Ovi su astrološki znakovi najveći perfekcionisti

Griješiti je ljudski, no nije svakome lako prihvatiti vlastite pogreške i nesavršenosti života. Netko ulaže velike napore kako bi sve bilo pod kontrolom i savršeno. Perfekcionizam može biti poticajan, ali puno češće opterećuje nas popratnim negativnim pojavama, gušeći spontanost, radost i naš osobni razvoj. Astrologija otkriva tko su astrološki perfekcionisti…

Djevica, Jarac i Vaga: Težnja savršenstvu

Izbirljiva Djevica, strogi Jarac i uglađena Vaga najskloniji su skrenuti prema negativnoj strani perfekcionizma.

Djevica je zemljani znak, dobro je ukorijenjena u svakodnevicu u kojoj želi stvarati i održavati red. Vrlo je oštroumna te vješto asimilira sve što je korisno, zdravo i učinkovito. Izbirljiva i svjesna svake pojedinosti, Djevica u redu i organizaciji pronalazi sigurnost.Duboko u sebi boji se nereda koji mogu izazvati nekontrolirani osjećaji, nepromišljeno djelovanje ili nepredvidljivi događaji. U perfekcionizmu kojemu stremi Djevica ima osjećaj da će se moći zaštititi od svih prijetnji izvanjskoga svijeta. Zahtjevna je prema drugima i vrlo često sklona kritiziranju.

Ambiciozni Jarac postavlja visoke ciljeve za koje je spreman marljivo raditi i strpljivo graditi uspjeh. Važan mu je osjećaj da sam upravlja svojim životom, osjećaj da ima kontrolu. Vrlo je odgovoran i ima izražen strah od pogreške. Ponekad nije posve siguran ni u vlastite sposobnosti, a posebno je nepovjerljiv prema drugima. Stoga, da bi sve bilo napravljeno bez greške, najradije radi sam. Često je zabrinut zbog pojedinosti, oprezan je i sklon kritiziranju. Poput Djevice voli red, no svoj osjećaj sigurnosti prvenstveno pronalazi u kontroli. Teško se nosi s pogreškama. Može ih priznati, ali je u stanju samog sebe dugo mučiti osjećajem krivnje.

Vaga, kao zračni znak, osjetljiva je na međuljudske odnose, teži skladu i ljepoti. Vrlo je osjetljiva na to što će drugi misliti i reći o njoj. Uvijek se želi pokazati u najboljem svjetlu. Želi biti dobro prihvaćena u društvenim sredinama u kojima se kreće. Vaga neće dobro podnijeti negativne komentare o sebi. Pod svaku cijenu želi izbjeći sukobe u kojima bi je netko mogao prozvati ili kritizirati. Stoga će svojom pojavnošću, ponašanjem i ophođenjem s drugima težiti savršenom skladu da joj nitko ništa ne bi mogao predbaciti. Dio perfekcionizma Vage su i vrlo visoki estetski standardi, a može biti izbirljiva baš kao i Djevica. Vaga će odugovlačiti i oklijevati kada treba završiti posao ili donijeti odluku i sklona je uspoređivanju s drugima.

moda

Lav, Vodenjak i Škorpion: Visoki standardi

Ponosni Lav, samovoljni Vodenjak i suzdržani Škorpion skloni su visoko podići ljestvicu vlastitih očekivanja. Snažne su volje i čvrstih uvjerenja o tome što je ispravno i kako bi svijet trebao izgledati. Kad se stvarnost ne poklapa s njihovim očekivanjima, činit će sve što mogu da je promijene i usklade s vlastitim idejama. Vrlo im teško pada priznati da su u nečemu pogriješili. Tek kad se sudare sa zidom stvarnosti, prihvatit će da treba učiniti obrnuto: prilagoditi svoja uvjerenja stvarnosti, prihvatiti vlastite pogreške i naučiti nešto iz njih.

Samosvjesni Lav ima u sebi osjećaj da je poseban. Voli se istaknuti, no ako nije posve siguran u sebe, postaje vrlo osjetljiv na odobravanje koje dolazi iz okoline. Da bi se osjećao sigurno, mora osjetiti da ga drugi cijene i vole. Trudit će se dobro sakriti sve svoje mane da bi dobio pohvalu i odobravanje. Njegov je perfekcionizam usmjeren ponajprije na održavanje vlastite važnosti.

Vodenjaka smatraju tolerantnim i otvorenim. Ima čvrsta uvjerenja o tome što je pravedno, ispravno i humano. Njegovi veliki ideali ipak ne uzimaju u obzir pravu narav ljudske prirode. Nju vode nagoni i osjećaji; tu nema previše logike, pa je ljudsko ponašanje uglavnom nepomirljivo s plemenitim idejama Vodenjaka. Stoga se može vrlo nemilosrdno boriti protiv svega što se ne uklapa u njegovu sliku svijeta. Kao nepopustljivi perfekcionist u svojim ponekad rigidnim uvjerenjima, radije će podići revoluciju nego priznati da je pogriješio.

Perfekcionizam Škorpiona također vodi rigidnom crno-bijelom načinu razmišljanja u kojem je svaka situacija „sve ili ništa“. Važno mu je da ga drugi smatraju pouzdanom osobom. Škorpion želi imati kontrolu nad svime što se događa oko njega i silno se trudi kontrolirati vlastite osjećaje. Kad nešto izmakne kontroli i njegova se očekivanja ne ispune, Škorpion može reagirati vrlo žestoko, biti gotovo neumoljivo kritičan i zahtjevan.

moda

Ovan, Rak i Bik:  Vjeruju u drugu priliku

Dinamični Ovan, osjećajni Rak i druželjubivi Bik znaju da je griješiti ljudski, pa nisu skloni perfekcionizmu u negativnom obliku. Pokušaji i pogreške Ovnu su odličan izazov, za Raka razlog da oprašta i još više skrbi za druge. Za Bika su pogreške polagani proces razvoja i učenja u kojem se uvijek pronađe i ponešto ugodno i lijepo. Vjeruju u drugu priliku i spremni su je dati i sebi i drugima.

Ovan ne voli gubiti, ali u svom natjecateljskom duhu razumije da su i pobjeda i poraz dio igre života. Pogreške ga mogu naljutiti i time još više motivirati da u novom pokušaju bude uspješniji. Uči iz vlastitih pogrešaka i neće se zamarati odugovlačenjem ili zdvajanjem nad njima. Nestrpljiv i poduzetan, Ovan juri u nove izazove, a dopustiti da ga zarobi perfekcionizam za njega bi bio veliki poraz.

Rak dobro razumije da je unutarnji svijet osjećaja teško kontrolirati. On zna kako se prepustiti emocijama, intuiciji i kreativnosti. To istovremeno znači otvoriti se nepoznatom, iracionalnom i potpuno nesavršenom svijetu. Rak zna suosjećati, voljeti i praštati, a čvrsti oklop kojim se štiti kad je potrebno nije oklop perfekcionizma.

Bik ima dobro oko za lijepe stvari i voli uživati u ugodnim stranama života. Kao zemljani znak, uvijek će pronaći barem neku malu stvar koja mu pruža zadovoljstvo, pa zašto bi se onda zamarao krivnjom. Možda mu treba više vremena, no kad Bik donese odluku, vrlo je izravan i uporan. Jednom kad nešto napravi, to je to! Ne zamara se više razmišljanjima je li moglo drugačije ili bolje. Bikov je moto: uživaj u onom što ti život može pružiti, sada i ovdje.

moda

Strijelac, Blizanci i Ribe: Ne zamaraju se detaljima

Najmanje opterećeni perfekcionizmom su Strijelac, Blizanci i Ribe. Razlog tome je to što su vrlo prilagodljivi i spremni u svakom trenutku brzo odgovoriti na sve izvanjske izazove. Znatiželjni po prirodi, slijede svoje želje, intelektualnu ili emotivnu glad, pa se ne stignu baviti detaljima ili previše odugovlačiti s odlukama.

Suosjećajne Ribe intuitivno će razumjeti sve komplicirane strahove koji se kriju iza perfekcionizma, a s lakoćom će pomoći i drugima da se opuste.

Strijelac uvijek vidi veliku sliku svega što se događa i u svom umu vidi svijet kakav bi mogao biti. Stoga ne primjećuje detalje koje zapravo smatra nevažnim gubljenjem vremena. Njegove su oči uprte u budućnost i u potragu za tragovima koji će otkriti dublji smisao u kaosu života.

Blizanci su možda najviše posvećeni detaljima, no oni im brzo dosade. Oni žele brzo završiti sve što rade, znatiželjni i nestrpljivi da se posvete nečem novom.

Strijelac, Blizanci i Ribe spremni su učiti na greškama, vlastitim i tuđim, ponekad ih pomesti pod tepih i zaboraviti ih. Kad nisu sigurni što žele ili što bi trebali napraviti, jednostavno odlutaju dalje, pa se ne žele previše opterećivati ni osjećajem krivnje. To ne znači da su neodgovorni, nego u svojoj snalažljivosti znaju pronaći vrlo maštovita i spontana rješenja za svaki izazov, ne gubeći vrijeme na mukotrpno razbijanje glave nad detaljima ili održavanjem savršene slike o sebi. Ako netko nije zadovoljan njihovim rješenjima, to je njegov problem.

Strijelac, Blizanci i Ribe u međuvremenu su već miljama daleko, na nekoj novoj ideji, izazovu, poduhvatu. Oni duboko u sebi vjeruju da su upravo nered i nesavršenost života – savršeni!

Senka Ljubić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci