5 načina uvođenja mindfulnessa u fizičku aktivnost

Sklad uma i tijela za vrijeme vježbanja donosi puno veće fizičke i mentalne dobrobiti, ali i više uživanja u odabranoj aktivnosti. Kako omiljenu fizičku aktivnost pretvoriti u meditativnu praksu savjetuje Ana-Marija Jagodić Rukavina, magistra kineziologije i inovatorica Body tehnike, holističke filozofije vježbanja

Tijelo i um u skladu - vježbanje koje donosi najbolje rezultate i najviše uživanja

1. OSJETITE SVOJE TIJELO U mindfulnessu je riječ o svjesnosti samog sebe, pa prije nego što uopće počnete vježbati, poklonite pažnju sebi. Dok svlačite odjeću i obuću i oblačite trenirku, osvijestite kakva su vam stopala, kakav vam je osjećaj u nogama, zdjelici, trbuhu, leđima...

Ako vježbate u grupi, dođite oko 10 minuta ranije, zauzmite mjesto u dvorani, sjednite ili legnite pa mentalno skenirajte svoje tijelo, od stopala do glave. Je li vaše tijelo danas drugačije nego jučer? Kolika je razina vaše energije? Osjećate li nekakav zastoj ili prazninu? Područja u kojima osjećate težinu ili blokadu energije intuitivno izmasirajte prstima kako biste probudili dijelove tijela koji su tijekom dana bili preopterećeni, a toga niste bili svjesni.

2. POSTAVITE NAMJERU Ako vježbate u grupi, izbjegavajte isprazne razgovore, radije komunicirajte sa sobom. Postavite si pitanje: Zašto sam sada ovdje? Možda radi zdravlja, smanjenja kilograma, ublažavanja stresa, poboljšanja raspoloženja...? Razlog vašeg vježbanja može biti odličan motivacijski faktor.

3. PRONAĐITE FOKUS Kad vježbamo, posebno ako je riječ o kretnjama koje radimo automatski, um ima tendenciju skakati s jedne misli na drugu. Pokušajte biti prisutni koncentrirajući se na svoje tijelo jer ono će vas, ako na njega obratite pažnju, poput najvećeg sidra držati u sadašnjem trenutku. Fokus možete potražiti u repetitivnim pokretima, u okretanju pedala sobnog bicikla, spuštanju stopala dok hodate, pokretanju zglobova, pravilnom držanju tijela ili u ritmu daha. Nastojite čuti i osjetiti svaki udah i izdah.

Ako vam um odluta, primjerice, primjećujući znak „rasprodaja“ u izlogu dok trčite ulicom ili se sjetite e-maila na koji ste zaboravili odgovoriti, samo primijetite tu misao i ponovo se povežite sa svojim dahom, promatrajući kako se mijenja s intenzitetom vježbe. Nije važno koliko puta um odluta, vratite se odabranim „sidrištima“ kad god primijetite da su vam misli odlutale.

4. ODABERITE MINDFULNESS GLAZBU Glazba je važan faktor vježbanja, ali kako vas ne bi odvlačila od sadašnjeg trenutka, birajte onu koja može usidriti u sadašnjosti onaj dio uma koji bi inače vrludao. To su nježne, ambijentalne skladbe dubljih tonova, poput zvukova iz prirode koji nas vraćaju našem urođenom staništu.

5. BUDITE NJEŽNI I STRPLJIVI, ALI RACIONALNI Mnogi se uspoređuju s drugim vježbačima ili se prekoravaju što ne vježbaju dovoljno ustrajno i redovito kao drugi. Prvi je korak osvijestiti negativne misli, a zatim ih preokrenuti u vlastitu korist tako što ćemo promijeniti zaključke prosuđivanja. Na primjer, ako primijetite da ste lošiji od osobe do vas, osvijestite svoje trenutno tjelesno stanje i mogućnosti.

Uzmite u obzir da smo svi različiti, kako su pokreti te osobe posljedica mnogih faktora (prehrane, sna, količine vježbanja, dobi, zdravstvenih tegoba, trenutnog stanja, stresa...). Ako smo lošiji, ne trebamo zbog toga pasti u depresiju ili odustati od vježbanja, nego racionalno analizirati svoj način života. Neka vam tuđi uspjeh bude izvor motivacije da unaprijedite svoj životni stil, a svoj napredak uspoređujte isključivo sa samim sobom.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci