Najvažnije lekcije horoskopskih znakova

U mitološkim pričama pregršt je junaka i nemani, opasnosti, snažnih osjećaja i čvrstih principa. Na dramatičan i pretjeran način opisuju nagone i osjećaje koji nas pokreću, naše slabosti, vrline i snagu. Evo kako nam sretan spoj mitologije i astrologije pokazuju najvažnije životne lekcije našeg horoskopskog znaka

Mitološke priče kao simbol života

Mitološke priče, osobito one grčke mitologije, znatno su odredile našu kulturu. Bogata simbolika mitova duboko se ukorijenila u psihologiju, umjetnost i astrologiju. Mitovi simbolično opisuju svijet naše psihe, nagone i osjećaje koji vladaju bićem dok ih ne otkrijemo i ne naučimo kako mi možemo vladati njima. U mitovima se glavni junak priče nalazi pred izazovom ili je u opasnosti. Mora proći preobražajne procese da bi otkrio ono najbolje u sebi. Za razliku od bajki, mitovi tek katkad imaju sretan završetak. Zbog svega toga pomalo nas i plaše.

Mitovi nam često pokazuju ono što ne želimo vidjeti o sebi. Pokazuju nam naše slabosti ili navike zbog kojih smo zapeli u razvoju. Navike su način ponašanja koji se pokazao djelotvornim u čuvanju ili skrivanju osjetljive nutrine, bolnih točaka ili strahova. Spremni smo se štititi do iznemoglosti, čak i kad gubimo drage osobe, kad gubimo mogućnost svog razvoja, kad zaustavljamo tijek života.

U mitološkim pričama zrcale se narav i dinamika astroloških znakova. Prisjetimo se samo nekih, mogu nam pomoći da budemo uspješniji, samo ako smo spremni spoznati i mijenjati sebe.

horoskopZračni znakovi: Kako prihvatiti nesavršenstvo svijeta?

Vrline Blizanaca, Vage i Vodenjaka sposobnost su stvaranja ideja i snažan intelekt. Zračni ljudi žive s predodžbom da svemir mora biti pravedan i savršen, a da njegove zakonitosti  uvijek vrijede. U njihovim predodžbama sve je moguće: idealna ljubavna veza, idealan posao, savršena obitelj, idealan politički sustav. Onog trenutka kad se ideja konkretizira, kad se spoji s materijalnim svijetom, dobiva ograničenja i mane. Da bi izbjegli razočaranja, zračni znakovi poželjet će ostati u svom svijetu, odvojiti se od stvarnosti. U svom ponosu i idealima mogu postati hladni i nedodirljivi, vrlo usamljeni. Zračni znakovi moraju naučiti kako prihvatiti nesavršenstvo svijeta i otvoriti se toplini života sa svim njegovim manama.

Uran i Gea

Svake je noći bog neba Uran prekrivao Geu i s njom stvarao brojno potomstvo. Nažalost, djeca su u Uranovim očima bila čudovišna. S mržnjom ih je bacao u podzemlje, odričući im pravo postojanja, jureći u nove stvaralačke pothvate. Uran je neobuzdana stvaralačka energija, koja nije ukorijenjena u stvarnosti. Ne vode ga srce, snaga emocija ili suosjećanje,  nego mentalna vizija koja vidi savršenu sliku onog što bi trebalo biti.

Nesretna Gea uspjela je sakriti jedno dijete, Kronosa. U borbi na život i smrt, Kronos je pobijedio oca. Njegova je vladavina donijela zlatno doba, pravila, red i blagostanje. Gea i Kronos simbol su stvarnosti, fizičkog svijeta koji ima svoje zakonitosti. Iz sukoba Urana i Kronosa, sraza stvaralačke ideje i stvarnosti rodila se Afrodita, božica ljubavi i ljepote, ali tim su činom nastale i strašne Furije. Kad stvaralački impuls dobije pravi oblik, nastaje Afrodita – ljepota! No kad ugušimo svoj stvaralački nagon, podređujući ga pravilima koja katkad mogu biti previše kruta, pa čak i besmislena, riskiramo nastanak strašnih frustracija. To su Furije, žene ptice koje simboliziraju zavist i osvetu.

Ideje i stvarnost

Blizanci, Vaga i Vodenjak moraju naučiti praktično koristiti svoje snažne mentalne energije i brojne ideje. Kao što Afrodita, prelijepa boginja ljubavi, označava rađanje novih ideja uspješno utjelovljenih u stvarnosti, tako i pripadnici zračnih znakova mogu zagrijati svoje srce, spustiti se u stvarni svijet i u njegovoj nesavršenosti pronaći ljepotu.

horoskopVodeni znakovi: Slijediti svoje srce

Rak, Škorpion i Ribe oslanjaju se na ono što osjećaju. Njihovo je ponašanje organizirano tako da ispuni potrebe unutarnjeg svijeta, da u njemu stvori ugodu i osjećaj zaštićenosti. A unutarnji svijet bogat je sadržajima, osjećajima podjednako osviještenim kao i nesvjesnim. Osjećaji i njihov intenzitet neprestano se mijenjaju. Stoga razvojni put vode znači rad s osjećajima, njihovo usmjeravanje u tokove koji će stvoriti sigurnost. A to mogu ljubav, hrabro srce, vjera i povjerenje.

Eros i Psiha

Ljubomorna na ljepotu smrtnice Psihe, božica Afrodita poslala je svog sina Erosa da je žrtvuje morskoj nemani. U trenutku iznenađenja, kad je ugledao prelijepu Psihu, Erosa je ubola vlastita strelica pa se snažno zaljubio. Psihu je odveo u skroviti hram, gdje su se oženili. Ipak, Psiha nije smjela vidjeti njegovo lice, pa je Eros dolazio samo noću. Psiha je bila sretna, no njezine zavidne sestre usadile su joj u srce sumnju da je njezin muž čudovište.

Jedne je noći upalila svjetiljku i pokraj sebe ugledala prekrasnog muškarca. Ustuknula je zapanjeno pa se i ona ubola na Erosovu strelicu. Njezina se privrženost pretvorila u najdublju ljubav. No Eros se uto probudio i nes­tao. Bijesna je Afrodita ponovno kaznila Psihu teškim zadacima koji traže vrijeme i napor, brižnost i promišljenost, koji nose rizik poniženja i patnje. Ako uspije, Psiha će ponovno dobiti Erosa.

U posljednjem i najtežem zadatku Psiha se morala spustiti u  podzemlje. Simbol je to „silaska“ u najdublje slojeve nesvjesnog i preobrazbe, gdje simbolički umiru svi slabi, naivni i nepotrebni dijelovi bića. Priča ima sretan završetak u kojem su Psiha i Eros zajedno, sjedinjeni u ljubavi.

Preobrazba bića

U početku svake ljubavi postoji sanjivo stanje u kojem ne vidimo svog partnera u pravom svjetlu, nego naivnim očima ljubavi. U tom stanju nije moguće ostati. Zavidne sestre zapravo su nagoni, koji traže od nas da nastavimo istraživati svoje osjećaje. Samo uslijed gubitka, patnje i straha moguća je duboka preobrazba bića, koje postaje cjelovito i može doživjeti dubinu ljubavi, osjećaja i života. Psiha se prepustila vodstvu svog srca i nepokolebljivo slijedila njegove želje. To je poruka Raku, Škorpionu i Ribama. Slijediti svoje srce u razdoblju sreće i teških izazova jedini je način sazrijevanja i ostvarenja istinske sreće.

horoskopVatreni znakovi: Prevladati ego

Mitologija Ovna, Lava i Strijelca priča je o obuzdavanju i razvoju ega. Da bi se razvile njegove najbolje osobine hrabrosti, morala, ponosa i autoriteta, treba ga oblikovati. Zato je mitologija vatre priča o junaku i njegovim junačkim djelima. U nerazvijenom egu postoje agresivni nagoni koji će uništiti sve što stoji na putu zadovoljenja vlastitih sebičnih potreba. To je nekontroliran bijes, rika zvijeri koje u mitologiji simboliziraju nagone. I pretjeran ponos koji ne izvire iz unutarnjeg autoriteta i samopoš­tovanja, nego iz prenapuhane važnosti i straha da će netko drugi biti bolji, destruktivan je nagon koji treba obuzdati. Pobijediti zvijer zadatak je svjesnog ega.

Heraklo

Heraklo je bio veliki junak, poznat po dvanaest teških zadataka koje je uspješno izvršio. Prvi od njih bio je pobijediti strašnog nemejskog lava, koji je terorizirao cijelo kraljevstvo. Živio je u spilji, a njegovo je krzno bilo neprobojno. Spilja je simbol nesvjesnog u kojem egu prijete naizgled nepobjedivi nagoni. Heraklo nije mogao ubiti lava strelicama sa sigurne udaljenosti. Morao je ući u spilju i golim ga rukama zadaviti. Od lavljeg krzna načinio je ogrtač koji ga je učinio neranjivim. Čarobno, neprobojno krzno, simbol pobjede zaštitit će junaka od svih opasnosti koje dolaze izvana. Nikakve uvrede, omalovažavanja ili obeshrabrivanja neće prodrijeti kroz osjećaj samosvijesti. Prava unutarnja snaga i nepobjediv osjećaj identiteta najveća su nagrada junaku – egu na njegovu razvojnom putu.

Obuzdavanje nagona

Raznoliki zadaci koje je Heraklo uspio obaviti pokazuju nam da za svaki neobuzdan osjećaj, postoji pravi način obuzdavanja samog sebe. Neke zadatke svladavao je snagom, neke poniznošću, neke lukavstvom, a neke kontrolom. Vatreni znakovi moraju krenuti putem na kojem će se susresti s obeshrabrenjem, preispitivanjem i obuzdavanjem nagona. Samo će tako zaslužiti samosvijest i samopouzdanje. Njihovo svjetlo tek će tada zasjati snagom pravog autoriteta i važnosti.

horoskopZemljani znakovi: Zadržavanje i puštanje

Veliki dar Bika, Djevice i Jarca sposobnost je stvaranja materijalne sigurnosti, čuvanja tradicije, stvaranja ljepote i udobnosti. Ipak, pripadnici zemljanih znakova vole se vezati za predmete, navike i ljude, pa u tome često mogu pretjerati i zaustaviti tijekove života. Mitologija zemljanih znakova zato se najviše bavi temom zadržavanja i puštanja.

Demetra i Perzefona

Božica Demetra bila je vladarica prirode. Darivala je zemlju obiljem plodova. Živjela je s kćeri Perzefonom zaš­tićena od sukoba i svađa, no miran i sretan život nasilno se promijenio. Perzefonu je oteo bog podzemlja Had, koji se prema njoj ipak časno ponio. Učinio ju je svojom kraljicom. Demetra dugo nije znala što se dogodilo s njezinom kćeri. Očajna ju je tražila, u bijesu je uskratila ljudima plodnost zemlje. Zemlju je preplavila pustoš, ljudima je prijetila potpuna propast od gladi. Uz posredovanje bogova, dogovoreno je da Perzefona devet mjeseci u godini živi s majkom, a tri mjeseca provodi u podzemlju s mužem. Demetra se nikad nije potpuno pomirila s tim dogovorom. Tri mjeseca u godini, dok je njezina kći odsutna, Demetra tuguje, a zemlja je ogoljena i neplodna.  

Otpuštanje kontrole

U toj se priči odražava sposobnost pripadnika zemljanih znakova da stvaraju ljepotu i čuvaju život, što utjelovljuje i sama Demetra. Oni teže stvaranju reda jer im to daje sigurnost i osjećaj da kontroliraju svoj svijet. Nisu spremni na promjene. Ako im oduzmete nešto dragocjeno, pokazat će destruktivnu narav. Demetra je od blagonaklone čuvarice života postala okrutna i nepopustljiva.

Bik, Djevica i Jarac moraju prihvatiti činjenicu da ne mogu sve kontrolirati. Postoje snažne nagonske sile nesvjesnog, koje simbolizira Had. One svakog trenutka mogu isplivati na površinu i unijeti nered u naizgled siguran život. Treba ih prihvatiti jer one donose razvoj. Uz majku Perzefona ne bi imala priliku za samostalan život i zrelost. Tek je u podzemlju, uz Hada, postala zrela žena. To je poruka zemljanim znakovima da nauče pustiti. Promjene i preobrazbe prilika su da steknu zrelost i postanu potpune osobe.

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci