Kako odabrati mirise za dom

Mirisi se, kažu stručnjaci, biraju ovisno o veličini prostorije, količini prirodnog svjetla, godišnjem dobu, čak i uređenju doma...

Mirise za dom ne bismo trebali birati samo prema vlastitim olfaktornim preferencijama. Mirisi se, kažu stručnjaci, biraju ovisno o veličini prostorije, količini prirodnog svjetla, godišnjem dobu, čak i uređenju doma.

Prema tome, neki smatraju da su naranča, bergamot ili vanilija idealni za mračnije prostore u kojima dominira tamniji i masivniji namještaj, jer privlače sunčevu svjetlost i toplinu. Naspram njima, prozračniji i veći prostori bolje podnose nešto teže mirise, poput drvenastih i orijentalnih.

Američka stručnjakinja za mirise Rayda Vega savjetuje da o mirisima razmišljamo kao o glazbi: „U dnevnoj sobi uglavnom bismo voljeli uživati u nježnoj ambijentalnoj glazbi koja se ne nameće svojim notama - ekvivalent tome je nježna cvjetna aroma.

No ista nije pogodna za blagovaonicu ili kuhinju jer će se 'sudarati' s jestivim aromama tijekom kuhanja. Tu je bolje odabrati mirise koji otvaraju apetit, kao što su jabuka, kruška ili majčina dušica, a u kupaonici će odgovarati sočni grejp, miris svježe opranog rublja ili omiljeni parfem u obliku svijeće. Spavaću sobu namirišite nerolijem ili lavandom koji će vas opustiti.“

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci