Snovi: Otkrijte poruke nesvjesnog

U svakodnevnom životu uglavnom smo orijentirani na postignuća i učinkovitost, na rad i razum. Imamo malo vremena ili razumijevanja za snove. Dok u budnom stanju postupamo vođeni snagom intelekta i znanja, naše nesvjesno u snovima nam šalje svoje viđenje situacije. Sadržaj snova simboličan je, baš kao i jezik astrologije. Simboli snova i astrologije mogu biti od velike pomoći u rješavanju zamršenih životnih situacija

Posrednik između svjesnog i nesvjesnog

Svi sanjamo. San je stanje u kojem ne doživljavamo svijet osjetilima, nego kroz dojmove koje smo primili u budnom stanju. Naše ih unutarnje biće proživljava i oblikuje kao snove. Simbolikom i sadržajem snova naše nam nesvjesno šalje poruku o svom viđenju životnih situacija.

Sadržaj snova ponekad nam se čini potpuno iracionalnim, zbunjujućim ili nerazumljivim. Taj sadržaj i mora biti iracionalan jer nesvjesno djeluje vođeno nagonima, a ne razumom. Nesvjesno preko snova djeluje na vrlo izravan način, tu nema uljepšavanja, intelektualiziranja ili kolebanja. Snovi će doslovno opisati i protumačiti situaciju iz našeg dnevnog života i budnog stanja svijesti. Slike koje doživljavamo u snovima služe kao posrednik između svjesnog i nesvjesnog. Upravo zato snovi mogu pokazati u čemu je stvarni problem, koja iskustva stalno ponavljamo, što ne želimo vidjeti ili prihvatiti, čega se bojimo. Snovi nam istovremeno sugeriraju i rješenje problema.

Nemaju baš svi snovi duboko psihološko značenje. Mnogi snovi opisuju ili obrađuju svakodnevne teme i trenutačne probleme. No ima snova koji se često ponavljaju, čiji sadržaj i snaga emocija ostaju prisutni u svijesti tijekom dana. Tema sna koja nas uporno u različitim inačicama prati kroz neko dulje razdoblje života vrlo je znakovita za određivanje pravog životnog izazova koji treba savladati.

Rad na snovima

Prvi korak u radu na snovima jest da ih naučimo zapamtiti. Kad im posvetimo pozornost, počinjemo graditi most kojim će naša nesvjesna energija ulaziti u budno stanje. Potom učimo protumačiti sadržaj snova koji ponekad može biti zastrašujuć, ponekad prekrasan, vrlo često posve zbunjujuć. Tehnike rada na snovima vrlo su jednostavne. Traže samo namjeru i nešto vremena koje ćemo u danu odvojiti za rad na snovima.    

Kako pamtiti snove?

Navečer, prije nego što utonete u san, čvrsto odlučite da ćete ga zapamtiti. Ponovite u sebi nekoliko puta: Prvo što ću ujutro učiniti jest to da pomislim na svoj san i upamtim ga. Pripremite bilježnicu i olovku da možete odmah zapisati barem natuknice.

Pamćenje snova podsjeća me na pecanje. Kad se ujutro probudim, znam da je na udici koju sam prethodne večeri bacila u vode svog nesvjesnog ulovljen san. Ponekad ga posve lako izvučem u svijest, no često se natežem s tom skliskom ribom svog sna, upecam samo njegove male odbljeske. Ako ste uspjeli zapamtiti san, zapišite sve čega se sjećate, slika, boja, ljudi, mirisa, situacije. Tada možete započeti tumačenje. Evo nekih naputaka za rad na snovima.

Napuci

Kakav je doživljaj sna. Kakva je vrsta raspoloženja i osjećaja prisutna u snu? Jeste li se probudili s osjećajem ugode ili umora, zbunjenosti ili nadahnuća, čuđenja ili straha, srama ili olakšanja? Sadržaj snova može, primjerice, pričati priču o opasnoj situaciji, no ako je emotivni doživljaj sna pozitivan, onda simbole možemo protumačiti sasvim drugačije nego kad je san donio ozračje neugode ili straha.

Dajte snu ime. Tako ćete naglasiti emotivno težište sna. Samo ime sna podsjetit će vas na njegov sadržaj i poslati snažnu poruku čime je vaše nesvjesno trenutačno zaokupljeno.

Razradite simbole i likove snova. Svaki simbol sna, predmet, krajolik ili osoba koja se pojavljuje u snu za vas imaju posebno značenje. Zapitajte se što vama znači simbol koji ste sanjali. Sanjati, primjerice, psa nekome će stvoriti osjećaj ugode, ljubavi ili privrženosti. No za nekoga tko se pasa boji, takav će san biti uznemirujuć. Isti simbol kod svakoga od nas izazvat će drugačiju reakciju, raspoloženje i značenje. Stoga sanjarice koje tumače simbole snova možemo iskoristiti samo kao okvirnu informaciju. Glavni dio posla možemo odraditi jedino sami.  

Proširite san. Svaki je san višedimenzionalan. Ima mnoga značenja. Stoga trebamo analizirati ne samo sadržaj nego i raspoloženje i osjećaje. Pokušajte se poistovjetiti sa svakim likom iz sna. Snove možemo kreativno istraživati tako da ih pretvorimo u priču. Svjesno možemo proširiti priču, imenovati likove, zamisliti nastavak sna.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci