Što o nama govori podznak?

Astrološki podznak ne simbolizira ono što jesmo, nego ono što smo iskustveno naučili da bismo trebali biti. Podznak opisuje kako se osjećamo u svojoj koži, što osjećamo sami o sebi. To su osobine koje želimo istaknuti, osobnost kakvu želimo pokazati prema van, ono što mislimo da trebamo biti. Otkrijte kakve osobine ima podznak u zračnim, vodenim, zemljanim i vatrenim znakovima

Podznak - ono što se čini da jesmo

Poput Michelangelova mramornog bloka, naš natalni horoskop pokazuje raznolike mogućnosti koje možemo razviti. Temeljne energije horoskopa pokazuju što se krije u nama, kakav bi se kip mogao pojaviti iz amorfnoga mramornog bloka. On simbolizira onaj savršeni oblik naše osobnosti koji možemo ostvariti. Ostvarujemo ga kad dlijeto životnih okolnosti otkleše viškove. Za nas je taj proces sazrijevanja katkad težak, često nas zbunjuje, može biti bolan, a ponekad je vrlo poticajan. Naš astrološki podznak simbolizira ono što se vidi izvana, ono što se čini da jesmo.

Čim rođenjem stupimo na pozornicu života, naši nas roditelji i njihove životne okolnosti počnu polako oblikovati. Počinje već time što smo djevojčica ili dječak, što nas odijevaju u ružičasto ili plavo. Te najranije uloge koje nam namjenjuju prvi su udarci dlijeta. U natalnom horoskopu nikad se ne može odrediti je li riječ o horoskopu žene ili muškarca. U očima zvijezda mi smo raznoliki potencijali, čudesne i jedinstvene mješavine energija spremne zaroniti u život. Uloge koje nam dodjeljuju društvo i vanjske okolnosti poticat će razvoj određenih energija, a neke će ignorirati ili obeshrabrivati.

Roditelji - naši prvi kipari

Naši roditelji posve nesvjesno u nama pokušavaju otkriti tragove samih sebe. „Tatine oči, mamin nos; pametan na tatu, lijepa na mamu“, novi su stereotipi. Izgled i osobine kojima zrcalimo roditelje dobivaju podršku, nagrađene su tepanjem, poljupcima, pljeskom, odobravanjem. Podrška i ohrabrenje roditelja djetetu su presudni. Prema njima počinjemo oblikovati vlastite prosudbe, vlastito ponašanje.

U složenom, polaganom i dugotrajnom procesu odrastanja učimo izražavati sebe na način koji se pokazao uspješnim u dobivanju podrške. Svoje unutarnje potrebe ponekad moramo sakriti, gurnuti u pozadinu, zaboraviti ih kako bismo svojim ponašanjem osigurali prihvaćanje. 

Može se dogoditi da je mramorni blok našeg bića povjeren u ruke nevješta kipara. Čak i vješti kipar može pogriješiti. Kipar možda neće prepoznati kakav se potencijal može osloboditi, ima tu pogrešnih udaraca. Da, ima i situacija kad nastane prava šteta, kad se mramor čak i lomi. Naši roditelji puni ljubavi možda nisu prepoznali da nas svojom brižnošću sputavaju, obeshrabruju našu potrebu da slobodno iskušamo svoju snagu. Što ako u nama vide nešto čega nema, kruto slijedeći svoju ideju, ne želeći vidjeti stvarnost? Sretni smo ako prepoznaju naše prave potrebe i pomognu nam da ih ostvarimo.

Trebamo druge da bismo upoznali sebe

Stvari postaju još zamršenije kad iz sigurnosti roditeljskog doma krećemo u svijet. Tu smo prepušteni sami sebi, od vrtića i škole do užurbanog svijeta odraslih. To je pravi test za naše vrijednosti, naše ponašanje i naš doživljaj sebe. Carl Gustav Jung rekao je: „Naša nam je osobnost uvijek u mraku. Trebamo druge da bismo upoznali sebe.“ Vanjski čimbenici života mogu podržati naše nastojanje da budemo svoji, da budemo to što u sebi osjećamo da jesmo.

U interakciji s drugima vježbamo svoju osobnost, učimo nešto novo, prilagođavamo se. To je vrlo osjetljiv proces, pa prirodno prepoznajemo one koji su nam slični i koji će nas podržati, stvaramo saveznike i prijatelje.

Sve su to mala dlijeta koja udaraju, nekad nježno, nekad snažno, nekad pogrešno, oblikujući naše ponašanje. I više od toga, sva nas životna iskustva pomalo oslobađaju iz kamenog bloka, pozivajući nas da se pokažemo u svom najboljem obliku, da se potpuno ostvarimo. No tih je čimbenika tako mnogo. Roditelji, učitelj, šef, vlada ili Bog. Zvuči strašno, ponekad se možda zapitamo kako smo uopće sve to izdržali.

Pokušaji da nas pretvore u nešto što nismo

Pokušavamo se prilagoditi onome što se od nas očekuje. Barem do određenog trenutka. U pubertetskim godinama obično nastupa razdoblje pojačane individualizacije. Bunimo se i svim silama želimo pokazati svoj pravi oblik, želimo osloboditi ono što jesmo, oblikovati se prema svojim unutrašnjim potrebama, željama i snovima. Odupiremo se pokušajima da nas pretvore u nešto što nismo. Mnogo problema, nepredviđenih i neočekivanih situacija dovodi nas do toga da učvršćujemo osjećaj identiteta ili ga možda oslabljujemo.

Osjetljiviji među nama često će biti ranjeni u tom procesu ili će im samopouzdanje biti potkopano. Razvijamo štitove oko sebe, a razni strahovi počinju utjecati na način na koji izražavamo svoju osobnost. Prilagođavamo se najbolje što znamo. Gradimo masku na kojoj se preko društvenih pravila, roditeljskih očekivanja, zahtjeva okoline prelama sloj naših pravih želja, potreba, strahova i obrana. U astrološkoj analizi natalnog horoskopa odlično se može sagledati koliko su snažni i možda pogrešno usmjereni bili potezi dlijeta koje nas je oblikovalo.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci