Što nam sve na energetskoj razini znače ljubimci

Kućni ljubimci čine naš život boljim, opće je prihvaćeno mišljenje. Uz njih smo i mi bolji jer nas njihovo ponašanje podsjeća na važne životne istine, kako živjeti u trenutku, veseliti se malim stvarima, potpuno se predati onome što radimo… Oni mogu ispuniti mnoge naše potrebe, poput potrebe za dodirom, za društvom ili utjehom. Zašto su nam potrebni, koji su nam draži od ostalih i zašto možda nemamo ljubimca opisuju energije našeg horoskopa…

Pozitivna energija

Koliko ste puta čuli ili sami ispričali priču o tome kako vas je po povratku kući nakon iscrpljujućeg radnog dana vaš ljubimac dočekao s takvim veseljem da vam je smjesta postalo lakše? Ili priču o tome kako mačka i pas mogu osjetiti naše loše raspoloženje i bol te nam svojom blizinom pomažu oporaviti se?

Svaki vlasnik kućnog ljubimca ima mnogo takvih priča. U svim tim pričama zajednička je pozitivna energija kojom nam ljubimac pomaže prebroditi svakodnevne životne izazove. Pika ili Tedi, Gita ili Pupi, Kia ili Riki, četveronožni, krilati ili s perajama, svi su oni ravnopravni članovi naših obitelji.

Zdravstvene dobrobiti

Znanstvena su istraživanja dokazala višestruke koristi života s kućnim ljubimcem. Na fizičkoj razini, za održavanje zdravog srca i krvožilnog sustava dovoljno je tjedno provesti dva i pol sata u laganoj šetnji s ljubimcem. Svakodnevna šetnja s psom već za nekoliko dana ispunit će tu minimalnu kvotu i pomoći vam da ostanete u dobroj formi. Uz to je boravak na otvorenome, osobito u zelenilu parka, odličan za jačanje imunosnog sustava.

Ako ste vlasnik mačke ili hrčka, nećete ih voditi u šetnju, ali će vam njihova blizina i toplo krzno koje mazite uravnotežiti krvni tlak i brzinu otkucaja srca te umanjiti stres. U tjelesnom kontaktu s ljubimcem nema opreza ili ukočenosti koji se javlja među ljudima. Možda će vam biti teško zagrliti prijateljicu, ali ćete bez problema gladiti njenog psa. Urođenu potrebu za dodirom ponekad je jednostavnije ispuniti uz ljubimca, nego u složenim ljudskim odnosima.

Bezuvjetna ljubav

Na psihološkoj i emotivnoj razini uživamo u društvu kućnih ljubimaca. Oni od nas ne zahtijevaju ništa više od hrane, sigurnosti i igre. Nema zamjerki, osuđivanja, propitkivanja. Vole nas bez obzira na naše nesavršenosti i pogreške.

Vrlo su odani, čak i poslovično samožive i neovisne mačke. Znamo da nas neće ostaviti. Kad živimo uz biće koje nas smatra dobrim, osjećamo zadovoljstvo, od tog bića dobivamo potvrdu koja često izostaje u međuljudskim odnosima. Zato je tužno što ima ljudi koji napuštaju svoje ljubimce.

Uči nas odgovornosti

Osobama koje žive same često je vrlo utješno imati pokraj sebe nekog ljubimca jer tako se ne osjećaju usamljeno. Životinja nam, također,  može pomoći da probijemo led pri upoznavanju drugih ljudi. Lakše ostvarujemo društvene kontakte s ljudima, vlasnicima pasa ili prolaznicima koji ponekad primijete našeg ljubimca. Uvijek je lakše dati kompliment ljubimcu nego njegovom vlasniku. Kad se obratite životinji, njegov vam vlasnik uglavnom neće zamjeriti, naprotiv, veselit će ga pozornost koju obraćate na njegova psa, a to je prvi korak prema daljnjoj komunikaciji.

Ako to nismo naučili prije, briga o ljubimcu uči nas odgovornosti. Uz dnevnu rutinu i obaveze prema životinji bude se i naši zaštitnički i skrbnički instinkti. Zato mnogi vlasnici životinja tretiraju svoje ljubimce kao da su djeca, čak i ako naprave neku psinu, na njih se ne mogu dugo ljutiti. Zabavljaju nas i podsjećaju na važne životne istine koje tako često zaboravljamo.

Sposobnost življenja u trenutku

Životinje se u svom ponašanju vode instinktima. Njihov je doživljaj svijeta drugačiji od našeg – nema racionalizacije, analiza, samopropitkivanja i hiperaktivnog uma koji ljudima često komplicira život. Sposobnost životinje da živi u trenutku i da iz tog trenutka izvuče najviše što može, zadivljujuća je. Potpuna usmjerenost na ono što im je privuklo pozornost produžetak je te uživljenosti u trenutak.

Promatranjem mačke ili psa koji se potpuno usredotočeni neumorno igraju podsjeća nas na to da se i sami potpuno posvetimo onomu što radimo. Oni ne razmišljaju o onome što je bilo jučer ili što donosi sutra. Stoga nam život uz ljubimca može podariti više mirnoće. Možda nećemo sve uzimati previše ozbiljno, jer smo skloni mnogim događajima pripisivati veće značenje nego što ga stvarno imaju. Uz ljubimca ćemo lakše uživati u malim stvarima, lakše ćemo se prepustiti tokovima života.

Osobine koje "prepoznajemo" kod sebe

Psihologija potvrđuje da je odabir ljubimca izravno povezan s osjećajima koje životinja budi u nama svojim fizičkim karakteristikama. Instinktivno ćemo odabrati fizičke karakteristike koje „prepoznajemo“, koje su nam privlačne. Vlasnici životinja na njih često projiciraju svoja osobna uvjerenja i svoje potrebe, a ljubimci se svojim ponašanjem strpljivo prilagođavaju vlasniku i to ih čini tako dragocjenim prijateljima.

Zato pripadnici vodenih znakova u svojim ljubimcima često vide zen majstora, anđela, biće puno ljubavi, a pripadnici zemljanih znakova u njima vide vjerne pomagače, koji im na neki koristan način pomažu u održavanju psihičkog i fizičkog zdravlja. Pripadnici zračnih i vatrenih znakova u ljubimcu će tražiti dobro društvo ili prijatelja u igri. Znak u kojem se nalaze vaše Sunce, Mjesec ili podznak može otkriti što kućni ljubimac znači u vašem životu.

Koji su kućni ljubimci idealni za zemljane znakove

Koji su kućni ljubimci idealni za vatrene znakove

Koji su kućni ljubimci idealni za vodene znakove

Koji su kućni ljubimci idealni za zračne znakove

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci