Otrovna, zlatna, jabuka iskušenja ili razdora: Što nam govori iznimno snažna simbolika jabuke?

Dok na tržnici ili u supermarketu biramo jabuke, uzimamo ih zdravo za gotovo. One su sasvim obično, dostupno voće i samo se pitamo jesu li ekološki uzgojene, jesu li svježe i kolika im je cijena. No jabuka je puno više od voća - ona je višeslojni simbol ljubavi, mladosti, ljepote ili iskušenja i razdora. Mitove i priče u kojima jabuka ima središnje mjesto možemo promatrati i očima astrologije te otkriti da jabuku simbolički susrećemo u važnim događanjima na vlastitom životnom putu

Najčuvenija jabuka zapadne civilizacije - jabuka iz rajskog vrta

Od dječjih bajki poput Snjeguljice i klasičnih mitova do priča o Wilhelmu Tellu koji strelicom precizno pogađa jabuku na glavi svog sina ili sir Isaaka Newtona kojem je jabuka pala na glavu i tako ga nadahnula na otkriće važnih zakona fizike i suvremenih zaslona kompjutora na kojima ponosno svjetluca - jabuka je uvijek bila snažno prisutna u kolektivnoj svijesti. U istraživanju njenog simboličkog značenja neizbježno je krenuti od najčuvenije jabuke zapadne civilizacije - jabuke iz rajskoga vrta.

Zabranjeno stablo i njegov plod bili su velika kušnja. Premda je uvriježeno mišljenje da je zmija ponudila Evi baš jabuku, u Starome zavjetu spominje se samo „plod stabla što je nasred vrta“.

Zmija je posve izravno upozorila Evu: „…onog dana kad budete s njega jeli otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi, koji razlučuju dobro i zlo.“ Zanimljivo je da latinska riječ malus kao pridjev znači: loš ili zao, a kao imenica znači: jabuka, plod stabla Malus pumila.

Zle ili zlatne

U brojnim prijevodima Staroga zavjeta lako je moguće da se u nekima umjesto riječi zlo – ušuljala riječ jabuka. Povijest umjetnosti svjedoči da su, slikajući jabuku kao plod zabranjenog stabla, mnogi umjetnici učvrstili tu ideju. Jabuka je tako, ni kriva ni dužna, postala zabranjeno voće, simbol iskušenja i grijeha - no uz biblijsku priču postoje i mnoge druge u kojima su jabuke - zlatne!

Poznata britanska astrologija Liz Greene u knjizi The Inner Planets piše: „Jabuka koja se pojavljuje u biblijskom mitu o Adamu i Evi postala je simbol spoznaje tjelesnosti; pojevši jabuku Adam i Eva postali su svjesni svoje seksualnosti i izbačeni su iz raja.

Drugim riječima, buđenje erotskog osjećaja znači duboko psihološko, kao i fizičko razdvajanje iz stopljenosti s roditeljem, čime ne postajemo samo smrtni već i slobodni.“

Četiri znamenite priče o jabukama koje se odnose na naš život

U psihološkom smislu, svi se mi u trenutku rođenja odvajamo od majke - izbačeni smo iz savršeno sigurnog postojanja, iz našeg osobnog rajskoga vrta, u samostalni život. I tu počinje naše razvojno putovanje. Svaki astrološki znak pripada određenom elementu, a svaki element sugerira nam posve specifične osobine, talente i načine ponašanja, a njih ćemo lako prepoznati u četiri znamenite priče o jabukama.

Atalanta i zlatne jabuke - neovisnost i strast vatrenih znakova

Jabuke iz vrta Hesperida - ljepota i zdavlje zemljanih znakova

Parisov odabir - društvene vještine zračnih znakova

Snjeguljica i otrovna jabuka - ranjivost vodenih znakova

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci