Red u domu znači red u umu

Možda za svoje mentalno zdravlje dovoljno spavate i dovoljno boravite u prirodi, vježbate jogu ili prakticirate neku tehniku relaksacije, međutim – što je s vašim domom? Nered može biti prikriveni izvor tjeskobe, zbog njega se možete osjećati opterećeno, i doslovno i figurativno. Dokazana je veza između nereda i depresije, anksioznosti, pa čak i debljanja. Stoga, uz naše savjete, prionite uvođenju reda u domu

1. Vremenski rok. Postavite vremensko ograničenje do kada morate završiti raščišćavanje ormara, smočnice, tavana ili kuhinje da ostvarenje cilja ne biste odgađali ili odustali na pola puta, ostavljajući prostor u još većem neredu. Tako ćete se ujedno motivirati da započnete organizaciju i čišćenje. Zadajte si dva sata dnevno ili tjedno za rad na zadatku kako ne biste „zaglavili“ u cjelodnevnom radu pa da vam nakon toga nikad više ne padne na pamet učiniti nešto slično. Čak i ako odlučite posvetiti projektu samo 30 minuta tjedno, i to je bolje nego samo skretati pogled s gomile koja postaje sve veća.

2. Pravila. Ako, na primjer, pospremate ormar, odlučite kojeg ćete se konfekcijskog broja riješiti ili odjeće koju ste zadnji put nosili prije jednu, tri ili pet godina. Ako pospremate spise, dokumente i drugi „papirnati“ materijal, nabavite fascikle za svaku kategoriju, primjerice: bolnički nalazi, plaćeni/neplaćeni računi, jamstveni listovi itd., a ako ste odlučili reciklirati stare časopise, odaberite datum ili godinu objave od koje ćete sve odnijeti na reciklažu.

3. Organizacija. Koji god dio kuće pospremate, umjesto tri kutije za organizaciju nabavite pet i obilježite ih nazivima: sačuvati, donirati, reciklirati, premjestiti (primjerice, iz ormara u ostavu) i za razmišljanje. U ovu posljednju stavite sve one stvari za koje niste sigurni hoćete li ih baciti. Potom tu kutiju zatvorite, spremite i napišite na njoj datum šest mjeseci ili godinu dana. Ako ste do tada zaboravili na nju, vrijeme je da stvari iz nje donirate, prodate ili reciklirate. Uščuvanu odjeću, dječju opremu i slično možete darovati na Facebook stranicama kao što je grupa Poklanjam, a onu stariju reciklirati u prodavaonici H&M-a ili u za to predviđenim kontejnerima.

4. Memorija. Ako neke stvari čuvate isključivo iz sentimentalnih razloga (primjerice, preusku haljinu s maturalne večeri, kičaste suvenire koje ste dobili od prijatelja) fotografirajte ih i čuvajte u digitalnom obliku. Na taj način ti predmeti neće skupljati prašinu na polici ili zauzimati mjesto u ormaru, a uvijek će vas slikom moći podsjetiti na događaj i probuditi lijepe osjećaje. Ionako je najvažnije i najsigurnije ono što čuvamo u mislima.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci