Ako želite isprobati nešto drugačije, jedan od ovih globalnih fitnes trendova može biti kao stvoren za vas

Razmišljate li o promjeni rutine vježbanja ili nakon duljeg vremena inertnosti krećete u potragu za nekom aktivnosti koja će vas vratili u formu, odabir bi trebao biti u skladu s vašim potrebama i osobnosti. Uz nove tipove treninga doživjet ćete vježbanje uz dozu iznenađenja…

Pilates Megaformer

Ako obožavate pilates, profesionalni ste sportaš ili niste zadovoljni tjelovježbom ako se dobro ne oznojite i sljedećeg dana ne osjećate bol u mišićima, iskušajte pilates na spravama ili pilates megaformer. Mnogi ga nazivaju „pilatesom na steroidima“ jer se u samo 45 - 60 minuta, koliko traje vođeni sat, ostvaruje trening visokog intenziteta, uz minimalan rizik nastanka ozljeda, što je najbitnija značajka ove rekreacije.

žena vježbaJednu od najnovijih inačica pilates sprava - M3S Megaformer - pronašli smo u zagrebačkom centru Motus Melior. „Trening se bazira na pilates vježbama, a izvodi na spravama po Lagree Fitness metodi koju je osmislio američki inovator i bivši bodibilder Sebastien Lagree, nezadovoljan dotadašnjim načinima vježbanja“, kaže voditeljica treninga Margareta Marković, magistra sporta i fitnesa.

Sprava na kojoj se može izvesti više od 200 različitih vježbi opremljena je oprugama, remenjem i koloturima, koji služe za pojačavanje intenziteta treninga. Zahvaljujući njima, sat vježbanja na Megaformeru osigurava visok intenzitet rada i učinkovito sagorijevanje kalorija (500 - 800 kcal). Isto remenje i koloturi koji pružaju otpor, zaslužni su za sigurnost vježbača jer ga prisiljavaju da kontrolirano i sporo izvodi pokrete. Tako se izbjegavaju nagle kretnje, te se time štite mišići, tetive i zglobovi.

Uz maksimalnu zaštitu tijela, ovaj intenzivan trening stimulira sve elemente tjelesne forme: srčanu i dišnu izdržljivost, mišićnu jakost i izdržljivost, ravnotežu i stabilnost zglobova i kralježnice, pokretljivost zglobova i fleksibilnost mišića. I to ne samo po svakom treningu nego pri svakom pokretu, naglašava voditeljica, ističući da mišići, zahvaljujući širokom spektru vježbi koje Megaformer omogućava, neprekidno rješavaju nove izazove, a to u vrlo kratkom roku rezultira izduženom muskulaturom, poboljšanim tonusom i jakosti mišića.

Hibridna joga

Već smo imali prilike upoznati brojne inačice joge, kao što je na primjer yogilates (kombinacija joge i pilatesa), a čini se da će od ove godine ova drevna, produhovljena praksa pronaći saveznike i u nekim dinamičnijim metodama vježbanja.

žena vježbaTrenutno je u svijetu iznimno popularan jedan od najnovijih treninga takozvane hibridne joge - kombinacija joge i HIIT treninga (High Intensity Interval Training).

HIIT joga je, kao što samo ime sugerira, kardiovaskularni trening tijekom kojeg se izmjenjuju kratkotrajni intervali visokog intenziteta (npr. čučanj-skok) s intervalima niskog intenziteta aktivnog oporavka (npr. plank izdržaj) ili potpunog odmora, „zapapren“ dinamičnim jogijskim asanama.

Ova vremenski štedljiva aktivnost (više znoja u kraćem vremenu) spaja najbolje iz oba svijeta. Omogućuje ozbiljno sagorijevanje kalorija dok se istodobno, tipično za jogu, mišići izdužuju i osnažuju, pa je samo pitanje vremena kad će kod nas postati popularna jednako kao i na Zapadu.

Budokon joga

Još jedna rekreacija inspirirana jogijskim asanama je budokon joga, čiji se naziv može prevesti kao „metoda duhovnog ratnika” (bu – ratnik; do – metoda, kon – duša). Ona je svojevrstan križanac borilačkih vještina i joge, a prema nekima nalikuje na spoj jin joge i tai chija.

žena vježbaBudokon joga u svijetu nije nova inačica joge, osnovao ju je 2000. godine majstor borilačkih vještina i učitelj joge Cameron Shayne, ali se tek odnedavno, zahvaljujući Aniti Buterin, učiteljici budokon joge, prakticira u zadarskom Yoga Studiju Leela i povremeno u zagrebačkom Nitya Yoga Studiju.

„Budokon joga sastoji se od sedam inteligentno sklopljenih dijelova, sporih i kontroliranih pokreta koji kombiniraju klasičnu jogu, borilačke vještine, gimnastiku, kalisteniju i kretnje životinja“, pojašnjava suosnivačica zadarskog studija. „Unutar sekvencije radi se istezanje, vježba ravnoteža, okretnost, mobilnost, fleksibilnost i snaga. Time ova vrsta vježbanja izdužuje i osnažuje meka tkiva, razvija mišiće, brzinu, pokretljivost, spretnost i izdržljivost te nas oslobađa stresa.“

Funkcionalni trening

Iako funkcionalni treninzi u svijetu postoje već nekoliko desetljeća, prema tvrdnjama američke organizacije sportske medicine American College of Sports Medicine, njihova popularnost posljednjih nekoliko godina raste.

Razlog tomu je što ova metoda vježbanja, koja se uglavnom izvodi bez rekvizita, radi na našim najvećim „slabostima“ – popravlja držanje tijela i zateže mišiće oslabljene dugim sjedenjem kako bi naše tijelo, što je dulje moguće, nastavilo optimalno funkcionirati.

žena vježba„Funkcionalni trening popularan je naziv za vježbe koje uključuju višezglobne pokrete u nekom prirodnom i dinamičnom okruženju. Replicira tjelesne aktivnosti koje obavljamo u svakodnevnom životu, poput čišćenja snijega, nošenja namirnica ili podizanja s kauča“, pojašnjava Ana-Marija Jagodić Rukavina, magistra kineziologije.

Pojašnjava da se takvim pokretima aktiviraju razne grupe mišića, a njihov je cilj poboljšanje ravnoteže i koordinacije, povećanje snage i izdržljivosti, kao i prevencija ozljeda.

„Uz fokus na disanje, jačaju se veliki mišići trupa i ekstremiteta, a potom se uključuju i vježbe za pokretljivost i specifična snaženja dijelova tijela“, dodaje zagrebačka kineziologinja, autorica knjige Body tehnika - naučite slušati svoje tijelo

Iako mnoge rekreativne aktivnosti, poput joge, pilatesa, aerobika, Body tehnike, u sebi sadrže funkcionalne vježbe, funkcionalni trening ima svoje specifičnosti. „Posebnost funkcionalnog treninga je to što se pažnja više posvećuje kvaliteti izvedbe nego broju ponavljanja, pri čemu je iznimno važno osvijestiti funkciju mišića i u takvim vježbama bolje razumjeti i osnažiti 'komunikaciju' s vlastitim tijelom. Može prakticirati bilo gdje - u prirodi, kod kuće ili gdje god imate malo prostora – i to je još jedna posebnost funkcionalnog treninga“, navodi kineziologinja Jagodić Rukavina.

Funkcionalni trening idealan je za svaku životnu dob jer poboljšava kvalitetu života – omogućava lakše i poletnije obavljanje svakodnevnih zadaća, a može učinkovito poboljšati i performanse u bilo kojoj drugoj rekreaciji, bilo da igrate golf ili se bavite penjanjem po stijenama.

Vježbanje u kući

Od aplikacija koje nude kompletnu tjelovježbu koju vode vrhunski stručnjaci, prijenosa uživo satova fitnessa do pametne opreme za vježbanje, nova tehnologija kompletno transformira način vježbanja u kući.

žena vježbaMnoge od nas pomisao na kućno vježbanje asocira na orbitrek, sobni bicikl ili traku za trčanje, ali budućnost vježbanja u kući mnogo je sofisticiranija i kreativnija. Referiramo se na Peloton, pametni sobni bicikl opremljen 22-inčnim HD zaslonom na kojemu se odabire jedan od stotine vođenih spinning satova snimljenih u studijima gdje ljudi vježbaju pa imamo osjećaj da s njima dijelimo pozitivnu energiju, ali i znoj.

Interaktivni fitnes uređaj Mirror (zrcalo), kad je ugašen, izgleda kao obično zrcalo, ali u njemu se skriva osobni, virtualni trener uz kojeg ćete moći prolaziti nekoliko tisuća različitih treninga uz istovremeno praćenje svoje forme u zrcalu.

U moru tehnoloških novosti koje vježbanje čine pristupačnijim i dostupnim u svakom trenutku, neizostavno je spomenuti mobilne aplikacije. Neke s najvišim ocjenama su: Ladder (najbliže osobnom treneru što ćete ikad imati), Sworkit (tip treninga odabire se ovisno o količini slobodnog vremena), Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout (idealno za one koji nemaju vremena za vježbanje), NeoU ili FitOn (opremljene brojnim i raznovrsnim videotreninzima, od HIIT-a, barrea, joge i pilatesa do istezanja i plesa).

Ovim se „džepnim trenerima“ možemo obratiti kad god u svom obavezama pretrpanom rasporedu imamo malo vremena ili kad su loše vremenske prilike.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci