Zavođenje u skladu s horoskopom: Kako zavodi baš vaš znak?

Društvena pravila sputavaju nas u izravnom pokazivanju nagonskih želja, osobito seksualnosti. Zato ih znamo prikriti, a ipak naći načina kako izraziti želju za vezom, pokazati privlačnost i otvorenost. To činimo slojevitim ritualima koje zovemo flertom i zavođenjem

Što tamo ima?

Flert je pomalo izazovno ponašanje kojim pokazujemo zanimanje za drugu osobu. To je neobvezna društvena igrica, često bez dublje namjere. Može biti bezopasno zadirkivanje, ponekad je na rubu pristojnosti, uvijek izazovan, često drzak, začinjen šarmom. Flert može biti samo zabava kojom provjeravamo jesmo li poželjni. Njime ponekad pokušavamo steći neku sitnu korist, poput brže usluge u trgovini ili ulaska bez pozivnice na privatni party. No flert može biti i važan prvi korak prema dubljoj, intimnoj vezi. Kad flert probudi zanimanje obiju strana i kad se ispod njega nasluti postojanje namjere za stvaranjem veze, počinje ozbiljnija igra zavođenja.

Zanimljivo je da latinska riječ za zavođenje – seductio – doslovno znači „odvesti ustranu“ ili „nagovarati“, pa čak i „dovesti u zabludu“. Ima u tome dubljeg značenja jer u igri zavođenja nastojimo sami sebe prikazati u najboljem svjetlu. Ističemo ono što osjećamo da je poželjno, premda u stvarnosti možda i nismo baš takvi. Jednako tako, uz ponešto opreza, u partneru vidimo ono što želimo vid­jeti, često zatvarajući oči pred onim što nam se ne sviđa.

Kao u priči Čarobnjak iz Oza, vidimo čaroliju, ono što druga strana želi pokazati, istovremeno skrivajući iza zastora vlastitu stvarnost. Često nismo svjesni što nas je privuklo nekoj osobi, zašto nam je zanimljiva. Poput noćnog leptira koji je opazio svjetlost, želimo se približiti izvoru te svjetlosti i bolje vidjeti što tamo ima.

Provjera vrijednosti

U svaki flert i zavođenje najprije ulažemo osjećaj vlastite vrijednosti. Ne kaže se uzalud da je najvažnija ljubav prema samome sebi. Kad sami prepoznajemo i cijenimo svoje kvalitete, fizički izgled i svoje vještine, to će se vidjeti u našem cjelokupnom stavu. Govor tijela mnogo je moćniji nego što mislimo. U njemu se vidi osjećamo li se dobro u svojoj koži, postoji li lakoća ili napetost, privlačnost ili odbojnost.

Popularna kultura agresivno šalje poruku kako je fizička ljepota najvažnija. Izloženi smo velikim pritiscima pa je lako pomisliti da bez posebne odjeće i raznih statusnih simbola nećemo biti dovoljno privlačni. Ljepota nije naodmet, ali ne mora uvijek donijeti prednosti. U stvarnom životu, srećom, dovoljan je sjaj u očima, blistav osmijeh ili posebna energija osobe na koju ćemo instinktivno ­reagirati.

Flertom provjeravamo vlastitu vrijednost. Svačijem egu godi kad osjeti da je nekome privlačan. Ponekad to radimo nesvjesno, u trenucima nesigurnosti, kad trebamo dodatnu potvrdu i osjećaj sigurnosti. Isprobavanje reakcije druge strane je osjetljivo, no ako doživimo neuspjeh, naš osjećaj vlastite vrijednosti ne bi trebao zbog toga patiti. Možda zato flert i postoji, kao igra, kao test, kao bezopasan korak prema pravom upoznavanju druge osobe.

Davanje i primanje

Dinamika davanja i primanja među partnerima jako je važna. Pozitivnim reakcijama učvršćujemo svoju samosvijest, one nas potiču da krenemo korak dalje. Ako samo jedna strana daje, nakon nekog vremena igra će prestati. Za spontani flert, a osobito nešto više od toga, mora postojati protok energije između osoba, obje osobe trebaju znati dati i primiti. Dajemo komplimente, osmijehe, svoje vrijeme i pažnju. Moramo ih znati i primiti tako da ohrabrimo drugu stranu, potvrdimo njenu privlačnost ili da joj postavimo izazov, ali onaj koji može svladati. Otvorenost prema novome uvijek je izazov i rizik. Stoga je lakše onima koji igru zavođenja prihvaćaju bez velikih očekivanja i s velikom dozom humora.

Ponekad igru zavođenja pokvari neki naš nesvjesni strah – da ćemo biti povrijeđeni ili da nismo dovoljno dobri za partnera kojeg želimo privući. U tim trenucima sumnjamo u sebe ili se prisjećamo neke stare rane koja nije dobro zacijelila. Dopustimo si da želimo! Dopustimo si osjećaj da imamo pravo na ljubav i sretnu vezu, učvrstimo ga spoznajom da imamo što ponuditi. Što jače osjećamo da imamo mnogo toga dati, to ćemo jače zračiti privlačnim energijama.

Venera i Sunce

Kad govorimo astrološkim rječnikom, u flertu i zavođenju glavnu riječ vodi Venera. Energija znaka u kojem se nalazi Venera u kombinaciji s energijom znaka u kojem se nalazi Sunce opisat će kako se upuštamo u flert i zavođenje, kako se ponašamo da bismo jače zračili privlačne energije. Svoje privlačne energije možemo zamisliti poput cvijeta koji će svojom bojom i mirisom ili ponekad trnjem privlačiti pozornost.

Venera i Sunce opisuju sve te boje i mirise, svu zanimljivost i ljepotu naše osobnosti. Tek će osobni horoskop pokazati postoje li teškoće u nesputanom zračenju privlačne energije i što im je uzrok. Podsjetite se kakvu privlačnu energiju šaljete kada želite nekoga privući. Promislite kako možete svjesno iskoristiti svoje prednosti da biste zračili privlačnom energijom koja će olakšati pronalaženje pravog partnera.

Kako zavode vatreni znakovi pročitajte ovdje.

Kako zavode zemljani znakovi, pročitajte ovdje.

Kako zavode zračni znakovi pročitajte ovdje.

Kako zavode vodeni znakovi pročitajte ovdje.

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci