Napravite sami mirisni difuzor sa štapićima

Svatko voli ući u mirisan dom. Mirisne svijeće mogu biti sjajan način da to postignete, ali ne one koje su načinjene od kemijskih, po zdravlje štetnih tvari. Donosimo vam ideju kako vrlo jednostavno, i to po vrlo povoljnoj cijeni i od potpuno prirodnih materijala, u kućnoj radinosti napraviti difuzor za eterična ulja čiji će očaravajući miris danima ispunjavati vaš dom

Potrebno vam je:
staklenka uskog otvora
4 - 6 poroznih štapića
¼ šalice baznog ulja, npr. slatkog badema
1 žličica 90-postotnog alkohola
10 - 30 kapi eteričnih ulja prema želji (ovisno o veličini prostorije)

Pronađite staklenku uskog otvora ili probušite metalni poklopac na običnoj staklenci. Što je otvor širi, eterična će ulja brže hlapjeti. Ulijte ¼ šalice ulja u staklenku. Dodajte žličicu alkohola koji će malo prorijediti ulje pa će bolje „putovati“ uzduž štapića.

Štapićem energično promiješajte alkohol i ulje. U početku mješavina može biti mutna, ali će se nakon nekoliko sati razbistriti. Kad se alkohol sjedini s uljem, dodajte od 10 do 30 kapi mješavine omiljenih eteričnih ulja (nikad ne kombinirajte više od tri ulja), a količinu prilagodite veličini prostorije.

Umetnite štapiće u staklenku. Najbolje je odabrati one porozne, poput bambusa ili ratana, jer najbolje prenose mirise. Ako koristite grančice sakupljene u prirodi, trebate ih „ispeći“ u pećnici (45 - 60 minuta na oko 100 °C) da bi se uništili eventualni kukci i mikrobi te im potom oguliti koru gulilicom za povrće.

Nakon sat, dva korištenja, preokrenite grančice u staklenci da bi se namočio i njihov suhi dio. Nakon toga, ponovo ih preokrenite tek kad osjetite da miris slabi, što se uglavnom događa nakon 5 - 7 dana. Nakon nekog vremena grančice više neće mirisati, čak ni kad ih preokrenete. To je znak da su zasićene uljem te ih trebate zamijeniti novima.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci