Volite li kao mirna rijeka ili olujno more?

U astrologiji voda simbolizira osjećaje. Kako voli koja skupina znakova, što vode osjećaja može zaprljati i kako ih pročistiti otkrijte u tekstu naše astrologinje Senke Ljubić

Fontana želja

Voda je moćan prirodni element, njezina snaga izaziva strahopoštovanje, a mitologija je preplavila kolektivnu svijest. Kelti su vodu smatrali božanskom pa su u rijeke, jezera i mora ritualno spremali svoja najveća blaga. Prinoseći dar toj tajanstvenoj sili bez koje nema života, Kelti su joj odavali počast i pokušavali umiriti njezinu hirovitost.

Svaki put kad ubacimo novčić u fontanu želja, i ne znajući ponavljamo ovaj drevni običaj. U katoličkom obredu krštenja voda čisti od izvornoga grijeha, nekoliko kapi posvećene vode donosi blagoslov, a misno vino simbolična je krv spasitelja obnavljajućih moći.

Voda – energija osjećaja

U astrologiji voda simbolizira osjećaje. Osobitost vode je to što nema postojan oblik. Prilagođava se svakom kalupu, bilo da je riječ o riječnom koritu ili čaši. Osjećaji su poput vode – fluidni, neuhvatljivi, promjenjivi. Oni su najsloženiji dio našeg bića. Svi želimo osjetiti sigurnost, ljubav, razumijevanje, prihvaćanje.

Nagon da zadovoljimo te potrebe glavni je pokretač svega što činimo. Naše želje su poput riječnih korita kojima će poteći vode osjećaja. Kad točno znamo što želimo, vode osjećaja teći će snažno i nesmetano, poput velike rijeke. Kad su želje nejasne, vode osjećaja sudarat će se s brojnim zaprekama tražeći pravi put.

Katkad ih potisnemo pa teku kao rijeke ponornice, duboko zakopane nesigurnošću, strahom ili sramom, mukotrpno tražeći put prema površini. Kad su osjećaji kristalno čisti, osvajaju svojom nevinošću i imaju neizmjernu snagu stvaranja i obnavljanja. Izloženi raznim životnim iskušenjima, često ćemo zagaditi čiste vode svojih osjećaja ljubomorom, zavišću, bijesom, mržnjom. Takve vode truju cijelo biće. Kad svijet postane zatrovan, potrebno je veliko pročišćavanje, novi početak koji mitološke priče nazivaju velikim potopom.

Značenje priča o potopu

Priča o potopu stara je koliko i čovječanstvo. Najstariji poznati izvor je sumerska priča čiji je junak Ziusudra. U babilonskom epu o Gilgamešu on je Utnapištim, u grčkoj mitologiji Deukalion, u hinduističkoj Manu, u biblijskoj priči on je Noa. Bez obzira na to kako se glavni junak zove, priča je uvijek ista. Junak doznaje od svojeg božanskog oca da će bogovi kazniti iskvareni svijet velikim potopom.

Kako bi osigurao preporod, mora sagraditi lađu i u nju smjestiti biljke, životinje i dragocjenosti kao zalog novog života. Oslobođene vode silnim bijesom potapaju život na zemlji. Tek mala lađa uspijeva plutati na razbješnjenim vodama čuvajući jezgru života.

Junak simbolizira svjesni dio bića koji se suočava s nekontroliranim emotivnim silama. Nagonski osjećaji ponekad mogu svom silinom nadjačati razum i uzrokovati emotivne potope. Sigurno ste osjetili taj strašni plimni val koji se iz dubine bića uzdiže na površinu. Tada ne prepoznajete sebe u bujici bijesa, suza, straha ili boli, kad razum ne može zaustaviti niti kontrolirati situaciju.

Nagonske sile

Naši osobni potopi mogu biti uzrokovani bolnim gubicima, poput prekida ljubavne veze ili smrti voljene osobe. To su i situacije kad osjećamo da nam je ugrožen opstanak, poput prijetnje da izgubimo ono što nam je jako dragocjeno. Nagonske sile izvornih osjećaja preuzimaju kontrolu, a razumski dio nas nemoćno pluta poput male lađe čekajući da se bujice smire. No nakon potopa svijet je čist i počinje novi život.

Kako astrologija opisuje simboličke vode osjećaja, što ih može zaprljati i kako se pročistiti? Odgovore na ta pitanja potražite na idućoj stranici.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci