Venera, vladarica druge čakre: Ja osjećam

Planeti kruže i pulsiraju na nebu ponad nas, a čakre – energetska središta našeg suptilnog tijela - pulsiraju i vibriraju u nama, usklađujući makro i mikrosvemir. Zato iz svoje astrološke karte možemo doznati dosta i o svom energetskom stanju i čakrama. U gornjem dijelu zdjelice je druga čakra, povezana s elementom vode. Vodeni znakovi su Rak, Škorpion i Ribe i simboliziraju osjećaje, intuiciju i kreativnost. Evo kako Svadhisthana čakrom vlada Venera

Sjedište našeg emocionalnog identiteta

Rak odražava aktivnu energiju pingale, Ribe odražavaju receptivnu energiju ide, dok ih uravnotežuje Škorpion koji korespondira sa sushumnom u drugoj čakri.

U psihološkom smislu, druga čakra je sjedište našeg emocionalnog identiteta. To je sposobnost da se povežemo s osjećajima, prepoznamo svoje želje. Imamo potrebu ugoditi sebi, spontano se prepustiti stvaranju, seksualnosti.

I ova je energija vrlo osobna, često neosviještena, a planetarna vladarica druge čakre je Venera. Ona simbolizira želje, osjećaj vlastite vrijednosti, seksualnost i senzualnost te estetski senzibilitet koji potiče kreativno izražavanje.

Mjesec i Jupiter?

Ovdje je naša sposobnost da uživamo u životu, osjetimo blagodati materijalnog svijeta kroz njegovu ljepotu. U nekim se pristupima druga čakra povezuje s Mjesecom ili s Jupiterom. Energija Mjeseca nije povezana sa seksualnošću i ne simbolizira želje, nego je usmjerena na zaštitu i brižnost prema drugima.

Jupiter je, uz Saturn, društveni planet koji simbolizira sposobnost intelektualnog i duhovnog razvoja, potragu za smislom i svrhom postojanja, a u drugoj čakri energije su još instinktivne.

Blokirana i funkcionalna druga čakra

Narančasta boja druge čakre nastaje miješanjem primarnih boja crvene i žute, boja kojima pulsiraju prva i treća čakra. Kao da receptivna energija druge čakre i svojom bojom balansira dinamične energije susjednih čakra. Uz blokiranu energiju druge čakre ili Venere, suočavamo se s osjećajem krivnje i srama, postavljamo si prevelike zahtjeve, težimo savršenstvu, prema nekim nedostižnim mjerilima.

Kad su ove energije funkcionalne, osjećamo vlastitu vrijednost i znamo da zaslužujemo ugodu, ljepotu i užitke. Spontani smo, povezani s vlastitim osjećajima, lako izražavamo svoju kreativnost i seksualnost.

Koji planeti vladaju čakrama?

Mars, vladar korijenske čakre: Ja jesam

Sunce, vladar treće čake: Ja stvaram

Mjesec, vladar srčane čakre: Ja volim

Merkur, vladar grlene čakre: Ja govorim

Jupiter, vladar čeone čakre: Ja razumijem

Saturn, vladar krunske čakre: Ja se povezujem

Senka Ljubić, astrologinja i učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci