Naš je dom odraz našeg emocionalnog stanja

U novoj broju časopisa Sensa, studeni 2015., donosimo vam veliki specijal o domu. Ideje i namještaj (s pričom!) koji osvježavaju vaš životni prostor, feng shui za osjećaj sigurnosti u domu, osobne priče triju žena što njima znači dom... Mi vam donosimo dio članka psihologinje Melite Reiner o međusobnoj povezanosti čovjeka i prostora u kojem živi - na koji je sve način dom odraz naše nutrine, što govori o nama i kako promjenama u domu možemo djelovati na svoje emocionalno stanje...

Što naš prostor govori o nama?

Budući da je prostor koji doživljavamo svojim tako intimno povezan s našom psihom, on je ogledalo našeg unutarnjeg stanja i proživljavanja. Evo primjera: Vesna je uvijek puno energije ulagala u uređivanje svog stana, redovito unoseći male kreativne promjene koje su prostoru davale posebnu notu i atmosferu. Ponekad je to bio nov raspored namještaja, ponekad cvijeće ili ukrasi. Atmosfera u njezinom stanu uvijek je bila svježa i lepršava. U razdoblju kad je njezina sestra oboljela od raka dojke i Vesna se potpuno posvetila njezinoj njezi i podršci, njezin stan je postupno gubio sjaj i postajao sve više hladan i bezličan.

U jednom trenutku u Vesni su strah i osjećaj bespomoćnosti dosegnuli svoj vrhunac i nije više mogla izdržati pasivno sjedenje pokraj telefona i čekanje na informacije o najnovijim nalazima ili rezultatima pretraga. Gotovo nesvjesno se podig­nula, otvorila sve prozore i počela pospremati stan. I, kako je u velike crne vreće ubacivala sve suvišne stvari i smeće koje se nakupilo, osjetila je da počinje disati sve lakše i lakše, kao da je čišćenje vanjskog prostora čistilo sve one bolne naslage emocija u njoj i pomagalo joj da ponovo osjeti nadu i povrati stari optimizam.

S druge strane, nakon gubitka supruga, Marija je mjesecima odbijala bilo što promijeniti u njihovom stanu. Čak i čaša iz koje je posljednji put pio stajala je i dalje na istom mjestu, na stolu na kojem ju je ostavio. Vrlo hrabro nosila se s promjenama koje je gubitak supruga donio, bolnim emocijama koje je proživljavala, no nešto duboko u njoj kočilo ju je da promijeni bilo što u njihovom stanu. Svaki put kad bi posegnula za spomenutom čašom, osjetila bi grč u želucu i odustala.

Tek nakon nekoliko mjeseci dogodilo se to da je spontano, bez promišljanja, podignula čašu i stavila je u sudoper. Tad je znala da je došao trenutak da počne raščišćavati suprugove stvari i stvarati prostor za nov život. „Moj stan tuguje sa mnom. Kako prorađujem bolne osjećaje, tako se i on mijenja“, objasnila je.

Članak u cijelosti pročitaje u novoj Sensi, studeni 2015.

Melita Reiner, psihologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci