Winifred Gallagher: Što kuću čini toplim domom?

Winifred Gallagher američka je spisateljica koja svoja djela temelji na bihevioralnoj psihologiji. Autorica je brojnih knjiga u kojima naglašava važnost prisutnosti u trenutku i vlastite odgovornosti za svoj život. Uz to, neprestano ističe važnost malih stvari koje padaju u zaborav pod pritiskom modernih trendova...

U današnje vrijeme stalnih promjena i slabih ili neredovitih primanja, često nismo u situaciji urediti obiteljsko gnijezdo po vlastitoj mjeri. Živimo kao podstanari, u stanovima koje smo odabrali iz kompromisa. No, upravo u takvim situacijama Winifred Gallagher ističe: “Kvaliteta života ne ovisi o slavi ili bogatstvu, ljepoti ili inteligenciji, sudbini ili slučajnosti, već o onome na što usmjeravate svoju pozornost“.

U članku objavljenom na portalu Oprah.com, Winifred nam pomaže sagledati situaciju iz drugog kuta, konkretno, vidjeti svoj stan kao utočište i od četiri kuta stvoriti topli dom. Kreativno razmišljanje i otvoren pogled na život, a samim time i na svijet, svaki prostor mogu pretvoriti u sigurno utočište koje nazivamo - dom.

Što kuću, stan ili unajmljenu sobu čini domom?

Osjećaj da smo “kod kuće“ ne može se kupiti novcem jer on dolazi iz odnosa koji razvijamo s prostorom u kojem boravimo. Baš kao i u međuljudskim odnosima, dom nas oblikuje upravo onako kako mi njega oblikujemo. U dom ne ulažemo samo novac, već i svoje vrijeme i kreativnost, a zauzvrat dobivamo utjehu, udobnost i utočište.

Jedini trošak je pozitivan pogled na život

Vodimo brigu o izgledu svog doma, no mnogo je važnije kako se psihički i fizički osjećamo u njemu. Skupa renovacija i svilene plahte manje su važni od načina na koji nas dom štiti, brani od stresa i pruža nam prilike za samoću, ali i za druženje s obitelji i prijateljima. Od podstanarskog stana do skupocjene vile, svaki dom može postati temelj za bolji život – jedini trošak je pozitivan pogled na život.

Sitnice koje život znače

Znamo da nas već pet minuta boravka u vrtu pretvara u novu osobu i da svjetlost svijeća svaku večeru pretvara u gozbu. Sadrži li svaka prostorija nešto što volite? To može biti slika, pokrivač, keramička figurica ili slična sitnica koja vam pomaže pobuditi osjećaj zahvalnosti. Istraživanja su pokazala kako nam, posebice u teškim životnim situacijama, blizina stvari koje nas podsjećaju na lijepe trenutke pomaže da se osjećamo bolje.

Kutak za opuštanje

Svoj dom možemo učiniti ugodnijim ako u njemu stvorimo kutak za utjehu. Ona hrpica jastuka na krevetu ili kolekcija uljnih kupki pored kade, naša su najslađa mjesta za bijeg. Ta potreba seže još od primata koji traže sigurnu bazu u kojoj će sniziti razinu hormona stresa u organizmu. Osim toga, svoj život započinjemo u sigurnom zagrljaju majke.

Bacite se na posao

Možda najneobičniji način razvijanja snažnijeg osjećaja doma jest da razmislimo o kućnim aktivnostima koje nas čine sretnima. Osjećaj da smo “zapeli kod kuće“ često znači da smo pristali na pasivno provođenje vremena koje nas ne zadovoljava. Umjesto toga možemo se “baciti na posao“, bilo da je riječ o čitanju napetog romana, pospremanju ormara ili raspremanju kutija koje nam već neko vrijeme smetaju u hodniku.

Pustite sunce u svoj dom

Na kraju, pustite sunce u svoj dom. Trećina ljudi pati od problema sa spavanjem ili lošim raspoloženjem kojima je uzrok nedostatak sunčeve svjetlosti. Razmaknite zavjese i uživajte u pogledu na dvorište, plavo nebo, susjedni neboder ili što god da vam se ukaže pred očima. Nakon što promijenimo pogled na situaciju, a možda se malo i fizički umorimo – napokon možemo sjesti, podići noge i sa zahvalnošću primati darove koje nam pruža naš novi dom. 

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci