Čišćenje prostora ceremonijom dimljenja - otkrijte mir i harmoniju u domu

Opojni mirisi suhog aromatičnog bilja i ples dima koji obavija zidove i odnosi lošu energiju... Velika je moć mirisnih rituala, a kad im pridodamo odgovarajuće elemente i željenu namjeru, postaju čudesno sredstvo za stvaranje harmonije. Okadite dom ljekovitim biljkama ili smolama, otkrivamo vam kako i kojim...

Kad se dinamika doma naruši...

Sva živa i neživa bića na ovome svijetu ne sastoje se samo od materije, nego vibriraju i delikatnim, nevidljivim energijama. To, naravno, uključuje i naša tijela, domove i sve predmete u njemu.

Ako se ugodna dinamika doma naruši, kad vas u njemu zateknu neugodne situacije ili susreti, ako osjetite nedostatak svježine ili kad obično provjetravanje nije dovoljno, priroda i njeno bilje ponovo su vam na raspolaganju, i to u obliku jednog ugodnog, aromatičnog rituala – zadimljavanja prostora.

Dim nekih biljaka mijenja molekularnu strukturu zraka i energije

Vjeruje se da čišćenje prostora ceremonijom dimljenja briše stare, ustajale, nepotrebne i negativne, emotivne i psihičke energije. Čak i znanost dokazuje da, primjerice, zapaljena kadulja, kao i drugo slično bilje, smanjuje količinu virusa i bakterija u zraku te da se pritom oslobađaju negativni ioni za koje se smatra da su u vezi s dobrim raspoloženjem.

Aroma kadulje čak povećava dotok kisika u mozak te opušta mišićne tenzije. Dim nekih biljaka doslovno mijenja molekularnu strukturu zraka i energije, čineći ih čišćima i protočnijima.

dimMir i zadovoljstvo

Mirisni su se svežnjići suhoga bilja koristili u raznim drevnim kulturama. Indijanska plemena čađenje suhim biljem još smatraju svetim ritualom. Danas se to najčešće radi od suhih grančica bijele kadulje, no upotrijebiti se može i razno drugo, dobro nam poznato i pristupačno bilje te smole, od kojih svako ima drukčije djelovanje i svrhu.

Paljenjem, dimljenjem, kađenjem ili čađenjem (sve su to nazivi za postupak zagrijavanja suhog bilja ili grumenčića smole do trenutka paljenja koje se zatim nastavlja u mirisni dim) nastaju čarobne promjene u atmosferi: energija postaje pozitivnija, prostor ugodniji i mirisniji, a oni koji borave u njemu smireniji i zadovoljniji.
Moć mirisa vrlo je snažna i transformativna.

Meditacijski ritual

Sjetimo se samo kako u novom prostoru u koji uđemo snažno osjećamo mirise. Ako su pozitivni i ugodni poput mirisa novog namještaja, prirodnih sredstava za održavanje čistoće, cvijeća, parfema, eteričnih ulja, voća, čaja ili pečenih kolača, cjelokupni će nam dojam biti puno bolji, a odnosi s ljudima koje zateknemo u tom prostoru ugodniji i srdačniji.

Jednako tako, i u vlastitom domu odgovorni smo za olfaktivni dojam koji ostavlja na nas, ostale ukućane i goste. No kad stvaranje mirisne podloge oplemenimo meditacijskim ritualom, nastaje čudesna atmosfera u kojoj se mogu manifestirati i zadane želje. Topli aromatični dimovi otvorit će kanal za mogućnost kreiranja onog što želimo: mira, ljubavi, inspiracije, fokusa...

Upute za čišćenje doma dimom

Biljke koje možete zapaliti za energetsko čišćenje prostora

Kako napraviti biljni snopić za čišćenje prostora dimom

Smole za energetsko čišćenje prostora

Irena Zrinski

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci