Višak stvari guši nas i emocionalno

Pet načela koja mijenjaju pogled na čišćenje i pridonose osjećaju sreće

Sami ste sebi obećali da ćete koji slobodan dan iskoristiti da napokon doista temeljito pospremite kuću i riješite se viška stvari za koji osjećate kako vas guši i zakrčuje vaš životni prostor? Marie Kondo u knjizi The Life-Changing Magic of Tidying Up na jedinstven način savjetuje kako se riješiti nereda. Ono što je izdvaja od sličnih savjetnika jest pogled na čišćenje – tu nije posrijedi poznavanje svog prostora, nego sebe.  

Čišćenje je vještina, a ne talent, stoga ne krivite sami sebe što ne znate kako čistiti – zapravo, ne možete čistiti ako nikad niste naučili kako se to radi, poticajne su riječi M. Kondo, osobito onima koje su uvjerili da su "jednostavno neuredni" i izgubljeni slučajevi kad je posrijedi eliminiranje nereda. Čišćenje je poput plesnih koraka, jednostavan tjelesni čin, nešto što svatko može naučiti: 1) odlučiti hoće li ili neće nešto baciti, 2) odlučiti gdje će staviti ono što zadrži.

Možete vjerovati sebi i svojim osjećajima – navedenim koracima dodajte osjećaj: dok čistite, "osjetite" stvari. Osjetite li sreću, stvar zadržite. M. Kondo uvjerena je da se sebe ne može prevariti te da se slušanjem navale osjećaja sreće vezane uz ono što imamo na kraju ostaje sa savršenom količinom stvari.

Ne uspoređujte se ni sa kim – "Vi ste standard", ističe M. Kondo. Svoj proces čišćenja ne možete usporediti ni s jednim drugim. Navala osjećaja koja vam kaže da jednu stvar zadržite, ali ostale bacite samo je vaša i posebna.

Budite spremni dovršiti, ne samo započeti – nemojte potrošiti svu energiju na izvlačenje stvari koje imate, pitanje je hoćete li imati volje ponovno početi pospremanje da biste ih probrali i sklonili. Odradite nešto do kraja pa krenite u novu fazu pospremanja.

Zapravo nisu posrijedi stvari, nego vi – o sortiranju odjeće, knjiga i sitnica M. Kondo govori na vrlo osoban način: "Nisu naše uspomene ono što bismo trebali čuvati, nego osoba koja smo postali zahvaljujući tim iskustvima." Pregledavajući svoje stvari i odlučujući što ćete baciti, razmatrate svoju prošlost. Uklanjanjem stvari koje ne upotrebljavate i koje ne donose radost u vaš dom, rješavate se i stvari koje ne unose radost u vaš život. A kada nešto donosi radost, u vaš ormar ili u vaš život, to zadržite. To je tako jednostavno, zaključuje Marie Kondo.

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci