Parfem kreiran iz biootpada prehrambene industrije

Trend održivosti zavladao je i parfemskom industrijom. S ciljem smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, mirisne molekule su se počele izvlačiti iz biootpada prehrambene industrije. Zanima li vas kako miriši taj parfem?

Na nedavnom svjetskom okupljanju proizvođača mirisa Fragrance Innovation Summit u Parizu najpopularnija tema bile su nove tehnologije pomoću kojih se parfemske esencije dobivaju recikliranjem prirodnih sirovina, kako bi se smanjio štetan utjecaj na okoliš.

Među njima se ističe SymTrap, izum njemačke tvrtke Symrise, jednog od vodećih europskih proizvođača parfemskih sastojaka. Tehnologijom SymTrap "izvlače" se mirisne molekule iz biootpada prehrambene industrije, a pritom se troši puno manje energije nego pri proizvodnji eteričnih ulja i apsoluta.

Na taj način dobivaju se voćne parfemske note iz ostataka voća (npr. iz proizvodnje sokova), ali i neobične note iz ostataka povrća: artičoke, šparoge, cvjetače, raznih vrsta luka… Primjerice, češnjak i poriluk daju sumporaste note iznenađujuće slične onima iz egzotičnih plodova, a iz artičoke se dobiva nota koja podsjeća na ružu Rosa centifolia čijim se esencijama često obogaćuju parfemi.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci