Ples na šipci - jedna od najučinkovitijih metoda podizanja ženske energije

Oduvijek vam je odbojan i podsjeća vas na mračne klubove sa striptizetama? Do kraja teksta uvjerit ćemo vas da je ples na šipci blagotvoran i u određenom životnom razdoblju potreban svakoj ženi

Današnjem svijetu kronično nedostaje ženske energije. Način života prisilio nas je da se ponašamo kao muškarci, da djelujemo kroz muški aspekt osobnosti jer nam se čini da jedino tako možemo uspjeti. Međutim, bez ženskog principa, bez duboke ženske stabilnosti, mudrosti i intutivnosti koja je tu da bi pokazala smjer u kojem aktivni muški princip treba djelovati, svijet se kreće bezglavo i ide u degradaciju. Složili se ili ne, 'na ženama svijet ostaje', a jedna od najučinkovitijih metoda podizanja ženskog aspekta osobnosti je ples.

Slobodni ples kao terapijaples

Kroz ples žena postaje svjesna svoje ženstvenosti, nježnosti i ljepote. Svaka žena barem je jednom zaplesala u svojoj sobi kada je nitko nije gledao i zna kakav je to divan osjećaj. Već samo kretanje uz glazbu nas opušta, potiče lučenje serotonina, hormona sreće, i omogućava nam da se makar na nekoliko trenutaka udaljimo od svakodnevice.

Kad dopustimo tijelu da se slobodno izrazi, da se kreće u vlastitom ritmu bez zadane koreografije, ono oslobađa životnu energiju koja je zatrpana potisnutim osjećajima i strastima. U takvom pokretu na vidjelo izlazi naše pravo ja. "Pokret nikada ne laže", rekla je pionirka modernog plesa Martha Graham, "on je barometar stanja naše duše i govori o njemu svakome tko zna čitati."

Osim u "5 ritmova" i sličnim plesnim psihoterapijama, slobodni je ples implementiran i u ples na šipci. On ne ovisi o talentu i kondiciji, koordinaciji i gimnastičkoj sposobnosti, samo o trenutnom osjećaju osobe koja pleše.

plesStrah od šipke

Iako je ples na šipci posljednjih nekoliko godina postao u nas izrazito popularan, šipka još uvijek kod žena izaziva strah, sram, odbojnost. Međutim, upravo zato što je šipka tabu, ona ženi postaje i psihički izazov i tu se skriva ključ. Prevladavanje straha i srama pomaže u razvijanju ženskog samopouzdanja.

"Važna je žena, važan je ples, a šipka? Šipka je samo rekvizit koji pomaže u tome", kaže Ivka Armanda, instruktorica plesa na šipci Angels i nastavlja: "Ples na šipci nema poveznica sa striptizom, to je trening koji oblikuje mišiće i zahvaljujući njemu tijelo postaje zategnutije, a ženstvenost oblina ostaje netaknuta.

Plešući na šipci i oko nje, žena se nakon nekog vremena osjeća slobodno, opušteno i nekako prirodno, a taj osjećaj razvija unutar sebe. Nema ogledala ni publike, potvrda da je lijepa dolazi iz njene nutrine."

Od 18 do 80

"S vremenom će vam porasti samopouzdanje i povjerenje u vlastito tijelo, zahvaljujući jogijskim metodama upoznat ćete i emotivnu stranu vježbanja i plesa, pa ćete nove zadatke na šipci svladavati pomicanjem granica vlastitog tijela snagom duha.
Upravo zahvaljujući emocionalnoj dimenziji fizičkog treninga i plesa, ples na šipci Angels dobar je za žene svih godina. I cura od osamnaest i žena iznad četrdeset jednako će uživati u rušenju barijera srama i straha, upoznavanju sebe na poseban način i podizanju samopouzdanja.

To žena spoznaje u treningu i u plesu, a onda i u stvarnom životu priziva u pomoć kad stvari baš ne idu glatko", kaže Ivka Armanda iz Angelsa.

Angels u 5 osnovnih crta:

  • Vježba se u malim grupama od desetak polaznica
  • Vježba se u blago osvijetljenoj prostoriji, bez ogledala – zato što žena tako razvija svijest o svome tijelu i počinje osjećati ženstvenost i ljepotu unutar sebe, a ne promatranjem svog odraza u ogledalu. Atmosfera je intimna, prijateljska i izrazito ugodna te omogućava brzo opuštanje i prepuštanje pokretu bez razmišljanja.
  • Trening traje dva sata i dijeli se na dva dijela. Prvi dio obuhvaća vježbe zagrijavanja na podu: opuštanje, istezanje, vježbe oblikovanja i meditacijske vježbe koji se povezuju u niz – plešu se. Fokus je na kružnim, ženstvenim pokretima i intenzitet se pojačava iz stupnja u stupanj, sukladno mogućnostima polaznica. Drugi dio sastoji se od učenja uvijek novih elemanata na šipci i plesa.
  • Vježba se u udobnoj odjeći, bosi, a nakon nekog vremena ples se izvodi i u cipelicama koje treningu daju novu dimenziju.
  • Vježbe djeluju na oblikovanje mišića, upoznavanje vlastitog tijela, psihe i emocija te spoznavanju ženske strane koju žene danas potiskuju...


Više saznajte na www.angels.com.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci