 26-godišnji kuhar iz britanskoga grada Cardiffa, jedan je od…