Formula za najbolju mene ove godine: tri stvari u 30 dana

Psiholog i trener fitnesa Dragan Šurlan tvrdi da snaga volje nije dovoljna da bismo istinski promijenili ono što nam smeta i ustrajali u zdravoj prehrani, vježbanju, svojoj dobrobiti - tjelesnoj i duhovnoj. "Ako vjerujemo u snagu volje, uvijek ćemo završiti kao gubitnici, jer kada volja popusti, sa svakim neuspjehom pogoršava se i slika o sebi ('Opet ista priča... nisi karakter... ne mogu vjerovati da si tako slab/a...')", kaže Dragan i otkriva formulu koja isprobano djeluje na sve aspekte života

Komunikacija, suradnja

Unutar našeg tijela preslikan je čitav svijet odnosa. Od različitih dijelova stanica koji od svog nastajanja do smrti neprestano komuniciraju, funkcioniraju i usko surađuju... pa sve do organa, koji također svakodnevno obavljaju svoje specifične kompleksne funkcije u skladu s drugim organima.

Drugačiji, samostalni, a u isto vrijeme ujedinjeni i ovisni jedan o drugom. Ako jedan dio stanice prestane surađivati s drugim dijelovima stanice ili jedan organ prestane raditi, cjelina neminovno pati te prestaje raditi. Bitnost komunikacije i suradnje je očigledna.

Ako je krivac za naše stanje izvan nas, on je nedostižan

Preslikamo li to na navike vezane uz naš odnos s tijelom, vidjet ćemo sličnu priču. Čak i naše navike komuniciraju jedna s drugom. Ako jedete zdravo, slušate poruke svog tijela i vježbate, velike su šanse da ćete usvajati i održavati i druge navike koje će vam pružati bolju kvalitetu života. A želite li biti zdravi, u formi i osjećati se bolje u svom tijelu, navike su veoma bitne. One diktiraju našu životnu putanju i određuju kvalitetu života.

Ako smo vođeni svjesnim i nesvjesnim navikama koje su u skladu s našim životnim željama i očekivanjima, bit ćemo zadovoljni kvalitetom života koju samu sebi omogućujemo. No, ako nas navike odvlače od otvorene komunikacije i kvalitetnog odnosa s tijelom, bit ćemo nezadovoljni. Žalit ćemo se na bolove, loše zdravlje i nemogućnost boljeg života - i uvijek ćemo naći nekog drugog krivca za svoje stanje. A čim je krivac izvan nas, on je nedostižan, nedokučiv, a situacija nemoguća za razriješiti.

Promijenimo priču koju pričamo sebi

Sigurno ste već do sada zaključili da volja nije svemoćna kada je u pitanju zdrava prehrana. Da jest, brzo bismo došli do svojih fitness ciljeva. I odoljeli kolaču, čokoladi ili komadu pizze nakon napornog, frustrirajućeg dana.

Ako vjerujemo u snagu volje, uvijek ćemo završiti kao gubitnici, jer kada volja popusti, sa svakim neuspjehom pogoršava se i slika o samima sebi („Opet ista priča... nisi karakter... ne mogu vjerovati da si tako slab/a...“). Gotovo je nemoguće izaći iz tog začaranog kruga. Vrijeme je da promijenimo priču koju pričamo sami sebi.

dragan šurlanDragan Šurlan, psiholog i trenerSanjina priča

„Znam ja sve to“, kaže Sanja. Ali nikako da se organizira. Svaki tjedan započne odlukom da će bolje jesti, doći na svaki trening i da se neće najesti kolača kada dođe kući frustrirana nakon posla. No, da je sve tako lako, ne bi bilo mnogih drugih sličnih Sanja, sa sličnim nezadovoljstvom. No nije sve njena krivica. Sanjine navike usađene su u njenom ranom djetinjstvu, gdje su njeni roditelji pokazivali pažnju i komunicirali s njom i njenom braćom kroz hranu.

Uz to, Sanja je rano naučila ne suprostavljati se autoritetu nego „gutati“ nezadovoljstvo i neizraženu agresiju prema zlostavljačkom mentalitetu svojih poslodavaca. A to bi završilo tako da bi se Sanja nerijetko „tješila“ s nekoliko šnita kolača čim bi osjetila svoju slabost i nemoć. No kolači nikada ne bi pomogli, već bi uvijek postajali još veći odraz njene slabosti pred samom sobom, a to je vodilo u još veći očaj i rezultiralo još većom potrebom... za još jačom voljom.

Sanja nije došla do osjećaja unutarnje snage i zadovoljstva sobom i svojim odlukama sve dok nije uvela konkretnu strukturu navika - koje su joj omogućile osjećaj kontrole koji je uzaludno tražila. Uz to je započela nalaziti načine da se suprotstavi poslodavcu koji je emocionalni manipulator. Sanja je polako počela uspostavljati kontrolu i osjećati unutarnju snagu umjesto nemoći i frustracije. S tim su došli i rezultati njenog truda na našim treninzima, s kojima je konačno bila zadovoljna.

Uspostavljanje kontrole

Nije lako održati strukturu koja može omogućiti zdravlje, formu i bolji odraz u ogledalu. To zahtijeva iskrenu komunikaciju sa sobom i svojim tijelom. Uz djecu, zahtjevan posao ili nedostatak vremena nije lako pripremiti zdrav, balansiran doručak svako jutro, ponijeti litru vode sa sobom na posao ili isplanirati laganu zdravu večeru. Izazova je dosta, a izgovora još više.

No osjećaj da smo sami odgovorni za svoje navike je nešto neprocjenjivo. Kada zaboravimo na vanjske „krivce“ za naše stanje i uzmemo odgovornost u svoje ruke, događa se nešto čarobno – uspostavljanje kontrole i moći u jednom aspektu života (u Sanjinom primjeru, pruzimanje odgovornosti i kontrole u vezi prehrane) često se reflektira i u drugim aspektima života (u Sanjinom primjeru, preuzimanje odgovornosti u odnosima i komuniciranje nezadovoljstva s manipulirajućim poslodavcem).

Vježbala sam jogu 30 dana po samo 15 minuta

Tri stvari koje ćete raditi sljedećih 30 dana

Snaga je u jednostavnosti. Umjesto odluke da „Jedem zdravije... prestanem jesti slatko... ili počnem vježbati“, odredite tri jednostavne stvari koje ćete raditi u idućih trideset dana – i to svaki dan. Na primjer, započnite jesti kvalitetan doručak ili laganu, balansiranu večeru (uz ručak i međuobrok), popijte litru i pol do dvije litre vode i čaja i vježbajte 15-ak minuta svaki drugi dan.

Ako već jedete kvalitetno ili vježbate, izaberite neka druga tri izazova i posvetite se njima idućih trideset dana. Započnite s pravom motivacijom i odlučite da ćete preuzeti odgovornost za svoje navike kako biste osjetili svoju unutarnju snagu i vratili kontrolu nad navikama u svoje ruke. Nakon tih trideset dana, razmislite kamo želite ići dalje i dodajte nove navike koje će vam podignuti kvalitetu života.

U našim rukama je velika odgovornost... i snaga. Pokrenite se u smjeru svojih ciljeva i ove godine uvedite u svoj život navike koje će vam pružiti nenadmašiv osjećaj kontrole i ponosa.

Dragan Šurlan, psiholog i fitness trener, Zagreb Fitness Bootcamp www.ZagrebBootcamp.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci