Venera i Mjesec: jesu li vam želje i potrebe u skladu?

U natalnom horoskopu Mjesec simbolizira potrebe, ono što nas hrani, a Venera opisuje želje - sve ono što nam pruža ugodu i zadovoljstvo. Često ono što trebamo i ono što želimo nije isto. Čak i kad su u dobrom odnosu u natalnom horoskopu, treba ih razlikovati i pokušati prepoznati u sebi te različite dijelove osobnosti. Neki lako usklađuju želje i potrebe, a neki cijeloga života balansiraju na tom skliskom terenu...

Atalanta i zlatne jabuke

Znate li priču o Atalanti i zlatnim jabukama? Prekrasna djevojka ratnica, odrasla u slobodi šumskih prostranstava i s osjećajem vlastite snage, bila je najbrža trkačica na svijetu. Više od svega voljela je osjećati kako joj vjetar vijori šarenim vrpcama utkanima u njezinu dugu kosu dok bi trčala, lovila i živjela punim životom, uživajući u neovisnosti. Nije joj trebalo ništa više od toga.

Njezin plemeniti otac želio je da se uda i prihvati tradicionalan način života. Ipak, iz ljubavi prema kćeri pristao je na njezin uvjet. Udat će se za onoga tko je pobijedi u utrci. Atalanta je znala da nitko ne trči brže od nje, pa je vjerovala da je pronašla najbolji način da zadrži ono što joj najviše treba – svoju slobodu. Svi su prosci ostajali pobijeđeni.

Mladi se Hipomen silno zaljubio u Atalantu. Znao je da ne može pobijediti u utrci te je zamolio Afroditu, božicu ljubavi, da mu pomogne. Afrodita mu je dala tri zlatne jabuke. Kad je počela sudbonosna utrka, Atalanta je lako odmakla svojem izazivaču. Dosjetljivi Hipomen baci joj zlatnu jabuku pred noge. Atalanta nije mogla odoljeti zlatnoj jabuci, zastala je kako bi je pokupila. Skupljajući tako i ostale zlatne jabuke, izgubila je utrku i morala se udati!

Ugrožen osjećaj samoočuvanja

Ova slojevita priča ima brojna značenja. Ipak, njezina najsnažnija poruka jest da zlatnim jabukama – svojim željama, ponekad ne možemo odoljeti ni pod cijenu gubitka svoje slobode.

Snaga želje može nadjačati zdrav razum, ponekad čak i osjećaj samoočuvanja. U ekstremnim slučajevima može se dogoditi da, potpuno zavedeni sjajem zlatnih jabuka, zaboravimo sve ostalo, zaboravimo tko smo. To se često može dogoditi u ljubavi, jer žudnja za voljenim bićem jedna je od najsnažnijih sila. Problemi nastaju kad se krše obaveze i zavjeti te kad ispunjenje osobnih želja nekome nanosi bol. Ako nikako ne možemo ostvariti želje, duboki osjećaj nezadovoljstva potkopava nam samopouzdanje, otvara put cijelom nizu negativnih emocija, poput izjedajuće zavisti, opsesivne ljubomore ili gramzivosti. U toj utrci, ako nismo oprezni,  možda ćemo u konačnici najviše povrijediti sami sebe.

Venera u vodenom znaku

Za svakog od nas postoji nešto posebno, nešto što ima privlačnu moć. Želimo ono što smatramo vrijednim. Astrološka Venera simbolizira što želimo imati, iskusiti, osjetiti, uživati kako bismo udovoljili sebi, učvrstili svoju vrijednosti, bili sretni. Energija Venere snaga je privlačnosti kojom zračimo u pokušaju da poput magneta privučemo ono što želimo. To je pozitivna energija koja nam donosi ugodu i osjećaj zadovoljstva. U tradicionalnoj astrologiji Venera se smatrala planetom koji znači sreću.

Svakom od nas sreća znači nešto drugo. Pripadnici vodenih znakova, Rak, Škorpion i Riba, svoju sreću traže u ljubavi, u osjećaju emotivne sigurnosti i bogatom unutarnjem životu, koji daruje maštu, kreativnost i potrebu za izražavanjem osjećaja. Ako je Venera u nekom od vodenih znakova, osjećaj vlastite vrijednosti učvršćuje se kroz ljubav i voljenu osobu, kroz obiteljske vrijednosti. Ljubav im je važan cilj u životu. Osjećaj zadovoljstva pronalazi se u nježnosti, mašti i snažnim osjećajima.

Vatra, zemlja, zrak

Pripadnici vatrenih znakova, Ovan, Lav i Strijelac, sreću doživljavaju kroz ostvarenje sebe samih, pronalaženjem dubljeg smisla koji život čini iznimnim. Važan im je osjećaj životnog putovanja na kojem ima osvajanja, drame, snažnih osjećaja i velikih vizija. Žele se otrgnuti osjećaju beznačajnosti i rutinskog postojanja. S Venerom u jednom od vatrenih znakova, drama i glamur, slava i popularnost potvrđuju osjećaj vlastite važnosti. Biti poseban učvršćuje osjećaj vrijednosti. Pojačana je potreba da se osobne vrijednosti pokažu, pa takve osobe rado ističu statusne simbole.

Rutina i pravila uopće ne smetaju pripadnicima zemljanih znakova, Biku, Djevici i Jarcu, koji u dobro organiziranom, praktičnom životu i materijalnoj sigurnosti nalaze opipljivu sreću. Venera u nekom od zemljanih znakova učvršćuje osjećaj osobne vrijednosti kroz materijalno, poput nekretnina, bankovnog računa, umjetničkih predmeta. Marljivo će čuvati, uljepšavati i nadograđivati ono što imaju, uvećavajući svoje vrijednosti.

Blizanac, Vaga i Vodenjak, pripadnici zračnih znakova, sreću pronalaze u svijetu ideja, dok oblikuju svoje misli u velike, plemenite ideale, prikupljaju znanje, stječu prijatelje i postižu društveni uspjeh. Važan im je društveni status, broj prijatelja i društvenih mreža, čijim se nitima spretno kreću uz osjećaj da su važan dio zajednice. Venera u zračnim znakovima cijeni znanje, inteligenciju, šarm i titule, jer to pojačava osjećaj vlastite vrijednosti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci