Teško je obuzdati ego, a lako je postati dosadan: Neki horoskopski znakovi posebno će se truditi za sreću u ljubavi

Svatko od nas ima neke osobine i navike kojih nije svjestan, no svi u našoj okolini ih primjećuju. To su slijepe točke koje mogu varirati od bezazlenih, pa i simpatičnih osobitosti ponašanja do onih štetnih koje mogu stvoriti probleme u odnosima i zakomplicirati ljubavnu vezu. Ako vam se čini da nemate sreće u ljubavi ili uvijek ponavljate istu priču, vrijedi se potruditi da prepoznate svoje slijepe točke. Tako možete izaći iz začaranog kruga i izbjeći one obrasce ponašanja koji vam mogu uništiti ljubavnu vezu

Ponavljajući obrasci ponašanja u odnosima

Slijepa točka je određena tema, ponašanje, uvjerenje, navika, nešto u našem životu što ne primjećujemo. Ne želimo vidjeti ono što nas duboko uznemirava, ne želimo prihvatiti ono što nas plaši. Nastaje i kada nikako ne možemo prihvatiti neku spoznaju koja je potpuno suprotna onome što mislimo i vjerujemo. Slijepa točka je jedna vrsta obrambenog mehanizma koji nas štiti od neugodnih tema, negativnih emocija, nesigurnosti, preosjetljivosti ili starih emotivnih povreda. S vremenom, situacija u kojoj smo se morali zaštititi prođe, ali obrambeno ponašanje ostaje i najčešće nam stvara poteškoće.

U ljubavnim vezama možemo imati različite partnere, no zbog slijepih točaka uvijek imamo istu vrstu veze! Ponavljamo obrasce ponašanja koji nas vode prema razočaranju i novim emotivnim povredama. Zbog slijepih točaka u vlastitim ponašanju naš doživljaj ljubavne veze ostaje nepotpun. Zbog njih nastaju pogrešne reakcije, subjektivnost, ponekad manjak suosjećanja, loša komunikacija, pokušavamo da dominiramo u vezi ili dopuštamo partneru da prekorači naše granice. To je jasno, vidljivo, očito svima, no ne i nama samima!

Neke slijepe točke su bezazlene. Možda niste svjesni toga da ne znate kuhati. Silno se trudite oko kuhanja, no vaš partner i prijatelji već su spremni na svakakva, pa i neugodna iznenađenja za vašim stolom! Kako u svakoj šali ima i ponešto istine, obratite pozornost o kojim se vašim osobinama najčešće voli šaliti vaš partner ili prijatelji. Tako vam na nježan način ukazuju na slijepe točke.

Ako mislite da nemate sreće u ljubavi, a pritom ne razumijete zašto je to tako, promislite o vlastitim slijepim točkama. Znate da vaše ljubavne veze imaju isti obrazac, ali ne znate kako izaći iz tog začaranog kruga. Ako vam se čini da ste u ljubavnoj vezi uvijek vi žrtva ili mislite da ne postoji osoba koja bi mogla ispuniti vaše potrebe i želje u ljubavi, vjerojatno postoje ozbiljne slijepe točke zbog kojih si zapravo sami potkopavate ljubavnu sreću.

srce

Lov na slijepe točke

Malo tko od nas nema neku slijepu točku. Nije ih lako ni pronaći, ni prihvatiti. Samo će svijest o onome što niste željeli prihvatiti o sebi omogućiti da nešto promijenite i doživite osjećaj pozitivnog buđenja. Evo kako im možemo ući u trag: primijetili ste da vas vaš partner, ali i drugi ljudi učestalo opisuju na način koji ne odgovara slici koju imate sami o sebi.

„Dobivam mnogo pohvala o... no meni se ne čini da je to baš tako.“ Ili: „Kada se moj partner naljuti na mene, uvijek mi predbacuje...“ Korisno je izravno pitati partnera kako on vidi osobine kojih nismo svjesni. „Ima li nešto što primjećuješ u mom ponašanju, a čini ti se da ja toga nisam svjesna?“ To isto možemo pitati i prijatelje, bliske osobe u koje imamo povjerenja. Krenuvši tim malim tragovima, možemo se iskreno zapitati: Što mi partner govori o mom ponašanju, a najviše me naljuti ili smatram to nepravednim? Što je to što ne želim prihvatiti o sebi? Čega se bojim, koja bi me to spoznaja o meni mogla povrijediti? Što to o sebi intuitivno slutim, ali se ne želim time baviti?

Nije lako čuti odgovore, no ponekad morate biti spremni čuti nešto što vas može zaboljeti. Kada dobijete odgovor, važno je znati da se ne morate opravdavati, objašnjavati, a najmanje se trebate ljutiti. Na iskren odgovor dovoljno je za početak reći hvala. Uzmite vremena kako biste prihvatili ono što ste čuli. Provjerite to u svom ponašanju narednih dana, razmislite o tome, zapišite u dnevnik. Možda ćete se osjećati žalosno, uzdrmano ili zbunjeno, no počinjete jasnije sagledavati vlastito ponašanje.

Važno je znati da nećete od svih dobiti iskren, dobronamjeran ili podržavajući odgovor. Od nekih možete dobiti beskorisne komentare. Netko ne želi biti potpuno iskren, netko previše uopćava, a ponekad vas netko može i namjerno povrijediti. To vam neće olakšati rad sa slijepim točkama, ali vas može očvrsnuti. Beskorisne komentare treba odmah odbaciti. Komentar poput „Nitko te nikad neće voljeti“ može biti vrlo bolan, ali je beskoristan, ali komentar „Često si mrzovoljna i namrštena, a to odbija ljude“ može biti dobra polazišna točka za promjenu.

Kakve bi mogle biti slijepe točke u vašoj ljubavnoj vezi može sugerirati astrologija. Prema naglašenim znakovima natalnog horoskopa, posebno znakovima u kojima se nalazi vaš Mjesec, Sunce i podznak, pronađite moguće teme na kojima biste mogli poraditi.

par

Vatreni znakovi – zaslijepljeni vlastitim egom

Za Ovna, Lava i Strijelca najvažnija i najosjetljivija tema je vlastiti identitet. Potreba da snažno izraze svoju osobnost, učvrste ego i dokažu svoju posebnost izuzetno je važna. Nemirni i poduzetni, traže nove izazove, štite svoju neovisnost i slobodu. Očekuju da njihov život bude poseban, kao da imaju neku jedinstvenu životnu misiju kojoj je rutina svakodnevice najveći neprijatelj.

Ovan je posebno osjetljiv na svoju samostalnost, Lav je osjetljiv na pohvale i odobravanja, a Strijelac je osjetljiv na svaku naznaku ograničavanja ili nepoštovanja njegovih stavova. Ništa im ne smije zaustaviti osobni razvoj.

Stoga je najveća slijepa točka u ljubavnoj vezi osjetljiv ego koji mora uvijek biti prvi. U ljubavnim svađama sigurno su se naslušali optužbi da su sebični. Slijepa točka gradi se poricanjem svega što bi moglo umanjiti njihovu važnost, uvrijediti im ego ili se dotakne dubokih unutarnjih nesigurnosti. U sjaju vlastite jedinstvenosti, treba im mnogo vremena da razaberu potrebe i želje drugih.

Slijepa točka često je subjektivnost kojom pristupaju svakom izazovu, događaju, situaciji, stavu, instinktivno provjeravajući što to znači za njih same, a tek nakon toga što bi to moglo značiti za druge. Pripadnici vatrenih znakova imaju urođen impuls da sebe stave u središte zbivanja, istaknu se i zasjene partnera i sve ostale. To je vrlo često slijepa točka zbog koje u početku mogu imponirati partneru, ali nakon nekog vremena izaziva sve veći otpor i iritaciju.

Da, priznali to sebi ili ne, njihova velika slijepa točka može biti egocentričnost i sebičnost. Vatreni temperament teško se može oduprijeti ljutitim reakcijama ili potrebi da dominira. Nisu ni svjesni kako često zapovijedaju drugima i ne trpe neposluh. To je dominantno ponašanje u kojem propuštaju primijetiti kako i sami najčešće ne žive po pravilima koja su nametnuli drugima. Često nemaju strpljivosti i razumijevanja za partnerove pogreške ili oklijevanje, a sami svaku primjedbu doživljavaju kao kritiku na koju će žestoko reagirati.

Ipak, vatrena narav spremna je na pozitivne promjene. Što je čvršće samopouzdanje, to će se lakše suočiti s vlastitim slijepim točkama, premda su one gorak lijek koji ego treba progutati. Ljubav, opraštanje i suosjećanje su, kao i obično, najbolji saveznici u radu sa slijepim točkama.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci