Venera: Što znači voljeti sebe?

Venera je drevni simbol ženske energije, ljubavi i ljepote, obilja i sklada. Njeno kretanje stvara čudesnu nebesku geometriju, pravilni peterokut, te obrasce srca i ruže. Oni nas ovdje, na Zemlji, tiho i stalno podsjećaju na to da je njena energija potrebna svima, ženama i muškarcima; neophodna je za stvaranje ravnoteže i sretnijeg života. U astrologiji Venera simbolizira osjećaj vlastite vrijednosti i sposobnost stvaranja intimnih veza. U najdubljoj srži svog značenja, Venera nas uči što znači voljeti sebe

Naša prva susjeda s unutarnje strane

Na noćnom ćemo nebu, ako pažljivo gledamo i znamo što tražimo, pronaći izvanredne obrasce koje iscrtavaju planeti Sunčeva sustava u svom vječnom kruženju oko Sunca. Venera je naša prva susjeda, s one unutrašnje strane, što znači da je bliža Suncu.

Na nebu je vidimo prije svitanja kao jutarnju zvijezdu ili nakon zalaska sunca kao večernju zvijezdu. Nijedan planet Sunčeva sustava ne vidimo na nebu tako blistavo, tako jasno u blještavoj bjelini. Nijedan planet nije ljepši. Ne čudi, stoga, što su naši preci Veneru povezivali s ljepotom i estetskim savršenstvom.

Protiv predrasuda

Venerin nebeski ples još je ljepši i izaziva divljenje. Početak njenog ciklusa je trenutak kad je, gledano sa Zemlje, poravnana s linijom Sunca. Astrološkim rječnikom: kad je Venera u unutrašnjoj konjunkciji sa Suncem. Čini nam se da se kreće u suprotnom smjeru od uobičajenog kretanja planeta Sunčeva sustava, da je retrogradna.

No to je samo privid jer se svi planeti Sunčeva sustava postojano kreću uvijek istim smjerom. To je poseban trenutak kad je Venera najbliža Zemlji. A kako sva nebeska tijela vrše i stvarni, fizički utjecaj jedna na druge, njihove se energije u tom trenutku mogu najintenzivnije pomiješati.

To je zanimljiva činjenica o kojoj možemo razmišljati ‒ je li retrogradno kretanje Venere zaista nepovoljno i loše, kako se to često smatra u površnom pristupu astrologiji? Kad je Venera najbliža Zemlji, njene su energije jače izražene, pa ne čudi što mnogi od nas mogu na neki način reagirati u svemu što odražava naše želje, što predstavlja naše vrijednosti i u svemu što se odnosi na ljubavne veze.

Retrogradno kretanje ne znači prekid veze

Ne, nije točno da je za vrijeme retrogradnog kretanja Venere vaša veza u opasnosti i da bi se mogla prekinuti. Točno je da jače nego inače do izražaja dolazi sve ono što se događa u vašoj intimnoj vezi, pa ako ste puno toga gurali pod tepih i sami sebi poricali da veza nije dobra, onda je pravo vrijeme da se dogode neke promjene.

Ako je vaša veza stabilna i dobra, taj posebni period može je podići na novu razinu manifestacije ‒ učvrstiti vašu ljubavnu sreću. No vrlo često zaboravljamo da je najvažnija ljubavna veza ona koju ostvarujemo sami sa sobom! U razdobljima retrogradne Venere možemo napraviti velik iskorak u vježbanju i učvršćivanju ljubavi prema sebi.

Ona je zvijezda Danica

U trenutku početka novog ciklusa, kad je Venera u unutrašnjoj ko­njunkciji sa Suncem, zbog Sunčeva sjaja je ne vidimo. Nekoliko dana poslije Venera se svečano pojavljuje na istočnom nebu kao jutarnja zvijezda ili kako se njeno ime uvriježilo u narodnoj tradiciji ‒ zvijezda Danica. Venera će biti vidljiva osam mjeseci kao jutarnja zvijezda, potom će na neko vrijeme „nestati“ s jutarnjeg neba da bi se pojavila na zapadu i blistala idućih osam mjeseci kao večernja zvijezda.

Taj osnovni Venerin ciklus traje 584 dana ili nešto više od 18 mjeseci. Idući ciklus počinje otprilike dva i pol zodijačka znaka dalje od prethodnoga. Potrebno je pet osnovnih ciklusa od 18 mjeseci i ukupno osam godina da bi Venera opisala puni krug i počela ciklus u istom zodijačkom znaku iz kojeg je krenula.

Pet točaka koje su u osmogodišnjem Venerinom ciklusu pravilno raspoređene u zodijačkom krugu tvore pravilan peterokut ili pentagram. Pentagram je drevni simbol Venere, koju su u još starijim kulturama zvali Ištar, Inana, Izida, Astarta, Afrodita.

venerin pentagramU silovitoj prevagi muške energije, pentagram kao simbol Venerinog ciklusa, simbol ženske energije, ljepote, ljubavi i umjetnosti, izvrnut je u demonski simbol

Drevni simbol ženske energije

Pentagram je drevni simbol ženske energije i u davnini nije imao baš nikakve poveznice s negativnim energijama koje mu se danas pripisuju. Riane Eisler, povjesničarka kulture, znanstvenica, profesorica i odvjetnica, u knjizi Chalice and the Blade (Kalež i oštrica) donosi zanimljive uvide u drevnu povijest, utemeljene na mnoštvu arheoloških dokaza i predanom radu znanstvenica, poput čuvene arheologije i antropologinje Marije Gimbutas.

U drevnim civilizacijama pretpovijesnog doba vladala je ravnopravnost među muškarcima i ženama. To nije bilo razdoblje matrijarhata koje podrazumijeva dominaciju žena, no kako je rađanje života i prirode dio ženskog principa, svi su kao vrhovno božanstvo štovali Majku Zemlju, darovateljicu i čuvaricu života. To su bile kulture Kaleža. Kalež je simbol zdjelice koja čuva vodu i hranu, simbol maternice u kojoj sazrijeva novi život.

Kultura kaleža i oštrice

Nekoliko tisuća godina p. n. e. na sjeveru Euroazije pojavile su se drugačije ustrojene zajednice ‒ Kurganske kulture ili kulture Oštrice. Narodi koji su obrađivali metal nisu razvili više oruđa za obradu zemlje, nego oružja za osvajanje i pokoravanje.

Pokoravajući pitome kulture Kaleža, u nekoliko su tisućljeća, bez velikog otpora prošili cijelu Euro­aziju. Oni nisu štovali Majku Zemlju, nego ratoborne muške bogove. „Stari društveno-ekonomski sustav u kojem su žene bile na čelu matrilinearnih klanova te su imale povjerenje ljudi da će na opću dobrobit upravljati zemljom, predstavljao je stalnu prijetnju novim osvajačima. (...)

Da bi učvrstili moć novih vladajućih elita, te su žene morale biti lišene moći da donose odluke. Istovremeno, svećenicama je trebao biti oduzet duhovni autoritet. Patrijarhat je morao zamijeniti ulogu žena u pokorenim narodima ‒ što se i dogodilo u Staroj Europi, Anatoliji, Mezopotamiji i Kananu, gdje se na žene sve snažnije počelo gledati kao na tehnologiju reprodukcije koju kontroliraju muškarci, a ne kao na neovisne, vodeće članice društva“, piše Riane Eisler.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci