Ronjenje - podvodna meditacija

Za rođene istraživače, ali i one koji traže drugačiji način bivanja u trenutku i opuštanja od stresa, ronjenje s bocama kisika zadovoljit će njihove potrebe...

Ipak, za ovu je aktivnost potrebno dobiti „propusnicu“ za ulazak u plave dubine. Certifikat o završenom tečaju za probno ronjenje (cca 350 kn) može se dobiti u nekoliko desetaka ronilačkih škola duž Jadrana. Prvi koraci, odnosno udisaji pomoću regulatora i boca s komprimiranim zrakom, mogu se iskušati već nakon tri, četiri sata teorijske nastave, i to u dubinu do pet metara.

Osjećaj neometanog disanja mnoge nagna i na sljedeći korak u tečaju koji omogućava zaron u dubinu i do 18 metara. Uživanje u carstvu tišine i prirodnim ljepotama podmorja ispunjenog predivnim bićima s razlogom se počelo smatrati aktivnošću koja je bliža jogi nego ekstremnom sportu.

Zapravo, i ronjenje i joga uče nas vještinama koje su komplementarne, čineći nas boljima. Kontrola disanja, opuštanje i postizanje unutarnje mirnoće samo su neke od njih. Prema tome, ronjenje i joga pružaju slične dobrobiti: smiruju disanje i otkucaje srca umirujući cijelo tijelo te nam dopuštaju da iskusimo duboko stanje relaksacije i mindfulnessa.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci