Vastu - uređenje doma prema drevnom nauku

Vastu je drevni indijski nauk uređenja prostora stariji i od kineskog feng shuija. On nas uči kako uskladiti svoj dom sa zakonima prirode i na taj način ukućanima podariti mir, blagostanje i harmoničan suživot. Želimo li od svog doma napraviti utočište, kažu stari mudraci, prema njemu se moramo odnositi kao prema živom biću

Gradnja u skladu s prirodom

Kad žele urediti svoj dom u skladu s prirodom i njezinim energetskim zakonima, mnogi od nas posegnut će za znanjima iz feng shuija, drevne kineske filozofije uređenja prostora. No na raspolaganju nam je i manje poznat sustav dizajna vastu, koji potječe iz Indije i zapravo je preteča feng shuija. Nastao je prije 5000 godina, a njegova pravila, o kojima postoji pisani trag, detaljno opisuju praktična načela gradnje i uređenja prostora.

Od davnina se zna da energija prostora utječe na čovjeka. Stoga je u svakoj civilizaciji glavni zadatak arhitekture bio urediti prostor tako da čovjeku omogući dobre uvjete za rad, ali i za opuštanje. Stari narodi znali su graditi u skladu s univerzalnim zakonima prirode. Upravo zato u starim svetištima i hramovima u najrazličitijim dijelovima svijeta možemo osjetiti sličnu posebnu energiju, sklad i mir. Najočuvanije građevine nastale prema takvim načelima nalaze se u zemljama Dalekog istoka, Kine i Indije, no danas smo svjedoci da gradnja u skladu s prirodom ponovno oživljava.

Prostor je živo biće

Vastu je nauk koji nas uči kako životni prostor uskladiti s našim materijalnim i duhovnim potrebama. Njegov je cilj pomiriti različite životne potrebe ukućana, olakšati im aktivnosti koje obavljaju u tom prostoru i tako im omogućiti trajno blagostanje. Prostor osmišljen prema principima vastua skladno povezuje ukućane s okolinom, prirodom i univerzumom. Vastu se temelji na pretpostavci da je prostor živ i da snažno djeluje na ljude koji u njemu borave.

Glavno pravilo te discipline nalaže da se prema prostoru odnosimo kao prema živom biću, koje taj pristup naziva Vastu Purusha. Možemo ga zamisliti kako zauzima cijeli prostor - glava mu je na sjeveroistoku, a noge na jugozapadu. Baš kao u feng shuiju, i u vastuu se pri uređenju velika pozornost pridaje stranama svijeta, od kojih svaka ima specifičnu kvalitetu, svakoj se pripisuje određeni prirodni element (voda, vatra, zemlja, zrak, eter), boja, astrološki znak i slično.

Raspored elemenata

Najveća pozornost u toj disciplini posvećuje se sjeveroistoku. Ta strana prostora treba biti najotvorenija i najprotočnija, a suprotna strana, jugozapad, najzatvorenija i na njoj trebaju stajati najteže stvari u prostoru. Prozore i ulazna vrata najbolje je imati na sjeveroistoku, sjeveru ili istoku. Jug i jugozapad najnepovoljniji su za ulaz u prostor.

Posebno su važni i raspored te razdvajanje elemenata u prostoru. Primjerice, ondje gdje vlada voda, ne valja stavljati predmete koji pripadaju vatri (npr. električne uređaje, svijeće). Ako nije moguće promijeniti raspored ili namjenu prostorija i namještaja, u vastuu se primjenjuju mjere korekcije – tzv. jantre. To su geometrijske matrice koje predstavljaju univerzum, znakovi planeta ili božanstava čija energija štiti i pročišćava prostor.

Centar prostora

energetsko je središte koje simbolički odražava stvoritelja univerzuma. To područje uvijek treba biti čisto i prozračno, bez teških stvari i u njemu se ne trebaju odvijati svakodnevne aktivnosti. Najbolje je ako je uređen kao mjesto u kojem se možemo regenerirati, osvježiti i napuniti novom energijom. To je dobro mjesto za molitvu i meditaciju. Nepoštivanje pravila njegova uređenja može nam poremetiti međuljudske odnose, donijeti poslovna ograničenja i bolesti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci