Poziv na promjenu: Jeste li spremni?

Svakodnevno ulažemo puno truda da bismo održavali postojeći način života. Možda se ne osjećamo ispunjeno i nismo posve sretni, ali s druge strane, život je relativno ugodan, podnošljiv i što je najvažnije – predvidljiv. Cijena koju za to plaćamo veća je nego što nam se čini. Plaćamo je propuštenim prilikama, žrtvujemo snove, umanjujemo svoje talente, pristajemo na polaganu predaju. Ponekad trpimo više nego što treba i ugrožavamo vlastito zdravlje. Ne trebamo čekati da nas životne okolnosti dovedu pred zid! Astrologija nam pokazuje kako krenuti u promjene...

Kad se ne radi o mojoj koži, sve je lako i razumljivo

Svi se slažemo s velikim životnim mudrostima poput: naučimo pustiti, živimo u sadašnjem trenutku, promjene su prilika za rast… Koliko sam puta to govorila svojim prijateljicama ili čula od njih iste riječi. Koliko sam samo knjiga i tekstova pročitala, a i napisala na tu temu. Knjiga koje su me zadivile i nadahnule! Duboko vjerujem u istinitost tih mudrosti. Kad se ne radi o mojoj koži, sve mi je to lako i razumljivo. Te mudrosti nije teško primijeniti kad je riječ o jednostavnijim životnim temama.

Nije teško promijeniti dnevnu rutinu, prehrambene navike, usvajati nova znanja koja smatram korisnima u održavanju zdravlja, profesionalnih vještina ili doma. Uljuljkana u privid da sam otvorena duha i duboko svjesna tih velikih mudrosti, poput većine ostalih neugodno se iznenadim kad me svom silinom, poput bumeranga mojih izgovora i strahova, pogode neugodni događaji.

Zašto godinama ponavljam neke obrasce ponašanja? Kako to da sam već godinama nezadovoljna istim stvarima? Zašto ih već nisam uspjela riješiti? Kad sam potpuno iskrena prema sebi, znam da je razlog, a sad to priznajem i vama, to što nisam imala hrabrosti za neke korjenite i bolne promjene na područjima života u kojima sam vrlo osjetljiva. Ta osjetljivost potječe od ranjenog mjesta u mojoj nutrini i posve je prirodno da se štitim.    

Mars u horoskopu: Kako se nosite s promjenama

Svatko je od nas junak koji u nekom trenutku života mora krenuti...

Joseph Campbell, jedan od najvećih autoriteta na području komparativne mitologije, u svojoj knjizi Junak s tisuću lica detaljno je opisao psihološki proces kroz koji prolazi svatko od nas tijekom duboke promjene. Svatko je od nas junak koji u nekom trenutku života mora krenuti na neizvjesno i opasno putovanje kako bi obavio težak zadatak. Proces koji je opisao Campbell, a koji je opisan u svim mitološkim pričama svijeta, usvojila je psihologija. Gotovo sve psihološke škole u više ili manje izmijenjenom obliku koriste isti obrazac kako bi opisale dinamiku procesa promjena.

Sve počinje pozivom na promjenu. Neka izazovna životna situacija izbacit će nas iz sigurnosti poznatoga. Ponekad je riječ o vrlo dramatičnim situacijama u kojima potpuno gubimo tlo pod nogama, poput bolesti ili životno opasnih situacija. Tad nemamo izbora! No katkada taj poziv dolazi iz naše nutrine kao duboko nezadovoljstvo, bolna frustracija.

Na putu promjena najvažniji su snovi

Od nas se očekuje da se odazovemo pozivu na promjenu, no neće to svatko spremno učiniti. U svojoj glavi punoj mašte, bajki i mitova šaljivo se zapitam što bi bilo da Pepeljuga nije prihvatila izazov i svim se silama potrudila doći na bal? Zauvijek bi ostala musavo siroče koje čisti pepeo i obavlja najteže poslove! Svatko od nas može nabrojiti propuštene prilike, no bilo bi dobro da ne propustimo barem onaj poslovični, zadnji vlak.

Na putu promjena snovi su od najveće važnosti. Svi mi imamo snove, baš poput Pepeljuge koja je željela otići na bal, znajući da tamo pripada. Ako ste zaboravili svoje djetinje snove, uvijek možete posegnuti za provjerenom vježbom koja će vam jasno pokazati o čemu još sanjate. Zamislite što biste napravili da na lotu dobijete silne milijune? Što biste radili? Gdje biste živjeli? S kime biste podijelili to iskustvo?

Vjerujem da svatko ima dovoljno mašte da precizno odgovori na ta pitanja. Zapitajte se zatim što vas u ovom trenutku sprečava da napravite barem nešto od svega toga. Njegujmo svoje snove jer su oni putokaz prema punoći života.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci