Pospremanjem doma sređujemo vlastiti život

Da čišćenje može biti i strast, pokazuje i dokazuje japanska poduzetnica Marie Kondo, koja je čišćenjem prostora „zaluđena“ od malih nogu, a tu svoju ljubav prema urednom prostoru pretvorila je i u pravi biznis

Nered u domu je nered u umu

Osim što u Japanu ima tvrtku za čišćenje prostora Marie Kondo objavila je knjigu naslova „Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život“, a u kojoj pojašnjava kako je, koliko god to nevjerojatno zvučalo, stan ili kuću zapravo potrebno temeljito, ali zaista temeljito, pospremiti samo jednom, a zatim stvari dalje održavati odnosno držati na za njih predviđenom mjestu. Periodična su čišćenja, dakako, nužna.
 
Pospremanjem doma sređujemo, prije svega, vlastiti život, kaže Kondo. Samo se u potpuno sređenom okruženju, napominje, čovjek može okrenuti samome sebi, preispitati se i vidjeti što u sebi eventualno mijenjati i kako si pomoći. Kad smo okruženi kaosom u prostoru, urbi et orbi, kaže Kondo, ali prvenstveno sebi zapravo poručujemo da se sa sobom ne želimo niti baviti, gomilajući predmete razbacane oko sebe, ali i probleme u sebi.

"Kad soba postane neuredna, uzrok nije samo fizički. Vidljivi nered pomaže odvratiti našu pozornost od istinskog izvora nereda. Čin stvaranja nereda zapravo je instinktivni refleks koji našu pozornost odvraća od biti problema. Ako se u čistoj i pospremljenoj sobi ne možete osjećati opušteno, pokušajte se suočiti sa svojim osjećajem tjeskobe. To bi vam moglo otkriti što vas uistinu muči", preporuča Kondo.

Marie KondoMarie KondoVažan je redoslijed

Pospremanje prostora, ali i života, napominje ona, treba započeti bacanjem nepotrebnih stvari. Kako se mnogi od nas boje baciti neke predmete iz sentimentalnih razloga, ili zato što mislimo da će nam u budućnosti ipak trebati, Kondo savjetuje da zadržimo samo one predmete koji u nama pobuđuju pozitivnu emociju. Selektiranje odnosno odbacivanje predmeta ima i svoj redoslijed, kaže, te savjetuje da se prvo selektira odjeću, zatim knjige pa „papire“, na kraju ostalo – razne prazne kutijice i bočice, vrećice, kozmetički uzorci, i sve ostalo.

Priručnik japanske poduzetnice do sada je prodan u više od tri milijuna primjeraka širom svijeta, a na hrvatskom ga je objavila zagrebačka Mozaik knjiga. Gospođa „čistunica“ nam, između ostalog, preporuča da se za čišćenje i pospremanje – lijepo, štoviše svečano odjenemo jer čišćenje to i jest – svečanost. Tako ćemo taj Sizifov posao smatrati važnijim, odnosno više ga poštivati, a vrlo brzo Sizifov neće više niti biti, jer kad jednom kuću pospremimo, poslije je, kaže Kondo, bitno samo stvari vraćati na njihovo mjesto. Tako će i, zaključuje, najveće lijenčine biti spremne na poneko pomicanje odnosno vraćanje stvari.

"Kad završite s pospremanjem kuće, život će vam se dramatično promijeniti. Kad iskusite kako je imati uistinu urednu kuću, osjetit ćete da je vaš svijet postao svjetliji i više nikada nećete pribjeći neredu. To nazivam čarolijom pospremanja", poručuje Kondo.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci