Pomrčine Sunca i Mjeseca - trenuci moći

Pomrčine Sunca i Mjeseca moćni su trenuci u prirodnom ciklusu kretanja tih važnih nebeskih tijela koja sa Zemlje vidimo kao izvor svjetlosti. Nestanak te svjetlosti, čak i nakratko, izazov je uobičajenom poretku stvari. Na simboličnoj razini našeg osobnog razvoja, pomrčine nas podsjećaju da trebamo preispitati sami sebe, svoje ciljeve i osjećaje. Astrologija nam sugerira čemu nas može naučiti tamna strana, naša vlastita i ona oko nas

Svake se godine događaju najmanje dvije pomrčine Sunca i dvije pomrčine Mjeseca. Ne mogu se vidjeti sa svakog dijela Zemlje, nego uvijek u različitim, ograničenim područjima. Stoga se pogrešno misli da su pomrčine rijetka pojava. Zato je svaka prilika da se pomrčina vidi u našem kutku svijeta uvijek izvor znatiželje i uzbuđenja.

Prirodna ciklička pojava

Što se u trenutku pomrčine događa na nebu? Gledano sa Zemlje, Sunce i Mjesec kruže nebeskim svodom krećući se putanjom, ekliptikom, koja nije uska crta, nego pojas određene širine. Nekoliko puta godišnje Sunce i Mjesec se sretnu u tom pojasu i, gledano sa Zemlje, u svom susretu zasjene jedno drugo. U fazi mlađaka, kad su Sunce i Mjesec u zagrljaju, u uobičajenim okolnostima ne možemo vidjeti Mjesec zbog sjaja Sunčevih zraka.

No kad se sretnu na sredini ekliptike, Mjesec će proći ispred Sunca i sakriti ga našem pogledu. Sunce će naizgled nestati, njegov će sjaj na nekoliko sati potamnjeti, pa na trenutak i posve nestati. Dan će se nakratko pretvoriti u noć! Odatle i ime ovoj čudesnoj, moćnoj, pa čak i pomalo zastrašujućoj pojavi – pomrčina!

Kad Mjesec blista na noćnom nebu kao puni krug blijede svjetlosti, on se zapravo, gledano sa Zemlje, nalazi na suprotnoj strani od Sunca. On odražava Sunčevu svjetlost i pokazuje ju nama na Zemlji, kao obećanje da Sunce nije nestalo, da nas njegova svjetlost stalno prati! Za pomrčine Mjeseca Zemlja se nađe na putanji između Sunca i Mjeseca. Ono što će pomračiti svjetlost punog Mjeseca zapravo je sjena same Zemlje. Pomrčine se odigravaju polako, traju nekoliko sati, postupno se povećavaju do trenutka kulminacije pa potom još neko vrijeme slabe i nestaju.

pomrčina suncaNagovještaj promjene

Vidjela sam nekoliko pomrčina, a one Mjesečeve uvijek su mi bile dojmljivije.
Pomisao da gledam sjenu Zemlje u meni bi naglasila spoznaju njene veličine, njenog kretanja. Moćan podsjetnik da živimo na velikom nebeskom tijelu koje se kreće pod našim nogama, pleše svoj nebeski ples među ostalim zvijezdama! I mi skupa s njom! Podsjetnik da je možda jedina konstanta promjena, ples samog života!

U davna vremena, kad ljudi nisu poznavali fizičke zakone prirode i nisu razumjeli prirodne nebeske pojave, pomrčine Sunca i Mjeseca izazivale su velik strah. Smatrale su se važnim nagovještajima promjena. Drevni narodi smatrali su pomrčine ključnim trenucima razvoja svojih kraljevina, vladara, pa i sudbine samog naroda. To je bio trenutak koncentrirane moći božanskih sila koje objavljuju svoje namjere.

Vječni sukob dobra i zla

Proročanstva su mogla biti vrlo dramatična. Često su se smatrala lošim znakom jer bi Sunce, kao izvor života i s njime svjetlost kao simbol dobra, nestalo ustupivši mjesto tami koja se smatrala simbolom zla. Napad na Sunce je simboličan napad na vladara. U drevnom Egiptu i Kini na osnovi pomrčina nastale su fascinantne mitološke priče. Uglavnom su to bile priče o borbi dobra i zla, priče o zmajevima koji gutaju Sunce i junacima koji će pobijediti zmajeve. Inke su vjerovale da veliki nebeski jaguar želi proždrijeti Mjesec, a nakon toga se obrušiti i na Zemlju.

U kolijevci naše civilizacije, u gradovima-državama Mezopotamije, astrolozi su unaprijed znali kad će se dogoditi pomrčina. Kako bi zaštitili svog kralja, na dan pomrčine postavljali su zamjenskog kralja koji je na sebe trebao preuzeti ulogu žrtve zlih sila pomrčine. U svakom slučaju, pomrčine su bile izazov uobičajenom poretku stvari, trenuci kada bi red i poredak zamijenili opasnost i kaos, otvorile bi put svakojakim nedaćama.

Susret s tamnom stranom

Pomrčine u suvremenoj astrologiji simboliziraju susret s tamnom stranom.
Ponekad tu tamnu stranu doživljavamo u svijetu oko sebe, a ponekad se moramo suočiti sa simboličnom tamom u sebi. Trenutak pomrčine, stoga, možemo iskoristiti da bismo preispitali sami sebe. U prvom redu, pomrčina označava privremeni prekid našeg uobičajenog ritma. Ponekad možemo doživjeti neku vanjsku ili unutarnju promjenu koja zahtijeva našu pozornost.

Trenuci pomrčine su točke provjere u procesu preobrazbe i razvoja. Na trenutak trebamo zastati kako bismo obratili pozornost na prilike svog života. Pomrčina nam može ukazati na područje života u kojem postoji neravnoteža. Možemo osvijestiti nužnost promjene vlastitog ponašanja, pronalaženja drugačijih rješenja.

Premda se događaju nekoliko puta godišnje, pomrčine neće jednako utjecati na svakog od nas. Neki događaj, vanjska manifestacija promjene, može se dogoditi onima koji imaju neki od natalnih planeta na stupnju zodijaka na kojem se događa pomrčina. Ipak, to su simbolični moćni trenuci koji pozivaju svakog od nas da se prisjetimo svega što uzimamo zdravo za gotovo i da na trenutak zastanemo, promislimo i preispitamo sami sebe.

Pomrčina Mjeseca - susret s osjećajima

Pomrčina Sunca - sjeme novoga početka

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci