Tri superbiljke koje uzvraćaju ljubav

Trenutno nas većina provodi puno vremena u kući i s malo kontakta s prirodom, a obasipani stalnim izvještajima, podacima i vijestima podložniji smo neugodnim stanjima tjeskobe i stresa. Stoga je upravo uzgajanje i njega sobnih biljaka odlična prigoda da se ponovno povežemo s prirodom i unutar naša četiri zida!

Jeste li znali da tlo u kojem rastu naše biljke sadržava mikrobe, popularno zvane „vanjski endorfini“, koji djeluju kao prirodni antidepresivi i stimuliraju hormon sreće serotonin u našem mozgu? Biljke također pročišćavaju zrak, povoljno djeluju na učinkovitost i koncentraciju, pomažu kod nesanice, opuštaju, smiruju i olakšavaju oporavak kad smo bolesni.

Tri superbiljke koje uzvraćaju ljubavU novoj knjizi Ljekovita moć sobnog bilja strasna botaničarka i cvjećarica Fran Bailey grupirala je biljke prema njihovim blagotvornim svojstvima. Osim što ćete saznati kako se brinuti za pojedinu biljku, koliko joj treba vode, svjetlosti i vlage, saznat ćete i koje su biljke najbolje za koju prostoriju, kako odabrati biljke, kako ih presađivati, razmjestiti i najbolje iskoristiti sve njihove blagodati.

Iz knjige smo odabrali  tri biljke koje je lako održavati čak i potpunim početnicima, a koje će vam i uz vrlo malo truda zasigurno i obilato uzvratiti ljubav.

 

Sanseverija (Sanseveria trifasciata)
Tri superbiljke koje uzvraćaju ljubavSanseveriaPoznato je da biljke proizvode kisik, no neke biljke mogu i više od toga. NASA-ini testovi su pokazali da izdržljiva sanseverija, poznata kao kraljica biljaka koje čiste zrak, uspješno iz njega uklanja benzol, formaldehid, trikloretilen i ksilen. Kada biste trebali odabrati samo jednu biljku da vam pomogne spriječiti respiratorne tegobe, ona bi bila najbolji odabir. Jaka kao čelik, sansevierija je praktički neuništiva. Sporo raste, hrani se nemarom i trajat će godinama ako je ne budete previše zalijevali.

Svjetlost: Buja u toplim i svijetlim prostorima, no dobro podnosi i sjenu.

Vlaga: Niska.

Voda: Zalijevajte je vrlo štedljivo – zimi jedanput na mjesec, a u ostatku godine jedanput u dva tjedna.

Njega: Kada biljka preraste teglu, izvadite je i podijelite u dvije manje biljke.

Biljke za čišći zrak u domu

Filodendron (Pholodendron Scandens)

Tri superbiljke koje uzvraćaju ljubavFilodendronU poglavlju koje predstavlja biljke koje smiruju i opuštaju popularni je filodendron. Brzo raste i lako ga je njegovati pa ćete s njime lako postići "efekt džungle". Možete ga smjestiti visoko na zidne police niz koje se može spuštati, ili ga posadite u teglu i poduprite žičanom konstrukcijom ili štapom obloženim mahovinom, uz koje se može penjati. Njegovi okrugli, srcoliki listovi mogu ublažiti oštre kutove modernih, minimalističkih prostora i stvoriti zelenu fokalnu točku koja potiče opuštanje.

Svjetlost: Odgovaraju mu filtrirano svjetlo i umjerena sjena. Pod jarkim suncem listovi će požutjeti ili zadobiti opekotine.

Vlaga: Ova biljka najbolje uspijeva u toplim, vlažnim uvjetima. Redovito je rosite ili stavite u dubok podložak s vlažnim šljunkom.

Voda: Između proljeća i jeseni održavajte zemlju vlažnom. Zimi zalijevajte samo kada primijetite da je zemlja suha.

Njega: Kako biste poduprli biljku u fotosintezi i poticali njezin rast, redovito brišite prašinu s listova vlažnom krpom. Ako želite potaknuti bujnost biljke, otrgnite vrhove stabljika. Tako nastale reznice brzo će pustiti korijenje kada ih stavite u vodu.

Sobne biljke - za zdrav i uravnotežen život 

Japansko drvo novca (Crassula Ovata)

Tri superbiljke koje uzvraćaju ljubavDrvo novcaIznimno je lako brinuti se za drvo novca, što donekle objašnjava njegovu trajnu popularnost diljem svijeta. Ovi sukulenti zadržavaju vodu u listovima i stabljikama, odgovara im da su suhi i dobro podnose čak i određenu količinu zanemarivanja. U azijskim kulturama smatra se da donose sreću, bogatstvo i napredak: sljedbenici filozofije feng shuija smještaju ih u jugoistočni kut prostora i vjeruju da svaki novi list najavljuje materijalnu dobit. Iako  bogatstvo nije jednako sreći, ova je biljka u poglavlju koje predstavlja biljke koje donose radost i sreću – i malo ulaganja u ovu biljku višestruko će vam se isplatiti jer i znanstvena istraživanja potvrđuju da vrtlarenje poboljšava raspoloženje i čini nas sretnijima i optimističnima.

Svjetlost: Odgovara joj mjesto s puno indirektne svjetlosti.

Vlaga: Niska.

Voda: Tijekom ljetnih mjeseci zalijevajte samo kada zamijetite da je zemlja suha. Zimi zalijevajte štedljivo – tek toliko da se listovi ne smežuraju.

Njega: Presadite biljku svake dvije do tri godine. Odrasle biljke mogu dosegnuti dojmljivu visinu od čak jednog metra i prekrasno izgledaju u svakoj prostoriji.

Više o mnogim drugim superbiljkama saznajte u knjizi Ljekovita moć sobnog bilja, Planetopija 2020.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci