Veslanje na dasci - zabavna i odlična vježba za ljeto

Boravak na otvorenome nudi nam mnoge mogućnosti da razbudimo tijelo i razbistrimo um. Ovog ljeta odaberite barem jednu koja će vam pomoći da ostanete u formi, a možda i pronađete novi hobi. Primjerice, veslanje na dasci

Uspravno veslanje na dasci osmislili su surferi s Havaja kako bi pomoću vesla brže uhvatili val, ali i zabavili se u dane kad nema valova. Ova verzija surfanja postala je pristupačna širokim masama kad su proizvedene prve velike i stabilne daske namijenjene baš za ovu aktivnost.

U kratkom periodu ovaj novi sport dobio je stotine tisuća sljedbenika, a posvećen mu je čak i magazin Standup Journal. Jedan od razloga njegove rastuće popularnosti je što se brzo svladava, ne zahtijeva nikakvo prethodno iskustvo ni kondiciju, a na ovaj način cijela obitelj može krenuti u istraživanje prirode.

Veslo se koristi kao potporanj i za lakše kretanje po površini vode, bilo to jezero, rijeka ili more. Sami određujete ritam koji vam odgovora, brzo ili sporo. Ležerno veslanje na mirnoj vodi je za sve, dok se oni hrabriji i bolje fizičke spreme mogu uhvatiti ukoštac s valovima. Konstantne kretnje angažiraju sve mišiće u tijelu, od najmanjeg na stopalu, preko mišića nogu do trbušnjaka koji se napinju dok održavamo ravnotežu, a ruke, prsa i leđa pokreću se pri zaveslajima.

Veslajući u tišini, daleko od prenapučene plaže, usredotočeni na umirujuću površinu mora i vlastite kretnje, možete otkriti novu meditaciju u pokretu. U Hrvatskoj možete naučiti veslati na dasci u brojnim surfing centrima duž obale, kao i u unutrašnjosti. Cijena probnog tečaja je otprilike 350 kn, a jednosatni najam opreme stoji od 80 do 100 kn.

veslanje na dasci

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci