Koje su biljke dobre za koju prostoriju

Lončanice nisu samo ukras doma, one mogu biti zaštitnice zdravlja i dobra raspoloženja. Otkrijte njihova manje poznata svojstva i oplemenite svoje okruženje

Prostor ispunjen biljkama ima više vlage, manje prašine i u njemu je ugodnije boraviti. Sam pogled na biljke, kažu istraživanja, popravit će naše raspoloženje i što je važnije – zdravlje.

KUHINJA

Ružmarin Smanjiti unos kofeina, tj. ispijanje kave, može se i uz pomoć biljke. Postavite ružmarin u kuhinju jer njegov miris povećava budnost. Za bolji učinak jednostavno otrgnite dvije-tri iglice ružmarina, zgnječite ih među prstima i pomirišite.
Aloe vera Mnogima najdraža prostorija u stanu ima jednu negativnu stranu, a to su opekline koje vrebaju za vrijeme kuhanja. Prvu pomoć u takvim sitaucijama pružit će vam aloe vera. Ako biljka nije starija od tri godine, iz lista iscijedite gel izravno na opeklinu. Ublažit će bol i pospješiti zacjeljivanje.

DNEVNA SOBA

Mirni ljiljan Kemikalije iz pokućstva, boja sa zidova ili miris novog tepiha mogu onečistiti zrak i deset puta gore od onoga na glavnoj prometnici. Od testiranih biljaka najveću sposobnost upijanja štetnog isparavanja ima mirni ljiljan. Tri ovakve velike biljke u sobi poništit će onečišćenje.
Klorofit NASA je nakon nekoliko godina istraživanja kako proizvesti što više kisika u zatvorenim prostorima zaključila da klorofit ima glavnu ulogu u sprječavanju onečišćenja koje nastaje isparavanjem formaldehida iz plinskih pećnica, dezinficijensa, boja i sl. Klorofit je u roku od samo šest sati čak sedam puta smanjio razinu ovog bezbojnog plina.
Fikus Visoke koncentracije prašine izazivaju astmu i alergije. Odaberite mali fikus benjamin s mnoštvom listića koji će prikupiti prašinu bolje od ostalih biljaka.

SPAVAĆA SOBA

Bromelija Većina biljaka danju ispušta kisik, a noću ugljični dioksid. No bromelija noću ispušta veće količine kisika. Veća koncentracija kiska omogućuje bolji san.
Filodendron Neželjeni zvukovi povisuju krvni tlak i razinu stresa. Ako ti zvukovi dolaze iz susjedne sobe, ukrasite je filodendronom, ukrasnom biljkom širokih listova koja bolje upija zvukove, odnosno buku, od uskolisnih biljaka.
Lavanda Miris lavande umirujuće djeluje na živčani sustav, stoga je idealan saveznik mirnom snu. Iz tog su razloga naše bake stavljale njezine cvjetove u jastučnice.

URED

Suncokret i kaktus Istraživanje sa Sveučilišta Texas A&M pokazalo je da više ideja na poslu imaju radnici koji na stolu drže biljke. Postavite na radni stol žute biljke jer ta boja potiče kreativnost. Institut geobiologije u Švicarskoj dokazao je da radnici s kaktusom na stolu imaju niži krvni tlak i rade 12 posto brže od ostalih radnika u prostoriji.
Peperomija Štetno zračenje računala godi nekim biljkama jer ga upijaju i pretvaraju u kemijsku energiju kojom se koriste za metaboličke procese i rast. Pokraj ekrana stavite peperomiju, koja će biti bujnija što je zračenje jače.

 

Kristina Ivčić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci