Raščišćavanjem doma odbacujemo i sve ono što nas usporava ili osporava

Pospremljen, zapravo gotovo savršeno pospremljen dom znači i naš unutarnji, duševni sklad i mir – tvrdi japanska poduzetnica Marie Kondo u svojoj knjizi „Čarolija spremanja koja će vam promijeniti život“, a koja je sigurno promijenila njen. U novom broju časopisa Sensa (ožujak 2016.) ekskluzivno vam prenosimo dijelove knjige koja je osvojila svijet, a sad vas upoznajemo s osnovnim savjetima Marie Kondo

„Generalnim“ čišćenjem prostora ona se počela baviti već kao djevojka, u tome uživa, smatra da je čišćenje prava svečanost, važan događaj za koji se ona sama elegantno i odijeva, pa i u svojoj knjizi kaže da se za pospremanje i čišćenje također treba urediti.

Njena je filozofija, zapravo, vrlo jednostavna, a kaže da je dom potrebno temeljito pospremiti samo jednom, nakon čega ga je potrebno samo održavati vraćanjem stvari uvijek na isto, za njih određeno mjesto. "Kad soba postane neuredna, uzrok nije samo fizički. Vidljivi nered pomaže odvratiti našu pozornost od istinskog izvora nereda", kaže Kondo, napominjući da je čin stvaranja nereda zapravo instinktivni refleks koji našu pozornost odvraća od biti problema – nemira i neurednosti u nama samima.

Marie Kondo: čarolija pospremanja oko sebe i u sebi

„Ako se u čistoj i pospremljenoj sobi ne možete osjećati opušteno, pokušajte se suočiti sa svojim osjećajem tjeskobe. To bi vam moglo otkriti što vas uistinu muči", dodaje. Kad nam je dom čist i uredan, smatra ova profesionalka za čišćenje, ne preostaje nam ništa drugo nego zaviriti u sebe same i uočiti koje probleme, i da li ih, izbjegavamo. Time se, od trenutka kad živimo u čistom domu, dodaje, zapravo možemo baviti sobom, svojim potrebama, nemirima i željama. Onako kako smo iz doma odbacili suvišne stvari, sad ćemo u čistom domu i iz sebe izbaciti sve ono što nas je usporavalo ili osporavalo.

Na vrlo čestu opasku ljudi da nemaju snage iz kuće izbaciti neke stvari koje su im važne, ili im se barem čine važnima, Kondo odgovara kako zadržati treba samo ono što u nama stvara pozitivne osjećaje. Prvo treba, savjetuje, selektirati odjeću, zatim knjige i papirnatu „administraciju“ općenito, a onda pobacati sve za što mislimo da nam je nužno potrebno – „rezervnu“ ambalažu poput praznih kutijica ili staklenki, rezervnu dugmad, rezervno štošta što zapravo nikad ne upotrebljavamo.

U novom broju magazina Sensa za mjesec ožujak pročitajte više o Marie Kondo, njenoj posebnoj metodi pospremanja te o savjetima za bolju organizaciju doma

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci