Svakih osam godina Venera i Mars nam daju novu priliku za ljubav

Vjerovali ili ne, uvijek postoji nova prilika za ljubav! Ciklička kretanja Venere i Marsa označavaju posebne godine našeg života u kojima ljubav ima veću snagu i važnost nego inače. U tim godinama preokreta mogu se dogoditi nove ljubavi, produbljivanje osjećaja, stvaranje ljubavnog sklada ili iscjeljivanje srca

Svaka ljubavna priča je jedinstvena

Svatko od nas ima svoje jedinstvene ljubavne priče. Nečije su sastavljene od jedne jedine, ali veličanstvene i neponovljive ljubavi, nečije lepršaju kroz više posebnih veza, nečije krivudaju kroz nesretne ljubavi, a nekima se događaju samo u snovima.

Za nekoga ljubav ima najvažnije mjesto u životu.Ljubav općenito, ne samo ona intimna ljubavnička, partnerska nego i ljubav prema djetetu ili poslu. Kad je ljubav tako važna, spremni smo otvoriti svoje srce, davati, primati, riskirati da budemo odbijeni, ostavljeni, povrijeđeni, razočarani. Mnogi misle da je bolje doživjeti ljubav, pa i bolnu, nego nikad ne osjetiti taj poseban osjećaj.

Od romantika do cinika

Netko možda nije upoznao pravu ljubav, razlozi su različiti. Možda se čeka ona prava, savršena, idealizirana ljubav i nijedna druga nije dovoljno dobra. Neko staro razočaranje možda je uništilo povjerenje u ljubav, pa su unutarnje blokade prevelike. Ima i cinika koji izjavljuju da ne vjeruju u ljubav, no svi nepopravljivi sanjari i romantici ne žele dopustiti da im išta uništi vjeru u ljubav.

Bezbrojne priče ispričane kroz glazbu, književnost, filmove, mitove i bajke pričaju o ljubavi. I svaka nam od njih priča o nekom od iskustava. Šalju nam poruku da vjerujemo u ljubav, kako je ljubav igra u kojoj netko pobjeđuje, a netko gubi, da je sve lakše kad smo mladi, kako se samo jednom ljubi, da život bez ljubavi nema smisla, kako uvijek ima vremena za ljubav...

ljubav

Horoskop solarnog povratka

Cikličko kretanje planeta, posebno Venere i Marsa te Jupitera, simboliziraju godine našeg života u kojima imamo novu priliku za ljubav. Na svoj rođendan svake godine možemo napraviti horoskop solarnog povratka.

To je horoskop za onaj trenutak kad je Sunce bilo na istom stupnju znaka zodijaka kao i prilikom našeg rođenja, no svi ostali planeti, kao i podznak, uglavnom su raspoređeni drugačije.

U horoskopu solarnog povratka Venera se svakih osam godina nađe točno na onome mjestu gdje je bila u natalnom horoskopu, Jupiter svakih dvanaest godina, Mars otprilike svakih petnaest godina iako njegov ciklus povrataka nije baš pravilan.

I ostali planeti imaju svoje važne povratke, no u pitanjima ljubavi zasad ih nećemo razmatrati. Kad povežemo cikličke „povratke“ Venere, Marsa i Jupitera, otkrit ćemo ritam u kojemu naše srce može voljeti, praštati, stjecati zrelost i mudrost.

Vrijeme Venerinog povratka pruža važne odgovore

Venera simbolizira sposobnost stvaranja ljubavne veze te sve ono što smatramo vrijednim i poželjnim. U partneru ćemo tražiti odraz vlastitog sustava vrijednosti. Venera simbolizira i senzibilitet prema ljepoti, potencijal za razvoj kreativnosti i umjetničkih talenata.

Svakih nam osam godina daje priliku da ponovo procijenimo osjećaj vlastite vrijednosti te osobine, talente, kvalitete, način ponašanja i materijalne vrijednosti koje posebno cijenimo kod sebe i drugih. Uz to, naravno, možemo bolje procijeniti kako se sve to odražava u našoj ljubavnoj vezi, kakvi su naši osjećaji.

Ozbiljnije razmišljamo o tome zašto uvijek privlačimo istu vrstu osoba ili zašto su naše ljubavne veze uvijek takve kakve jesu. Razmišljajući o prethodnim iskustvima, posebno onima koja su se događala u vrijeme Venerinog povratka, dakle s navršenih 8, 16, 24, 32, 40, 48... godina života, imamo priliku saznati važne odgovore.

ljubav2

Obratite pozornost na skriveno

To je šansa da otkrijemo mnogo toga što nam je bilo skriveno, na što nismo obraćali pozornost, na priče, stavove i sve osjećaje koje smo u sebi pospremili a tiču se ljubavi.

Svaku ljubavnu priču iz koje smo nešto naučili u prošlosti uz Venerin osmogodišnji povratak moći ćemo ponovo procijeniti. Kad prepoznamo uvjerenja o ljubavi koja smo naslijedili i u sebi ukorijenili, može početi puštanje, opraštanje i promjena. Stoga je svaka osma godina našeg života prilika da dubinski iscijelimo svoje srce.

Važno je zapamtiti kako Venera nije samo simbol ljubavne veze nego je u širem smislu i simbol ljubavi prema sebi, samom životu i njegovim kreativnim tokovima.

Mars i Jupiter kao potpora

Venera je želja, a Mars je svojom dinamičnom energijom može ostvariti. Mars je fizičko-instinktivna energija i, među ostalim, simbolizira libido. Zajedno, ova dva planeta opisuju našu ljubavno-strastvenu, nagonsku prirodu želja, seksualnosti, ljubavnih osjećaja, ali i ljubomore. Mars nas pokreće, simbolizira onu vrstu energije s kojom krećemo u akciju, a Venera upire prstom u ljubavne ciljeve koje želimo ostvariti.

Jupiter simbolizira širenje iskustava, daje dublji smisao svemu što radimo, smisao postojanja, pa tako sugerira i kakav ćemo smisao dati ljubavi i seksualnosti. Uz njegovu energiju učvršćujemo samopouzdanje, spoznaju o tome tko smo, kamo idemo i što želimo.

Jupiter i Venera tradicionalno se smatraju planetima pozitivne energije, srećonošama pa tako u naš ljubavni život mogu donijeti sreću. Kad obratimo pozornost na ritam srca kako ga opisuju ovi ciklusi, možda ćemo bolje razumjeti svoje ljubavne, ali i kreativne priče. Ljubav je onaj sastojak života koji mu daje vitalnost, radost i posebnu snagu koja postoji i u sreći i u patnji. Ljubav nas čini umjetnicima, ponekad doslovno, no uvijek umjetnicima života!

ljubav

Ritam srca

Prvi povratak Venere događa se s navršenih osam godina života. U osnovnoj smo školi i počinjemo razvijati prijateljstva. Pritom se pojavljuje svijest o vlastitom spolu. S osam godina možda nam se prvi put u životu stvarno svidio neki dječak ili djevojčica te smo osjetili prvu iskru iskustva ljubavi koja se tek treba rasplamsati u budućnosti.

Nježno i nespretno srce: 15 - 16 godina

Na 15. rođendan događa se povratak Marsa. Energija tijela se mijenja, to je razdoblje intenzivnih fizičkih i emotivnih promjena. Na to se nadovezuje drugi povratak Venere na 16. rođendan.

Prve ljubavi, prvi poljupci, snažni osjećaji... To je doba i prvih seksualnih iskustava koja uvijek ostavljaju snažan dojam, bilo u pozitivnom ili u negativnom smislu.

Prva iskustva oblikuju stav prema ljubavnoj vezi: za nekoga je to bilo romantično i lijepo iskustvo, a snaga ljubavi dala je uzlet svemu ostalom: učenju, stvaranju prijateljstava, učvršćivanju samosvijesti.

No tu su se mogla dogoditi i odbijanja, razočaranja, osjećaji srama ili krivnje. Obeshrabrujuća iskustva nekog su možda odvela u sklonište iz kojeg nije lako izaći.

Hrabra ekspanzija ljubavi: 24 godine

Iduće važno razdoblje doživljavamo na 24. rođendan. Tad su u horoskopu solarnog povratka na svojim natalnim pozicijama Sunce, Venera i Jupiter. U tom razdoblju naše se želje u ljubavi lakše ispunjavaju ili se možemo silno zaljubiti. Možda će nova ljubav zacijeliti rane prethodnih neuspješnih pokušaja, a prilika da provjerimo što točno želimo pomoći će u pravom odabiru partnera.

U ovoj posebnoj godini buja optimizam, a snažni osjećaji hrane srce koje blista od sreće, od osjećaja strasti i svrhe. Taj golemi ljubavni potencijal pomaže razvoju na mnogim razinama, ne samo u ljubavi. Ako ostvarimo uspješnu vezu, naše će se samopouzdanje učvrstiti te nas ponijeti u pozitivna iskustva i kroz posao, studij, odnose s drugim ljudima.

Međutim, unatoč toj povoljnoj energiji, nema jamstava da će ljubavna veza biti uspješna, no ovo je prilika da se oslobodimo povreda iz prošlosti. Ljubavni neuspjeh sa sobom nosi puno poruka i priliku da promislimo te naučimo učvrstiti osjećaj vlastite vrijednosti. Iz samopouzdanja i ljubavi prema sebi moći ćemo u idućoj prilici napisati sretniju ljubavnu priču.

Punoća ljubavne veze: 32 godine

Na 32. rođendan ponovo su u igri Venera i Mars. Uz obnovljenu hrabrost i strast zaiskrit će nova spoznaja o tome što točno želimo u ljubavi. Srce pamti prošla iskustva, ali se s obnovljenom snagom otvara novim ljubavnim doživljajima. Bolje poznajemo sebe, kao i potrebe svoga tijela, a u ovoj strastvenoj kombinaciji ne bojimo se prepustiti svim izazovima ljubavne veze. Uz Marsovu energiju iskusniji smo i zreliji na području seksualnosti. Ovo će razdoblje donijeti jasnoću spoznaje o skladu ili neskladu koji postoji u našem životu, između ljubavnih očekivanja, strasti i stvarnosti. Sve prošle lekcije o ljubavi i strasti koje su na našem srcu ostavile trag sad možemo primijeniti na nekoj mudrijoj, zrelijoj razini kako bismo doživjeli bolje iskustvo. U ovom razdoblju može procvjetati svaki kreativni pothvat, poslovni ili umjetnički. No, sad je mudro odbaciti sve ono što više ne radimo iz srca, svaki odnos, ljubavni, prijateljski ili poslovni.

ljubav

Zrela ljubav: 40 godina

Na 40. rođendan Venera se peti put vraća na svoju natalnu poziciju. To je zrelo doba ljubavi u kojemu energija srca sve što radimo začinjava toplinom i ljubaznošću.

Intuicija je izoštrena i pomaže nam pronaći točno ono što želimo. U ljubavi ovo je još jedna točka u kojoj bolje razumijemo svoju ljubavnu prošlost i svoj sadašnji ljubavni trenutak.

Vrstu ljubavne priče ili možda više njih koje smo dotad doživjeli i sve što smo iz tih iskustava naučili ovom ćemo prilikom mirnije prihvatiti, s više razumijevanja, više ljubavi prema sebi.

Svaki Venerin povratak prilika je za promjene, za opraštanje, iscjeljivanje srca, novu ljubav. Ponavljanje ljubavne teme može obogatiti našu životnu priču, no samo ako smo zadovoljni njenim ishodom, ako ne ponavljamo razočaranja.

Ponovo ljubav: 47 - 48 godina

Ovo su dva posebna rođendana, dvije posebne godine života i jedinstvena situacija u kojoj se prvi put u našem životu istovremeno uz godišnji povratak Sunca događa povratak Venere, Marsa i Jupitera na njihove natalne pozicije. Ovo je važno razdoblje kad svoje vrijednosti ponovo procjenjujemo i mijenjamo smjer razvoja.

Kriza srednjih godina koja se na mnogobrojne načine manifestira kako se približavamo pedesetima, često je iscrpljujuća. O ljubavi možda više i ne razmišljamo ili smo progutali svoja razočaranja i pomirili se sa sudbinom. No, Mars mijenja energiju, intenzivira želje, libido je i dalje snažan. Ipak, sad razumijemo ljubav na posve drugačiji način.

Ljubav se usmjerava na potragu za mudrošću. U sebi ima strpljivosti te, uz emotivnu, ima i snažno naglašenu duhovnu i društvenu dimenziju. Okupljanje zajednice i prijatelja odlična su prilika da vidimo odraz samih sebe i uživamo u njemu. No, često se baš tad dogodi iznenadno buđenje strasti, nova ljubav koja život ponovo čini slatkim i uzbudljivim. Iznenađujemo sami sebe.

par

Podijeliti osjećaje: 64 godine

Još jedan preokret u ritmu srca događa se na 64. rođendan. Ponovo se u solarnom horoskopu istovremeno na svoje natalne položaje vraćaju Venera i Mars. Sad se možemo prisjetiti svega što nam se događalo kad smo imali 32 godine i što smo tad osjećali. Put kojim smo tad krenuli u ljubavi vodio nas je prema ovoj točki promjene.

Ljubavne želje sad su drugačije, no daleko smo od toga da odustanemo. Marsova će nas energija još jednom probuditi kako bismo postigli ravnotežu. Za nekog je to ravnoteža u postojećoj vezi, za nekog nova ljubav. Ona se možda neće očitovati u svoj žestini tijela i strasti, ali će se manifestirati u snažim osjećajima koje želimo podijeliti.

Želimo da nas netko razumije, želimo razgovarati o onome što osjećamo, o svojim prošlim ljubavnim iskustvima i o svemu što smo iz njih naučili. Možda će netko sve tajne svog srca povjeriti svom dnevniku ili napisati knjigu. Možda će se sve te emocije razmahati u iskrenom prijateljstvu ili u odnosu s unucima.

Mnogo je načina kako u ovom razdoblju možemo manifestirati mudrost svog srca i definirati što još želimo na planu ljubavi.

Mudro srce: 72 godine

Na 72. rođendan uz Sunce koje se na rođendan vraća na svoj natalni položaj, vraćaju se Venera i Jupiter. Takav smo astrološki događaj prvi put iskusili kad smo imali 24 godine.

Ovo je deveti povratak Venere i šesti povratak Jupitera. Njihova energija donosi duboko razumijevanje i prihvaćanje svega što nosimo u srcu. Sad možemo biti istinski zahvalni na svemu dobrom i lošem što smo proživjeli, zahvalni i na sreći i na lekcijama koje nisu uvijek bile lake.

Razumijemo koliko smo emotivnog bogatstva, ljubavnih osjećaja, strasti, tajni i ljepote dosad stvorili snagom svog srca. Ovo nije trenutak žaljenja za propuštenim, nego trenutak proslave našeg mudrog srca. No, kako je život pun iznenađenja, može nam se otvoriti prilika za novu ljubav! Ne zaboravite, postoji mnogo vrsta ljubavi, a za davanje i primanje osjećaja nikad nije kasno!

Venerin ciklus nastavlja se i dalje, sa 80, 88, 96... Za sve koji vjeruju u ljubav, ritam srca nikad ne prestaje!

Senka Ljubić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci