Stručnjaci savjetuju kako usvojiti zdravu rutinu vježbanja i zadržati motivaciju

Sad je idealno vrijeme za uspostavljanje rutine vježbanja koja će nas držati aktivnima i tijekom hladnijih mjeseci, kad se više boravi u zatvorenom. No to ne treba učiniti naglo jer bismo se mogli preopteretiti, izgubiti motivaciju da nastavimo redovito vježbati, a možda se čak i ozlijediti, upozoravaju vodeći domaći stručnjaci Asja Petersen i Goran Marković

Tijelu treba vremena da se privikne

Rujan je nešto poput Nove godine kad je posrijedi donošenje odluka o redovitom vježbanju. Štoviše, sportski psiholozi smatraju da je upravo to pravo vrijeme za "resetiranje" i uspostavljanje rutine koje ćemo se držati: vrijeme je ugodno, dani su još relativno dugi te ujutro i predvečer lakše nađemo vremena za vježbanje, a i nema pritiska kao oko ostvarenja novogodišnjih odluka pa "u tišini" možemo izgraditi novu rutinu.

No, to ne valja činiti naglo i kampanjski jer organizmu treba dati vremena da se privikne na promjene. Preopterećenje može uzrokovati ozljede, lošije rezultate i umanjiti motivaciju da se nastavi redovito vježbati. Na sreću, to se lako može izbjeći uskladimo li vježbanje s vlastitim potrebama i mogućnostima, o čemu nas savjetuju vodeći hrvatski stručnjaci u tom području, Asja Petersen i Goran Marković.

Goran Marković-Asja PetersenGoran Marković i Asja Petersen

"Prije nego što počnete provoditi program tjelovježbe, treba odrediti vaše zdravstveno stanje i tjelesnu spremnost. Stoga je poželjno savjetovati se s kineziologom ili liječnikom ako imate zdravstvene tegobe. Općenito je dobro početi s hodanjem – svakodnevno hodajte i postupno povećavajte broj koraka do 12.000 ili 15.000 u danu", kaže prof. dr. sc. Goran Marković, osnivač zagrebačkog Sportskog i rehabilitacijskog centra Motus Melior, u kojemu provodi istoimenu metodu za optimizaciju zdravlja, tjelesne forme i usporavanje starenja.

Poput maratona, a ne sprinta

"Mnogi su nestrpljivi, žele sve promijeniti i odmah napredovati, pa počinju preambiciozno vježbati, no već nakon nekoliko tjedana odustanu jer im plan nije bio održiv zbog, primjerice, starih ozljeda i(li) akutnih stanja.

Najprije valja naučiti pravilno izvoditi pokrete, dati tijelu vremena da se prilagodi naporu, a treba mu vremena i za odmor. To nije brzopotezan proces, nego nov način življenja koji se usvaja postupno, umjereno, dugoročno. Već i mali pomaci čine razliku", ističe Asja Petersen, verificirana međunarodna pilates instruktorica i edukatorica, osnivačica zagrebačkog Pilates studija Petersen, trenerica u sportsko-edukativnom projektu Aktivna Hrvatska i autorica tehnike vježbanja Focus Point, koja poseban naglasak stavlja na efikasnost pokreta i funkcionalnost tijela.

"Nema smisla žuriti s postizanjem tjelesne transformacije. Na tjelovježbu treba gledati kao na maraton, a ne kao na sprint jer cilj je da osoba ostane sposobna vježbati i u dubokoj starosti", kaže Goran Marković i dodaje kako bi većina treninga trebala biti umjerenog intenziteta, dok bi vrlo intenzivni treninzi trebali činiti četvrtinu svih odrađenih treninga. Pritom je veoma važno postupno povećavati intenzitet. "Naglo povećanje opterećenja u treningu može uzrokovati akutnu ozljedu ili sindrom prenaprezanja."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci