Vruća kupka sagorijeva kalorije

Ako ste upravo krenuli na trčanje, zastanite na trenutak jer kupanje može biti jednako efektna “vježba” za vaše zdravlje...

Doktor Steve Faulkner, istraživač Loughborough Universityja, kaže da kupanje može imati slične efekte kao i vježbanje, uključujući pritom i sprečavanje dijebetesa tipa 2.

Steve je dodao da kupanje, koje je oduvijek bilo opuštajuće, sada promatramo i sa znanstvene strane i to na način da “pasivno grijanje” može poboljšati zdravlje.

Dr. Faulkner i njegov tim istraživali su utjecaj vruće kupke na nivo šećera u krvi i broj potrošenih kalorija. Sudjelovalo je 14 osoba koje su provele sat vremena u vodi temperature 40 stupnjeva, a zatim su išle na vožnju bicikla sat vremena.

Oba testa osmišljena su tako da podignu tjelesnu temperaturu za jedan stupanj kako bi timovi izmjerili koliko je kalorija sagorjelo pri svakoj aktivnosti. Iako je vožnja bicikla potrošila više kalorija, rezultat je pokazao kako je vruća kupka sagorjela isto kalorija koliko i polusatna šetnja.

“Ukupna promjena razine šećera u krvi bila je slična, ali je najviša razina poslije jela bila 10% niža kod onih koji su potom išli na kupanje, nego kod onih koji su vježbali”, kaže dr. Faulkner.

Dodao je da su protuupalna svojstva vježbanja važna za naš imunitet i da nam pomažu u borbi s mnogim bolestima. Ovo pokazuje da ponavljano pasivno grijanje može smanjiti kronične upale koje su često prisutne kod dugotrajnih bolesti, kao što je dijabetes 2 tipa.”

Tako da slobodno možete skinuti trenerku. U stvari, skinite sve i krenite prema kadi!

Izvor: Elle.hr

Ostali članci